Danska na čelu z Mikkelom Hansnom brani zlato medaljo. Foto: EPA
Danska na čelu z Mikkelom Hansnom brani zlato medaljo. Foto: EPA
Albert Rocas
Španija (na fotografiji Albert Rocas) na Dansko prihaja kot aktualni svetovni prvak. Foto: EPA
Domagoj Duvnjak
Bo Hrvaški uspelo osvojiti še edini manjkajoči naslov? Foto: EPA

Kljub slovenski odsotnosti se obeta spektakularen turnir, ki se bo s finalom v Herningu končal 26. januarja. Prvi favoriti turnirja so gostitelji Danci, branilci naslova iz Srbije 2012. Pod vodstvom legendarnega selektorja Ulrika Wilbeka - po prvenstvu odhaja s položaja, zamenjal ga bo Islandec Gudmundur Gudmundsson - in prvega zvezdnika ekipe Mikkela Hansena bo "rdeče-beli" dinamit težko premagljiv nasprotnik.

Hansen: Takšna priložnost le enkrat v življenju
"Prvenstvo bo velika rokometna zabava. Za nas, danske igralce je to priložnost, ki se ti najbrž ponudi le enkrat v življenju. Prepričan sem, da sta pred nami dva odlična tedna. Upam, da ju bomo sklenili z zlato medaljo," napoveduje Hansen, sicer član PSG-ja. Danska ne more računati na poškodovanega 211 cm visokega Nikolaja Markussena.

Španija brez Šterbika, Hrvaška brez Lackovića
Največje ovire Danski na poti do zlata bodo najbrž svetovni prvaki Španci, Hrvati in Francozi. Španija je v lanskem (domačem) finalu svetovnega prvenstva kar s 35:19 odpravila Dance. A v "Hamletovi deželi" bo nastopila brez enega izmed najzaslužnejših za zlato - vratarja Arpada Šterbika, ki se je poškodoval. Kljub temu ima novi selektor Manolo Cadenas na voljo dovolj adutov za najvišja mesta. Hrvaška, že olimpijska in svetovna prvakinja, bo znova lovila edini naslov, ki ji še manjka. Selektor Slavko Goluža je tik pred zdajci zaradi poškodbe in slabše forme prečrtal Blaženka Lackovića. Vodja ekipe ostaja Domagoj Duvnjak.

Francija še "lačna" lovorik
Francija je najboljša reprezentanca zadnjega desetletja. Čeprav njena moč peša, so Nikola Karabatić, Daniel Narcisse, Jerome Fernandez, Thierry Omeyer in druščina še vedno trd oreh za vsakega nasprotnika. Iz "druge vrste" pa bodo favorizirano četverico napadali Madžarska, Srbija, ki jo vodi Vladan Matić, Švedska, Islandija, seveda pa lahko vedno preseneti še kdo.

Švedska ima štiri naslove
Najuspešnejša država evropskih prvenstev je s štirimi naslovi Švedska, po dvakrat sta slavili Francija in Danska, enkrat pa Rusija in Nemčija.


EVROPSKO PRVENSTVO NA DANSKEM

SPORED PRVEGA DNE

SKUPINA A, Herning

1. KROG

Nedelja ob 18.00:
ČEŠKA - AVSTRIJA

Ob 20.30:
DANSKA - MAKEDONIJA

SKUPINA B, Aalborg

1. KROG

Nedelja ob 16.00:
ISLANDIJA - NORVEŠKA

Ob 18.15:
ŠPANIJA - MADŽARSKA