Slovenija si je mesto na prvenstvu zagotovila že pred zadnjima tekmama, zato se je selektorju ponudila priložnost, da preizkusi nekaj novincev in mlajših igralcev. Pred tremi dnevi je oslabljena izbrana vrsta tesno po napeti končnici klonila v Cazinu pred Bosno in Hercegovino, tokrat pa je bila boljša od Kosova. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija si je mesto na prvenstvu zagotovila že pred zadnjima tekmama, zato se je selektorju ponudila priložnost, da preizkusi nekaj novincev in mlajših igralcev. Pred tremi dnevi je oslabljena izbrana vrsta tesno po napeti končnici klonila v Cazinu pred Bosno in Hercegovino, tokrat pa je bila boljša od Kosova. Foto: www.alesfevzer.com

V teh kvalifikacijah smo izpolnili naš cilj. Nastop na evropskem prvenstvu smo si zagotovili že po štirih tekmah, osvojili prvo mesto v skupini in zmagovito končali kvalifikacijski ciklus. Na tekmi proti Kosovu sem zelo zadovoljen s predstavo svojih varovancev v prvih 45 minutah, z zadnjimi petnajstimi minutami pa nikakor ne.

Uroš Zorman

Gostje so prvi dosegli zadetek na tekmi, toda Slovenija je takoj odgovorila z golom in vodstvo je višala iz minute v minuto, hitro je povedla za šest zadetkov (12:6). Prednost je povišala na +7 (15:8). Za toliko so Slovenci vodili tudi ob polčasu (19:12). Slovenija je bila v prvem polčasu zanesljiva, Kosovci jim s 13 izgubljenimi žogami niso bili kos.

Hitre protinapade so Slovenci nadaljevali tudi v drugem polčasu, polnili so kosovsko mrežo, povedli so za deset zadetkov (24:14). Za toliko so vodili tudi pri izidu 29:19.

Sledil je padec v slovenski igri, kar so Kosovci izkoristili, pet minut pred koncem je prednost Zormanovih varovancev znašala samo še štiri zadetke (30:26). Za razred boljši Slovenci so se v končnici le zbrali in kvalifikacije končali z zmago s petimi goli (33:28).

V slovenski izbrani vrsti sta bila v Rdeči dvorani najučinkovitejša Tilen Strmljan in Staš Jovičić Slatinek, oba sta dosegla po šest golov.

Od samega začetka je bila energija prava, želja in volja na pravem mestu. Dobro smo igrali tako v obrambi kot napadu. Do 45. ali 50. minute smo igrali po dogovoru iz slačilnice, nato pa smo nerazumljivo popustili. Škoda, ko imaš enkrat deset golov prednosti, potem moraš igrati gol za gol, mi pa smo hiteli in delali napake.

Tilen Strmljan

Slovenija je v skupini 7 osvojila prvo mesto z desetimi točkami. Na šestih tekmah je po dvakrat premagala Črno goro in Kosovo, na dveh tekmah z BiH-om pa je zbrala dve od štirih mogočih točk. BiH na drugem mestu je kvalifikacije končal z osmimi, tretjeuvrščena Črna gora s šestimi, Kosovo pa brez točk.

Znani vsi udeleženci EP-ja 2024
Znani so vsi udeleženci evropskega prvenstva med 10. in 28. januarjem 2024 v Nemčiji. Gostiteljici Nemčiji ter Švedski, Španiji in Danski, najboljšim trem z EP-ja na Madžarskem in Slovaškem 2022, se je pridružilo 20 izbranih vrst.

Slovenski rokometaši na zadnji tekmi kvalifikacij ugnali Kosovo

Iz kvalifikacijske skupine 1 sta se na EP uvrstili Portugalska in Severna Makedonija, iz skupine 2 Norveška in Srbija, iz skupine 3 Islandija in Češka, iz skupine 4 Avstrija in Romunija, iz skupine 5 Nizozemska in Hrvaška, iz skupine 6 Madžarska in Švica, iz skupine 7 Slovenija in BiH, iz skupine 8 pa Francija in Poljska.

Nastop v Nemčiji so si zagotovile tudi štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance, to so Črna gora, Grčija, Ferski otoki in Italija.


Skupina 7
SLOVENIJA – KOSOVO
33:28 (19:12)

Slovenija: Baznik, Skledar, Henigman 2, Jovičić Slatinek 6, Žabić 1, Horžen 1, Grmšek 2, Horvat 3, Cokan 3, Mazej, Ovniček 3, Krečič, Šiško, Strmljan 6, Novak 3 (2), Drobež 3.

Kosovo: Jupa 1, Dedaj 8 (3), Tahirukaj 4, Mushkolaj 1, Quni, Shabani 4, Berisha, Mehmeti, Ramosaj, Gegaj 7, Ramadani 2, Gjuka 1, Bajrami, Taci, Zena, Zogaj.

Sedemmetrovke: 2/2; 3/3.
Izključitve: 8 minut; 4 minute.
1558 gledalcev.

Vrstni red: Slovenija 10, BiH 8, Črna gora 6, Kosovo brez točk.

Zorman po zmagi nad Kosovom ni bil zadovoljen z zadnjimi minutami
Drugo mesto najboljša slovenska uvrstitev na EP-jih

Slovenija je na dozdajšnjih evropskih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla na domačih tleh 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale, a nato osvojila četrto mesto. Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta, najslabšo uvrstitev pa je dosegla na lanskem zaključnem turnirju na Madžarskem in Slovaškem, ko je zasedla 16. mesto.