Na zadnjem evropskem prvenstvu je Slovenija zasedla četrto mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Na zadnjem evropskem prvenstvu je Slovenija zasedla četrto mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Prvenstvo se bo za Slovenijo začelo 13. januarja z dvobojem proti Severni Makedoniji. V Debrecenu jih potem čakata še dvoboja z Dansko in Črno goro. Prvenstvo ob Madžarski gosti še Slovaška. Drugi del turnirja bo v Bratislavi in Budimpešti, kjer bodo tudi izločilni boji. Pred prvenstvom se bodo Vranješevi varovanci pomerili s Hrvaško (29. decembra) in z Italijo (5. in 7. januarja).

Na seznamu je šest novincev, ki še niso zbrali uradnega nastopa za reprezentanco. To so Staš Slatinek Jovičič, Tilen Sokolič, Timotej Grmšek, Uroš Miličevič, Jernej Drobež in Tadej Kljun, ki je z izbrano vrsto že treniral na zadnji akciji v novembru. Iz Lige NLB Vranješ računa še na Vida Poteka, Miljana Vujovića, Tilna Kodrina, Tadeja Mazeja, Matica Suholežnika, Vida Levca ter vratarja Aljaža Panjtarja.

Med čuvaji mreže so si uvrstitev na seznam selektorja prislužili tudi Jože Baznik, Klemen Ferlin, Urban Lesjak in Urh Kastelic. Zadnji trije bodo na reprezentančni zbor, v primeru Vranješevega vabila, pripotovali iz Nemčije, kjer si kruh služijo tudi Miha Zarabec, Nejc Cehte, Domen Novak ter Kristjan Horžen.

Ob Novaku, Horženu in Mazeju se je med kandidate za nastop na evropskem prvenstvu uvrstil še četrti predstavnik zlate mladinske zasedbe z evropskega prvenstva v Celju 2018, Domen Makuc. Med rokometaši, ki igrajo na srednjem zunanjem položaju, na spisku najdemo tudi Roka Ovnička, Staša Skubeta in Deana Bombača, ki se ponaša s trimestnim številom reprezentančnih nastopov, s čimer se lahko pohvalijo tudi kapetan Jure Dolenec, Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč in Borut Mačkovšek.

Visokoraslemu Primorcu družbo na selektorjevem seznamu delata klubska soigralca Nik Henigman in Mario Šoštarič. Med desnimi krilnimi rokometaši švedski strateg računa tudi na Blaža Janca, med levimi zunanjimi pa na njegovega vrstnika, Jako Malusa. Nabor 35 imen dopolnjujeta tekmeca v francoskem prvenstvu, Matic Grošelj in Igor Žabić.


Skupina A, Debrecen

1. krog, četrtek, 13. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA – SEVERNA MAKEDONIJA
Ob 20.30:
DANSKA – ČRNA GORA

2. krog, sobota, 15. januarja, ob 18.00:
SEVERNA MAKEDONIJA – ČRNA GORA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – DANSKA

3. krog, ponedeljek, 17. januarja, ob 18.00:
ČRNA GORA – SLOVENIJA
Ob 20.30:
SEVERNA MAKEDONIJA – DANSKA