Dean Bombač se vrača v izbrano vrsto. Foto: www.alesfevzer.com
Dean Bombač se vrača v izbrano vrsto. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović
Veselin Vujović je z mislimi že pri kvalifikacijah. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na seznamu Vujovića ni Kavtičnika in Bezjaka

Pot do zaključnega turnirja stare celine, ki bo čez dobro leto na Norveškem, Švedskem in v Avstriji, bo zanje verjetno precej lažja od nedavnih preizkušenj z vzhodnimi sosedi, na nasprotni strani jim bodo v tem tekmovalnem ciklusu stali ne tako strah vzbujajoči tekmeci iz Nizozemske, Latvije in Estonije. Kvalifikacije za prvo evropsko prvenstvo, na katerem bo nastopilo 24 izbranih vrst, bodo izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića začeli 24. oktobra, ko bodo v mariborski Lukni gostili Latvijce, štiri dni pozneje pa jih čaka dvoboj v estonski prestolnici Talinu. Priprave za uvodna dvoboja bodo začeli 21. oktobra v svojem tradicionalnem taboru v Zrečah.

Drugi sklop kvalifikacij bo na sporedu spomladi prihodnje leto – 11. aprila bodo gostovali na Nizozemskem, 13. ali 14. aprila pa gostili tekmece iz Nizozemske –, zadnji sklop pa bo na začetku junija. Tedaj bodo najprej gostovali v Latviji (12. ali 13. junij), zadnjo tekmo pa gostili Estonce (15. ali 16. junij).

Bombač prvič po Riu
Črnogorec na slovenski klopi Vujović, ki je letos poleti prevzel vodenje srbskega Železničarja iz Niša, je danes oznanil seznam kandidatov za oktobrska kvalifikacijska dvoboja. Vujović je na svoj seznam po dolgem času znova uvrstil Deana Bombača. S Koprčanom, ki je pred letošnjo vrnitvijo v madžarski Pick Szeged igral za poljskega prvaka Vive Kielce, se slovenski selektor v preteklosti ni najbolje ujel in vse od novembra 2016 ni igral za reprezentanco.

"Na Poljskem je bila njegova pripravljenost slaba, po vrnitvi na Madžarsko pa je znova oživel, ima veliko minutažo in svobodo na igrišču ter je v sijajni formi," je o vrnitvi Bombača v reprezentanco dejal Vujović.
"Na mojem seznamu sta tudi Mario Šoštarič in Gregor Ocvirk. Ta je letos prestopil v makedonski Vardar in se je izkazal na mladinskem evropskem prvenstvu v Celju, kjer je Slovenija osvojila odličje najžlahtnejšega leska
," je dejal Vujović.

Vujović: Po ratingu smo favoriti
"Vsi želimo kvalifikacijski ciklus oddelati na najboljši mogoči način in si po neuspehu na letošnjem evropskem prvenstvu na Hrvaškem ter kvalifikacijah za svetovno prvenstvo z Madžari povrniti našo omajano samozavest. Po ratingu smo favoriti, prvo mesto v skupini bi nam prineslo boljši izhodiščni položaj na žrebu skupin za EP," je pred začetkom kvalifikacij dejal Vujović.

"Na seznamu manjkata Vid Kavtičnik in Marko Bezjak. Oba sta dobila premor, saj imata v svojih klubih velike obveznosti. Moja ocena je bila, da jih v tej akciji ne potrebujem, čeprav je Kavtičnik na seznamu 28 igralcev in bi se v primeru poškodbe kakšnega igralca na mestu desnega zunanjega vrnil v reprezentanco," je v povezavi s tem dejal Vujović.

Seznam:

Vratarji: Klemen Ferlin (Celje Pivovarna Laško), Urh Kastelic (Zagreb) in Urban Lesjak (Hannover);
krilni igralci: Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Vive Kielce), Mario Šoštarič (Pick Szeged) in Matic Verdinek (Gorenje);
zunanji igralci: Dean Bombač, Nik Henigman (oba Pick Szeged), Jure Dolenec (Barcelona), Matic Grošelj, Rok Ovniček (oba Celje Pivovarna Laško), Borut Mačkovšek (Veszprem), Žiga Mlakar (Wisla Plock), Gregor Ocvirk (Vardar) in Miha Zarabec (Kiel);
krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged), Vid Poteko (Meškov Brest) in Matic Suholežnik (Dunkerque).

Na seznamu Vujovića ni Kavtičnika in Bezjaka