Uroš Zorman je februarja postal novi slovenski selektor, a pod njegovim vodstvom reprezentanca še ni prepričala navijačev. Slovenija si v kvalifikacijah ni priborila nastopa na SP-ju, je pa k sreči naknadno dobila vabilo za nastop med elito. Foto: www.alesfevzer.com
Uroš Zorman je februarja postal novi slovenski selektor, a pod njegovim vodstvom reprezentanca še ni prepričala navijačev. Slovenija si v kvalifikacijah ni priborila nastopa na SP-ju, je pa k sreči naknadno dobila vabilo za nastop med elito. Foto: www.alesfevzer.com

"Je pa res, da vsakič začenjamo z izhodišča, saj za tem igralci odidejo v klube in nekoliko pozabijo, kaj smo delali v reprezentančnem tednu. V zadnjem obdobju kot reprezentanca nismo prikazali dobre forme. Nekako se še lovimo in iščemo pri določenih stvareh. Ta reprezentančni teden bo zagotovo odlična priložnost, da vse znova poskusimo postaviti na svoje mesto in da bomo tako pred svetovnim prvenstvom v januarju nekoliko lažje zadihali," je povedal Zorman, ki je vesel, da bo Slovenija prvo tekmo v tem kvalifikacijskem ciklusu odigrala doma (v dvorani Tabor z Bosno in Hercegovino, četrtek ob 20.00), manj pa razdrobljeni prihodi njegovih varovancev. Reprezentanca je bila tako šele s ponedeljkovim večerom zbrana v celotni zasedbi.

V Mariboru zbor rokometne reprezentance

Prenosi na TV SLO 2
Druga tekma v tem reprezentančnem tednu sledi v nedeljo, ko bo izbrana vrsta ob 19.30 gostovala v Prištini pri Kosovu. Prenosa obeh tekem bosta na TV SLO 2. V skupini 7 poleg že omenjenih reprezentanc nastopa še Črna gora. Nastop na zaključnem turnirju med 10. in 28. januarjem 2024 si bodo izborile prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin, poleg njih pa še štiri najboljše tretjeuvrščene. Slovenija se bo v prvi polovici marca dvakrat pomerila s Črno goro, konec aprila pa še z BiH-om in Kosovom. "Želimo napredovati in igrati boljše kot v prejšnjem ciklusu. Z Urošem smo preživeli le dva tedna, igrali smo cel kup tekem, a je bilo treningov bolj malo. Upam, da ta teden naredimo korak naprej, vemo pa, da nas januarja spet čakajo pomembni izzivi," je povedal Uroš Dolenec.

Vseh najboljših ni na voljo
Selektor Zorman je nekaj dni pred pripravami moral spremeniti svoj prvoten spisek 21 igralcev. V uvodnem kvalifikacijskem ciklusu ne bo mogel računati na Boruta Mačkovška, Gašperja Marguča in Tadeja Mazeja, nastalo vrzel pa bodo zapolnili Domen Novak, Aleks Kavčič in Darko Cingesar. Krilna igralca Marguč in Mazej imata težave s hrbtom, Mačkovška, sicer stebra obrambe in prvo izbiro na levi strani zunanje vrste, pa je od igrišča oddaljila poškodba rame.

Slovenski rokometaši želijo začeti z ničle

Vse bo treba graditi z ničle
"Zadnje reprezentančno leto je eno slabših. Moramo biti skromni, moramo se spustiti povsem do tal in vse začeti graditi na novo. Nismo več favoriti, ta status si moramo priboriti. Naši Sloveniji se želimo dokazati in si nazaj povrniti spoštovanje. Pot tja se je začela s prvim treningom, zato smo vsi tukaj. Pred nami je jasen cilj, uvrstitev na evropsko prvenstvo. Kako zelo si želimo biti tam, moramo pokazati na igrišču," je bil neposreden srednji zunanji igralec Dean Bombač.

Kdo je na seznamu igralcev?
Na novem Zormanovem seznamu za bližnji tekmi so vratarji Jože Baznik (Nimes), Klemen Ferlin (Erlangen) in Urh Kastelic (Lemgo), krilni igralci Blaž Janc (Barcelona), Domen Novak (Wetzlar), Tilen Kodrin (Gummersbach) in Darko Cingesar (Urbanscape Loka). Zunanji igralci so Dean Bombač (Pick Szeged), Nejc Cehte (GOG Gudme), Jure Dolenec (Limoges), Matic Grošelj (Chartres), Nik Henigman (Saint Raphael), Aleks Kavčič (Zagreb), Domen Makuc (Barcelona), Jaka Malus (Göppingen), Rok Ovniček (Nantes) in Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško), krožni napadalci pa so Blaž Blagotinšek (Göppingen), Matej Gaber (Pick Szeged), Kristjan Horžen (Rhein-Neckar Löwen) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško).

Blagotinšek: Dva zmagi bosta prava priprava za SP