Tjaša Stanko se skuša prebiti skozi trdo dansko obrambo. Foto: EPA
Tjaša Stanko se skuša prebiti skozi trdo dansko obrambo. Foto: EPA
Slovenke nudile dober odpor Dankam

Slovenke so dobro odprle tekmo, saj so z goloma Nataše Ljepoje in Ane Gros povedle z 1:0 in 2:1. Danke so hitro izenačile, nato pa je Nina Zulić v 5. minuti zabila za 3:2. A domačinke so v nadaljevanju izkoristile izključitev Zulićeve in v deveti minuti ušle na +2 (6:4), malo pozneje pa je semafor kazal že +4 (8:4), potem ko je protinapad zaključila Jensenova. Slovenke je v igri držala Ljepoja, ki je z dvema goloma znižala na 6:8.

Danke so upravičile vlogo favoritinj. Foto: EPA
Danke so upravičile vlogo favoritinj. Foto: EPA

Polčas 14:12 za Dansko
V nadaljevanju so domačinke uspešno branile prednost nekaj zadetkov. Pri 12:8 (20.) je slovenski selektor Uroš Bregar vzel minuto odmora. Ta ni bistveno spremenila razmerja moči na igrišču. A Slovenke niso popuščale. V končnici prvega dela so se z golom Tjaše Stanko približale na -2 (14:12), kar je bil tudi izid polčasa. Slovenija je v prvem delu pustila dober vtis predvsem z borbenostjo. Ljepoja je bila s štirimi goli najboljša strelka.

Slovenke so grizle v obrambi. V eni od akcij sta Elisabeth Omoregie in Barbara Lazović skupaj ustavljali Mio Höjlund. Foto: EPA
Slovenke so grizle v obrambi. V eni od akcij sta Elisabeth Omoregie in Barbara Lazović skupaj ustavljali Mio Höjlund. Foto: EPA

Danke Slovenkam niso pustile blizu
Danska je drugi polčas odprla s tremi goli zapored za 17:12. Slovenke so v napadu grešile, Danke pa na drugi strani vsako napako kaznovale z uspešnim protinapadom. Barbara Lazović je v 41. minuti znižala na 18:21. A temu sta sledila dva danska gola za +5 v 45. minuti. Slovenke so bile v napadu brez idej, tako da je Bregar skušal svoje varovanke predramiti z minuto odmora. A po njej je sledila nova napaka in Danke so zatresle prazna vrata za 24:18. Slovenkam so očitno začele popuščati moči, čeprav so grizle do konca. V 53. minuti so z golom Maje Svetik prišle na -5 (21:26), a za preobrat vendarle ni bilo moči.

Na koncu sta bili pri Sloveniji Lazovićeva in Ljepoja najboljši strelki s po petimi goli.

Slovenke za preboj v drugi del potrebujejo vsaj eno zmago. Foto: Twitter RZS
Slovenke za preboj v drugi del potrebujejo vsaj eno zmago. Foto: Twitter RZS

Ana Gros: Ko smo se jim približale, smo naredile nepotrebne napake
"Borile smo se po svojih najboljših močeh, a gostiteljice turnirja so bile danes premočne. Med tekmo smo se jim nekajkrat približale, a nato naredile nepotrebne napake, kar so Danke izkoristile in nam ušle. Pred nami sta še dve tekmi, upam, da nam bo uspel preboj v drugi del tekmovanja," je po dvoboju dejala Ana Gros. V prvi tekmi skupine A je Francija s 24:23 ugnala Črno goro.

Zadnjih pet minut tekme Slovenija - Danska

V nedeljo s Francijo, v torek s Črno goro
Slovenija se bo v nedeljo pomerila z branilko naslova Francijo, v torek pa jo čaka še obračun proti Črni gori. V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile tri najboljše izbrane vrste iz skupine A, v drugem delu tekmovanja pa jih nato čakajo tekme s tremi najboljšimi iz skupine B. V njej so Rusija, Švedska, Španija in Češka.

Tekma med Srbijo in Nizozemsko preložena

Petkovo tekmo skupine C med Srbijo in Nizozemsko so prestavili za 24 ur, razlog za to pa je pozitiven izvid testa na covid-19 v srbski ekipi. Okužbo so ugotovili na letališču v Bilundu. "Po protokolih EHF-ja mora pozitivna igralka v karanteno, drugi člani srbske ekipe pa morajo ostati v svojih hotelskih sobah. Danes smo opravili drugo testiranje, tretje srbsko ekipo čaka v soboto zjutraj. Po rezultatih teh testiranj bomo sprejeli nove odločitve," so sporočili organizatorji prvenstva.

Slovenke najvišje leta 2004: devete
Slovenija je doslej šestkrat nastopila na EP-ju. Največji uspeh je dosegla na Madžarskem 2004, ko je osvojila deveto mesto. Dve leti pred tem je na Danskem zasedla deseto mesto. Zaključni turnir v Franciji 2018 je končala na 13., na Švedskem 2016 na 14., na Švedskem 2006 ter na Danskem in Norveškem 2010 pa na 16. mestu.


EVROPSKO PRVENSTVO V ROKOMETU (Ž) 2020:

SKUPINA A, HERNING

SLOVENIJA - DANSKA 23:30 (12:14)

Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Klemenčič, Gros 3, Omoregie 3, Abina, Žabjek, Stanko 4 (1), Ljepoja 5, Zulić 2, Vučko, Lazović 5, Svetik 1, Čopi, Gomilar-Zickero.

Danska: Toft, Reinhardt, Pedersen 6, M. Hansen, Ann. Hansen 3 (1), Heindahl 2, Haugsted 2, Tranborg 1, Lund, And. Hansen 1, Jorgensen 5 (1), Bidtrup 2, Jensen 5, Burgaard 1, Hojlund 1, Iversen 1.

Sedemmetrovke: 1/3; 2/3

Izključitve: 10 min; 10 min

FRANCIJA - ČRNA GORA 24:23 (11:12)


2. krog, nedelja ob 18.15:
SLOVENIJA – FRANCIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 20.30:
ČRNA GORA – DANSKA


3. krog, torek ob 18.15:
ČRNA GORA – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 20.30:
FRANCIJA – DANSKA

V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance.