Dragan Gajić med prihodom na sodišče v Montpellier. Foto: EPA
Dragan Gajić med prihodom na sodišče v Montpellier. Foto: EPA
Primož Prošt
Tudi Primož Prošt je bil zaslišan še enkrat. Foto: EPA
Vid Kavtičnik, Marcus Ahlm in Nikola Karabatić
Vid Kavtičnik in Nikola Karabatić sta tesna prijatelja, ki skupaj igrata že sedem let, najprej štiri leta v Kielu, zdaj pa tri sezone v Montpellierju. Foto: EPA

Potem ko so rokometaše zaslišali v Parizu, so se napotili v Montpellier, kjer so znova zaslišali brata Nikolo in Luko Karabatića, Samuela Honrubio, Mladena Bojinovića in tudi Gajića ter Prošta.

Kavtičnik v ponedeljek iz pripora
Že v ponedeljek zvečer, potem ko se je iztekel rok za pridržanje, pa so iz pripora izpustili Mickaela Robina, Vida Kavtičnika in Hmama Wissema, medtem ko so četrtega rokometaša, Issama Teja, takrat šele pridržali. Po pojasnilu odvetnika gre za "tehnično izpustitev", ki v ničemer ne prejudicira nadaljnjega poteka postopka.

Sumi bremenijo tudi vse tri Slovence
Tožilec v Montpellierju Brice Robin pa je pojasnil, da so v primeru preiskave domnevnega prirejanja izida tekme Cesson - Montpellier 12. maja letos pridržali skupno 18 oseb, med njimi devet igralcev, bodisi članov kluba bodisi tistih, ki so zanj igrali v prejšnji sezoni.

Med deveterico osumljenih igralcev so že omenjeni brata Karabatić, Mickael Robin, Honrubia, Hmam, Bojinović in tudi vsi trije slovenski člani Montepellierja Prošt, Gajić in Kavtičnik.

Grozi jim petletna zaporna kazen
Igralcem grozijo ostre in tudi hitre kazni, a ne sodne, temveč rokometne. Predsednik kluba Montpellierja Remy Levy je odločen: "Če bomo našli obremenilne dokaze, ne bomo čakali do konca preiskave. Ne bežimo pred odgovornostjo." Ob rokometnih suspenzih pa nato osumljencem v primeru sojenja zaradi prirejanja izida tekme grozi kar petletna zaporna kazen.

Osumljenci molčijo, igrali pa ne bodo
Za zdaj se igralci, nekateri so že priznali vplačilo stav, a zanikali prirejanje tekme, v javnosti branijo z molkom, medtem pa so v klubu napovedali, da bodo tekmo v sredo v Toulousu odigrali brez osumljencev, ki jih bodo nadomestili mlajši igralci tega evropskega rokometnega velikana.

Igralci ujeti v policijskih prisluhih
Preiskovalci so afero odkrili, potem ko so postali pozorni zaradi nenavadno visokega števila stav na tekmo, ki je za 40-krat presegla povprečje, sumljivo pa je bilo tudi to, da so bile stave v 99,94 odstotka vplačane za poraz Montpellierja. Stave so vplačevali le na treh mestih (Montpellier, Rennes in Pariz), zneski vplačil pa niso presegali 100 evrov in so bili poravnani z gotovino, tako da se stavcem ni bilo treba identificirati. Policija je ujela tudi telefonske pogovore med igralci, ki so bili prepričani o porazu svoje ekipe. Montpellier si je sicer že predtem zagotovil naslov prvaka, zato poraz ni imel posledic v tekmovalnem smislu.

Afera "Montpellier" se stopnjuje
Rokometašem Montpellierja se obetajo hude kazni
Afera "Montpellier" se stopnjuje
Rokometašem Montpellierja se obetajo hude kazni