26-letni Tilen Kodrin prihaja iz Celja, kjer je tudi začel kariero profesionalnega rokometaša. Foto: RK Celje PL
26-letni Tilen Kodrin prihaja iz Celja, kjer je tudi začel kariero profesionalnega rokometaša. Foto: RK Celje PL

Kodrin, ki igra na položaju levega krila, je ob zmagi pivovarjev s 30:22 Zagrebčanom zabil sedem golov v prav toliko poskusih, s čimer si je prislužil uvrstitev v najboljšo postavo kroga, to je v družbo igralcev, kot so Borko Ristovski (Vardar), Sander Sagosen, Niclas Ekberg (oba Kiel), Igor Karačić, Alex Dujshebaev (oba Vive Kielce) in Victor Iturriza (Porto).

"Vsi fantje smo pokazali igro na visoki ravni. Nagrada zame je pa kot češnja na torti," pravi 192 centimetrov visoki rokometaš, ki je z mislimi že pri tekmi 6. kroga, ko v sredo v Zlatorog prihaja ukrajinski prvak Motor Zaporožje, še en neposreden tekmec Celjanov v boju za
napredovanje. Zmaga je zato nujna.


Čestitke za uvrstitev v idealno sedmerico kroga Lige prvakov. Kako sami doživljate to priznanje?
Hvala. V čast mi je, da sem bil izbran v elitno družbo tega kroga. To je lepa nagrada po dobro odigrani tekmi in zmagi v Zagrebu, kar je še slajše. Vsi fantje smo pokazali igro na visoki ravni.

Očitno ste v dobri formi. A kljub temu, kje imate še največ rezerv?
Trenutno se zelo dobro počutim. In prizadevam si, da to traja čim dlje. Sam pri sebi vidim še precej prostora za napredek. Najprej v obrambi, kjer se vse začne. Vedno se na videoposnetku tekme opazijo stvari, ki bi jih lahko naredil bolje, to je, se bolje gibal ali postavljal. Tudi v napadu se trudim biti čim bolj raznovrsten. Enako mislim za celotno ekipo. Radi bi bili čim bolj konstantni v kakovosti. S tekmo v Zagrebu smo si letvico postavili visoko in takšne predstave si želimo ponavljati tudi naprej.

Po zmagi v Zagrebu je najbrž vam osebno in tudi moštvu lažje trenirati in igrati, kajne?
Zagotovo. Zmaga nam je dala prepotrebno energijo za delo naprej. Motivacija se je dvignila. Dokazali smo si, česa smo sposobni. Vesel sem, da smo na najpomembnejši tekmi prikazali najboljšo igro do zdaj v sezoni.

Kodrin je od leta 2016 član slovenske reprezentance, s katero je na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 2017 osvojil bron. Foto: EPA
Kodrin je od leta 2016 član slovenske reprezentance, s katero je na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 2017 osvojil bron. Foto: EPA

V sredo imate priložnost, da v tednu dni premagate še drugega neposrednega tekmeca za uvrstitev v izločilne boje, Motor Zaporožje. Kako se lotiti ukrajinskega prvaka? Kje leži ključ do zmage?
Po zmagi v Zagrebu smo si vzeli dan premora. Ko smo se nato znova zbrali na treningu, smo si rekli, da je bilo lepo, kar smo naredili. A hkrati smo se strinjali, da če ne delamo naprej s takim tempom, bo tudi zmaga v Zagrebu zaman. Ključ do uspeha je v res dobri pripravi na nasprotnika, v dobri analizi. Na podlagi tega moramo pripraviti strategijo in jo potem čim bolje uresničiti na igrišču. Moramo upoštevati trenerjeva navodila in taktične zamisli. Predvsem pa se vse spet začne v obrambi, kjer moramo biti neprebojni, nato pa čim bolj pritiskati z našo hitro igro.

Kako po uvodnih tekmah vidite razmerja moči v skupini B? Lahko pridete še kaj višje od 6. mesta, ki zadnje vodi naprej?
Prve tri ekipe Barcelona, Kiel in Veszprem izstopajo po kakovosti. Mi pa se bomo bojevali za šesto mesto z Zaporožjem in Zagrebom. Seveda smo v preteklosti že velikokrat pokazali, da bomo točke iskali tudi proti na papirju boljšim ekipam, sploh ko bodo gostovale v Zlatorogu. Po Zaporožju in reprezentančnem ciklusu nas čakata dve tekmi z Nantesom (18. in 25. novembra, op. a.). Nantes ima nekaj težav s poškodbami in okužbami. Glede na njihovo trenutno formo je vse mogoče in zagotovo se ne bomo predali pred tekmo. Če bomo "grizli" vseh 60 minut, se lahko zgodi marsikaj.

Sorodna novica Uspeh v Zagrebu bo treba potrditi z zmago nad Motorjem

Kdo je sicer za vas prvi favorit tekmovanja?
Zame Barcelona, čeprav je ta sistem zaključnega turnirja, ko se igrata dve tekmi v dveh dneh, specifičen. Moj favorit v zadnjih letih ni nikoli osvojil tekmovanja, vedno so neka presenečenja, tako da je tudi letos mogoče kaj takšnega. Predvsem zaradi tega, ker je negotovo vse skupaj. Nikoli ne veš, kdaj lahko ekipo doleti okužba, potem pa se določi karantena, ali za celotno ekipo ali pa za posameznike. In zaradi tega je sezona letos kar precej drugačna.

Kot profesionalnim športnikom nam ni preostalo drugega, kot da se poskusimo čim bolj izolirati in paziti. Če bi se okužil jaz ali kdorkoli drug, posledice čuti cela ekipa. Vsekakor ne želiš biti prvi, ki je prinesel virus. Zasebno pa zagotovo pogrešam druženja s prijatelji. Zdaj namesto stikov v živo vse poteka po telefonu.

O novi koronarealnosti

Konec tedna vas po dolgem času znova čaka reprezentančna akcija. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo se boste pomerili s Poljsko in Turčijo. Kaj pričakujete?
Do reprezentance me čakata še dve tekmi, zato še nisem veliko razmišljal o tem. Vseeno bo lepo videti fante po dolgem času in malenkost spremeniti okolje. Seveda se želimo dobro pripraviti in zmagati obe tekmi.

Kakšni so vaši načrti in želje v rokometu? Igranje v tujini?
Zagotovo. Vsak igralec bi se rad preizkusil v tujini, da vidi, kako je igrati v močnejši ligi. Tudi moji cilji so taki. Nisem obremenjen s tem, a če bi se pojavila dobra ponudba, bi o njej zagotovo razmislil.

Imate vzornika ali klub, kjer bi si želeli zaigrati?
Vzornik mi je bil Luka Žvižej, saj je ustvaril izjemno kariero. Kar se tiče kluba, pa se mi zdi, da je Barcelona res klub, ki je na najvišji ravni. V Nemčiji pa je to Kiel, ki v rokometnem svetu nasploh predstavlja največ v vseh pogledih.

Kaj počnete v prostem času?
Rad grem ven na kakšen sprehod ali odigram kakšno videoigrico. Občasno poskusim prebrati tudi kakšno knjigo in rad poslušam glasbo. Izbor te je zelo odvisen od razpoloženja in priložnosti.

Kako ste se privadili na novo "koronarealnost"? Kaj vam je najtežje tako zasebno kot tudi poklicno?
Kot profesionalnim športnikom nam ni preostalo drugega, kot da se poskusimo čim bolj izolirati in paziti. Če bi se okužil jaz ali kdorkoli drug, posledice čuti cela ekipa. Vsekakor ne želiš biti prvi, ki je prinesel virus. Zasebno pa zagotovo pogrešam druženja s prijatelji. Zdaj namesto stikov v živo vse poteka po telefonu.