Morda izid prve tekme za Krim Mercator le ni bil tako ugoden, kot se je zdelo, in so se igralke že videle v finalu. Larvik, evropski prvak 2011, je to znal kaznovati. Na fotografiji Susann Müller, ki je dosegla tri zadetke, vse v prvem polčasu. Foto: Aleš Fevžer
Morda izid prve tekme za Krim Mercator le ni bil tako ugoden, kot se je zdelo, in so se igralke že videle v finalu. Larvik, evropski prvak 2011, je to znal kaznovati. Na fotografiji Susann Müller, ki je dosegla tri zadetke, vse v prvem polčasu. Foto: Aleš Fevžer
Cecilie Leganger
Cecilie Leganger, nekdanja vratarka Krima, je bila zelo razpoložena v vratih Larvika. Foto: EPA
Trd in boleč pristanek Krima

Na prvi tekmi je Krim zmagal za dva zadetka, toda Larvik je zaostanek v 14. minuti že izničil in v prvem polčasu povedel za šest zadetkov. Slovenske prvakinje so delovale nervozno, trener Tone Tiselj je veliko menjal, toda nikakor ni našel rešitev za razpoloženi Larvik, pri katerem je v vratih blestela nekdanja krimovka Cecilia Leganger. V drugem polčasu je prednost Larvika dosegla celo deset golov. Isabel Blanco je bila s sedmimi zadetki prva strelka.

Larvik osem minut ni zadel, potem pa ...
Ko so krimovke povedle s 4:1, se je zdelo, da je vse pripravljeno za uspeh. Toda norveška ekipa se je po osemminutnem strelskem mrku prebudila in začela rešetati gol Krima, v katerem Jelena Grubišić ni bila razpoložena. V 14. minuti je bila prednost s prve tekme že izničena (4:6). Ob napačnih podajah Krima so gostje jurišale v protinapad in vodstvo je naraslo na 4:8.

Ob polčasu plus štiri
Krizo je na začetku 20. minute vendarle končala Susann Müller, toda ne za dolgo, saj je Larvik povedel za šest golov. Z boljšo obrambo in tremi zaporednimi zadetki je 5.000 gledalcev v Stožicah malce oživelo (9:12). Ob polčasu je bilo 9:13, za Larvik je Isabel Blanco dosegla štiri zadetke, Linn-Kristin Koren Riegelhuth tri, pri Krimu Mercatorju pa je bila s tremi goli najboljša strelka Müllerjeva.

Larvik držal varno razdaljo
Na začetku drugega polčasa je Larvik izkoristil izključitev Tamare Mavsar in ušel na sedem golov (11:18). Nekaj upanja sta takrat z zaporednima zadetkoma vlili Barbara Lazović in Andrea Penezić za znižanje na 13:18. Optimisti so upali, da se bo le odprlo, da se bo morda ponovila zgodba Györa, ki se je na povratni tekmi na koncu rešil, toda Larvik je ob razpoloženi Legangerjevi zasluženo držal varno razdaljo.

Tudi polfinale je uspeh
Dvanajst minut pred koncem je povedel s 14:22 in sanje o šestem finalu Krima so se dokončno razblinile. Ko so prvi gledalci nekaj minut pred koncem že zapuščali dvorano, je bila prednost celo deset golov. Ni dvoma, Krim nalogi ni bil dorasel in ostaja pri dveh evropskih kronah (2001, 2003). Obakrat je ekipo vodil Tiselj, ki je imel v tej sezoni veliko težav, zato morajo biti v vodstvu kluba zadovoljni tudi s polfinalom.

Tone Tiselj, trener Krima Mercatorja: "Igralke Larvika so bile veliko bolj sproščene kot mi. Že na prvi polfinalni tekmi se je to videlo. Mi smo dosegli najslabši mogoč izid v gosteh. Njih je to sprostilo, po taki prednosti pa vsi mislijo, da je ekipa v izgubljenem položaju, tebi pa da lažen občutek prednosti. Vendar kar je bolj pomembno, je to, da smo odigrali slabše, kot znamo. To je bila ena naših najslabših tekem doma. Res pa je, da je bila to tudi najtežja tekma in najboljši tekmec. Žal mi je lepe kulise v dvorani, ampak tako pač je v športu. Punce so naredile velik korak naprej od prejšnjih sezon, saj je polfinale velik korak naprej od petega ali osmega mesta. Za finale nam malo še manjka, upam, da bomo to znali nadgraditi v prihajajoči sezoni."

LIGA PRVAKINJ, polfinale, povratni tekmi
Krim Mercator - LARVIK (prva tekma: 24:22)
19:27 (9:13)

Krim Mercator: Martin 4 (2), Lazović 3, Müller 3 (1), Penezić 3, Wörz in Bodnjeva po 2, Mavsar 1, Krpež 1.

Larvik: Blanco 7, Koren Riegelhuth 6 (2), Hammerseng in Sulland po 5, Edin in Breivang 2.

Sedemmetrovke: 4 (3); 3 (2)

Izključitve: 2; 4 minute

GYÖR - Oltchim Valcea (prva tekma: 24:22)
24:25 (10:14)

Trd in boleč pristanek Krima