Trenerski štab Vladana Matića (desno) je v letošnji sezoni okrepil Dejan Perić (levo). Foto: RK CPL
Trenerski štab Vladana Matića (desno) je v letošnji sezoni okrepil Dejan Perić (levo). Foto: RK CPL
Ivan Slišković
Ivan Slišković je edini novinec v letošnji zasedbi Celja PL. Foto: RK CPL
Sebastian Skube
Sebastian Skube je pomemben člen celjske ekipe, ki bo pravo vrednost v nadaljevanju sezone še pokazal. Foto: Aleš Fevžer

"Težko je, želja je velika pri vseh, a se vidi breme pri velikem številu zgrešenih 'zicerjev'. Igralce skušamo razbremeniti skozi pogovor. Upam, da bo sčasoma bolje," pravi 43-letni srbski strokovnjak, ki je zadovoljen s potekom oziroma začetkom sezone.


Po dveh porazih v Velenju in Zagrebu ste v soboto premagali St. Peterburg. Vam je odleglo po tej tekmi?
Če je kdo mislil, da bomo zlahka zmagali v Velenju in Zagrebu, je v zablodi. Gradimo ekipo, ki je mlada in neizkušena. Gremo po načrtu in za zdaj ni slabo. Močno nas je prizadel poraz v Velenju, ker smo jih imeli kot že nekajkrat prej na kolenih. A mislim, da bomo že v Celju pokazali, iz kakšnega testa je ekipa. Zmaga proti St. Peterburgu je spadala pod kategorijo "must", čeprav v Ligi prvakov ni slabih ekip. Vsi želijo zmagati. Tudi Rusi so prišli po zmago. Trener Dmitrij Torgovanov je bil po tekmi tako jezen, da ni prišel na novinarsko konferenco, ker je pač mislil, da so boljši. Zmaga je bila dobrodošla, zdaj pa je treba iti dalje.

Kljub zmagi pa igra še ni takšna, kot bi si jo želeli. Kje imate še največ rezerv?
Rezerve so v napadu, kjer smo do zdaj igrali solidno, ne vrhunsko. V obrambi smo vključno z vratarji stabilni. Sicer pa, če komu ni všeč naša igra, naj nas ne gleda.

Nekateri igralci, ki naj bi bili nosilci igre, očitno še niso v formi. Kako rešujete to težavo?
Nekateri, kateri? Jaz bi govoril le o enem, to je Sebastian Skube, ki ga je poraz v Velenju močno prizadel. To se je videlo. A on je profesionalec, on se bo pobral.

V sezono ste vstopili kot prvi favorit za osvojitev državnega prvenstva. A tekma z Gorenjem, ki ste jo izgubili, je pokazala, da bodo Velenjčani tudi s prenovljeno ekipo trd nasprotnik.
To, da smo mi prvi favoriti, so nam naložili mediji in nekateri strokovnjaki. Poskušal sem pojasniti, da to ne bo tako lahko. Naredili bomo vse, da postanemo prvaki. Izgubili smo bitko, in še to v gosteh, ne pa vojne. Vsi pozabljajo na Maribor, ki ima najboljši razpored, saj mi z Velenjčani igramo v ritmu sreda-sobota, medtem ko Mariborčani za zdaj le ob sobotah.

Je težko igrati z bremenom favorita? Čutite to breme?
Zagotovo je, da mediji pritiskajo. Celje je velik klub. Težko je, želja je velika pri vseh, a se vidi breme pri velikem številu zgrešenih 'zicerjev'. Igralce skušamo razbremeniti skozi pogovor. Upam, da bo sčasoma bolje.

Vas je v Ligi prvakov presenetilo Zaporožje, ki je remiziralo z Rheinom in doma premagalo Zagreb?
Presenetila me je točka Ukrajincev iz Nemčije, tega nisem pričakoval. Sicer pa je Zaporožje opozorilo nase že v Novem Sadu, ko so osvojili kvalifikacijski turnir za Ligo prvakov. Imajo izjemno dobro ekipo, ki ima vse, izkušnje, težo, hitrost, višino ...

Kako ocenjujete vaše možnosti, da se prebijete v osmino finala?
Vse je mogoče. Prvi dve mesti sta rezervirani za Veszprem in Rhein Neckar Löwen, za preostali dve pa se bomo borili Zagreb, Zaporožje in mi. Zaporožje je s točko iz Nemčije v manjši prednosti, a še kar nekaj tekem se bo igralo. Gotovo bo komu spodrsnilo še v Rusiji, upam pa, da ne nam.

V letošnji sezoni je strokovni štab okrepil Dejan Perić. Kako ste se ujeli z njim?
Dejan in jaz se poznava že več kot 20 let. Bila sva klubska in reprezentančna soigralca. Z njim se ni težko najti na isti valovni dolžini. Zelo dobro funkcionira. Je pravi prijatelj - meni in igralcem - tako na igrišču kot tudi zunaj njega.