S Črnogorkami so se Slovenke spustile v hud boj, ki so ga končale zmagovito. Foto: RZS
S Črnogorkami so se Slovenke spustile v hud boj, ki so ga končale zmagovito. Foto: RZS

Slovenke so svojo nalogo na zadnji tekmi kvalifikacijskega turnirja v Nemčiji opravile z odliko. S čvrsto obrambo in dobro izpeljanimi napadi so strle Črno goro in se premierno uvrstile na olimpijski turnir.

Nimam besed. To so nepopisni občutki. Tako močno smo si želele in za to delale zadnjih par let. Čestitke vsem, ki so imele kakršen koli prst zraven. Zelo smo bile motivirane. Vedele smo, da bodo tudi Črnogorke. Na igrišču smo pustile srce in se vidimo v Parizu.

Amra Pandžić, igralka tekme

Črna gora, ki je trikrat zapored igrala na olimpijskih igrah – proti Slovenkam so iskale četrto zaporedno uvrstitev –, ni imela pravih možnosti. Ko se je v vratih razigrala še igralka tekme Amra Pandžić, je hitro postalo jasno, da bo Sloveniji zelo težko odvzeti olimpijsko vozovnico.

"Jaz nimam besed, še vedno prihajam k sebi ob vseh teh občutkih. Zelo sem ponosna na to ekipo. Pokazalo se je, kakšna ekipa smo. Odkar je prišel selektor Dragan, je odprl to možnost v očeh, da nam lahko uspe. Pokazalo se je, da je bilo to povsem realno. Borile smo se do zadnjega, hvala vsem, ki so verjeli v nas," je po tekmi za Val 202 dejala kapetanka reprezentanca Ana Gros.

Varagić: Takšnih solz se moraš veseliti
Po uvodni tekmi turnirja, ko so izgubile proti Nemkam, so bile nekatere rokometašice v solzah. Tudi Alja Varagić. Jokala je tudi tokrat. "Te solze so čisto drugačne kot prvi dan. Takšnih solz se moraš veseliti. Tekma je bila neverjetna, pokazale smo, kaj znamo. Celo tekmo smo odigrale, kot smo se dogovorile. Pod nadzorom smo imele vseh 60 minut, tudi če so se približale, smo jih znale zaustaviti. Kapo dol ekipi! Zasluženo gremo v Pariz. Občutki so neverjetni, trenutno imam čisto prazno glavo. Rada bi se samo zahvalila celo ekipi in občinstvu, ki je prišlo navijat za nas. Upam, da pride tudi v Pariz," je dejala Varagić in dodala: "Dogovorile smo se, da ne bomo popuščale. Ko pride do zadnjih minut in vidiš, da imaš tak rezultat, izgubiš osredotočenost in se že malo poveseliš. Ampak mislim, da smo do konca odigrale, kot je treba."

Selektor Adžić: Izjemno sem hvaležem dekletom

"Vseh 60 minut smo imeli tekmo pod kontrolo. To je bilo neverjetno težko, a po drugi strani kaže na fenomenalno stabilnost te ekipe. Vse odločilne tekme so od mojega prihoda na selektorsko mesto ta dekleta odigrala vrhunsko. Tekmi s Francijo sta pred olimpijskim turnirjem prišli prav tako meni kot njim. Pomagali sta nam, da smo se zbrali in že proti Nemčiji v igri pokazali stabilnost in odigrali dobro tekmo. Sledila je vrhunska tekma proti Paragvaju. Proti Črni gori se je videlo, kako zahtevno je igrati proti takim tekmicam. Pričakoval sem, da bo njihova vratarka na takšni ravni. Izjemno sem hvaležen dekletom za prikazano," je po tekmi dejal selektor Dragan Adžić.

"Ponosna sem na to ekipo, da smo vse izpeljali do konca. Ne vem, koliko ljudi je verjelo v nas. Vedno smo vedeli, kaj je cilj in si govorili, da si zaslužimo igrati na olimpijskih igrah," je po tekmi dejala Elizabeth Omoregie (na fotografiji desno). Foto: RZS

Stanko: Naša imena so v zgodovini
V malce kriznih trenutkih sta Sloveniji na pomoč priskočili vratarka Amra Pandžić in Tjaša Stanko, ki je bila s sedmimi goli skupaj z Ano Gros najboljša slovenska strelka na tekmi. Prva je s pomembnimi obrambami dušila nalet Črnogork, druga je v pomembnih trenutkih zadela tri zaporedne gole.

"Nimam besed. To so nepopisni občutki. Tako močno smo si želele in za to delale zadnjih par let. Čestitke vsem, ki so imele kakršen koli prst zraven. Zelo smo bile motivirane. Vedele smo, da bodo tudi Črnogorke. Na igrišču smo pustile srce in se vidimo v Parizu," je povedala Pandžić.

Stanko je povedala: "Naša imena so v zgodovini, vidi se, kako smo vsi veseli. Bile smo pripravljene na vse. Vedele smo, da še nič ni dobljeno. Do 58. minute se nismo veselile, zdaj pa se lahko, kot se hočemo. Skupaj gremo v Pariz in to je najbolj pomembno!"

Ljepoja: Dekleta so imela solzne oči
Vse reprezentantke so pristavile svoj delček k uspehu, tudi Nataša Ljepoja. "Mislim, da smo se borile kot levinje. Tega smo si res želele, to smo tudi pokazale na igrišču. Po mojem se še sploh ne zavedamo, a zadnji dve minuti so imela dekleta kar solzne oči. Še jaz sem jih dobila. Sploh se nisem zavedala, da sta do konca še dve minuti. Noro, najlepši občutek. To smo si želele, spisale smo zgodovino, kot je ni še noben ekipni ženski šport," je poudarila.

Veteranka Barbara Lazović je še dodala: "Zagotovo je bilo veliko pritiska, zavedale smo se, da je bila to edinstvena priložnost, veliko smo delale, da premagujemo ta strah. Pokazal se je ekipni duh in zelo dobra povezanost med nami."

Slovenske rokometašice bodo na letališče Jožeta Pučnika prispele v ponedeljek ob 13. uri, kjer bodo pripravili tudi sprejem.

Rokometašice uresničile olimpijske sanje
Adžić: Ključna je bila obramba, duša ekipe pa naši vratarki
Sorodna novica Slovenske rokometašice gredo na olimpijske igre!