Slovenske rokometašice gredo na olimpijske igre! Foto: RZS
Slovenske rokometašice gredo na olimpijske igre! Foto: RZS

Slovenski ženski rokometni reprezentanci je vendarle uspelo, zaigrala bo na olimpijskem turnirju v Parizu! Na odločilni tekmi so varovanke Dragana Adžića igrale na zelo visoki ravni, tudi v kriznih trenutkih niso stopile s plina, Črnogorke je skoraj vso tekmo z imenitnimi obrambami reševala vratarka Armelie Attingre.

A tudi Slovenija je imela v vratih zelo razpoloženo Amro Pandžić – izbrana je bila za igralko tekmo –, ki je v pomembnih trenutkih 'zaklenila' svoja vrata in soigralkam pomagala prebroditi krizo. V zaključku tekme so Slovenke naredile vse potrebno, da so ohranile prednost in si zagotovile zgodovinsko uvrstitev na olimpijske igre, ki bodo letos v Parizu.

Sprejem rokometašic na Brniku

Slovenske rokometašice bodo na letališče Jožeta Pučnika prispele v ponedeljek ob 13. uri, kjer bodo pripravili tudi sprejem.

Prednost +3 ob odmoru
Slovenke so odločilno srečanje začele odločno, hitro so povedle, nekajkrat z obrambami razpoložene Pandžić zaustavile Črnogorke, a se kljub vsemu niso uspele odlepiti v višjo prednost, saj je na drugi strani nekaj obramb zbrala tudi Attingre, voz je v napadu vlekla naprej Dijana Mugoša. Črnogorke so si nato privoščile nekaj neumnih izključitev, kar je Slovenija hitro izkoristila in na krilih Alje Varagić, Nataše Ljepoja, Valentine Klemenčič ter Tamare Mavsar povedla z 8:4.

Sorodna novica "Mislim, da smo se borile kot levinje!"

Sledila je minuta odmora na zahtevo črnogorske selektorice Bojane Popović, njene varovanke so igro popravile in se hitro nevarno približale. Ko je že kazalo, da utegnejo ujeti Adžićevo ekipo, se je z ubranjeno sedemmetrovko izkazala Maja Vojnović. Končnica prvega polčasa je bila precej izenačena, manj napak so si privoščile Slovenke, na odmor so odšle s prednostjo treh zadetkov (14:11).

Pandžić v ključnih trenutkih 'zaklenila' vrata
Slovenke so tudi drugi polčas začele dobro, nato pa nekoliko zastale v napadu. Attingre je zaklenila svoja vrata, izkazale so se tudi njene soigralke v obrambi. Krajši strelski post je prekinila Ana Gros (18:15), na veliko veselje slovenskih navijačev v dvorani pa se je v vratih razigrala še Pandžić, ki je črnogorske rokometašice spravljala v obup z odličnimi obrambami, tudi s sedmih metrov. V 43. minuti je iz protinapada za najvišjo prednost (20:15) poskrbela Tjaša Stanko. Po minuti odmora so nasprotnice z zadetkoma Itane Grbić in Jelene Despotović takoj vrnile udarec, a so se Slovenke hitro odzvale: dva hitra gola Gros in Varagić vnovič za +5. Po treh zaporednih zadetkih Tjaše Stanko za novo najvišjo prednost (25:18) je hitro postalo jasno, da bodo imele Črnogorke veliko dela, če bodo želele dvigniti olimpijsko vstopnico. Trudile so se, a Slovenke se niso dale. S čvrsto obrambo so dušile napade nasprotnic, piko na i je z zadnjim golom na tekmi postavila Tamara Mavsar (30:26).

S sedmimi goli sta bili najučinkovitejši slovenski strelki kapetanka Gros in Stanko, pri Črni gori jih je prav toliko zbrala Mugoša.

Kdo se je še uvrstil na olimpijske igre?

Poleg Nemčije in Slovenije so se na olimpijske igre prek kvalifikacijskih turnirjev v Debrecenu in Torrevieji uvrstile še reprezentance Madžarske, Švedske, Nizozemske in Španije.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Rokometašice uresničile olimpijske sanje
Adžić: Ključna je bila obramba, duša ekipe pa naši vratarki

Kvalifikacije za olimpijske igre 2024, Neu-Ulm, Nemčija

3. krog:
SLOVENIJA − ČRNA GORA 30:26 (14:11)
Gros in Stanko po 7, Omoregie, Mavsar in Ljepoja po 4, Varagić 3, Klemenčič 1; Mugoša 7, Pletikosić 6.

Sedemmetrovke: 2/4; 8/10
Izključitve: 12 min; 10 min

NEMČIJA − PARAGVAJ 37:20 (19:13)

2. krog:
SLOVENIJA − PARAGVAJ 32:14 (17:8)
NEMČIJA − ČRNA GORA 28:24 (11:7)

1. krog:
NEMČIJA − SLOVENIJA 31:25 (17:14)
ČRNA GORA − PARAGVAJ 30:25 (17:12)