Čvrsti Islandci so Slovenijo dvakrat premagali z enim golom razlike. Foto: BoBo
Čvrsti Islandci so Slovenijo dvakrat premagali z enim golom razlike. Foto: BoBo
Islandci še drugič premagali Slovence

Na Islandiji so zdesetkani drago prodali svojo kožo in če so si kdaj zaslužili točko, so jo prav gotovo sinoči. Islandija sicer ni svetovna velesila, je pa v rokometnem svetu upoštevanja vredna država, kjer rokomet po zanimanju le malo zaostaja za nogometom.

Najpopularnejši islandski športnik je rokometaš, legendarni Olafur Stefansson, ki so ga štirikrat izbrali za športno osebnost leta. Kako popularen je rokomet, potrjuje podatek, da si je, denimo, finalno tekmo na olimpijskih igrah v Pekingu med Francijo in Islandijo prek televizijskih zaslonov ogledalo kar 80 odstotkov Islandcev. V deželi, ki je članica Nata, čeprav sploh nima vojske, ki ima pet zmagovalcev na tekmovanjih za najmočnejšega moža na svetu in ki ima v svojem učnem osnovnošolskem programu kot obvezen predmet tudi plavanje.

Slovenski rokometaši so v dvobojih z islandskimi ostali praznih rok in tako se jim je dokončno izmuznilo tudi prvo mesto v skupini. Za drugo imajo še vse možnosti, res pa je, da to prinaša na evropskem prvenstvu tudi težje nasprotnike. Tudi zato je škoda, da so Slovenci proti Islandcem dvakrat izgubili za gol. A najpomembneje je, da uspešno končajo projekt Danska in se še desetič uvrstijo na evropsko prvenstvo. O nasprotnikih bodo razmišljali, ko bo čas za to.

Kvalifikacije se bodo končale junija, ko se bo Slovenija v gosteh pomerila z Romunijo in doma na odločilni tekmi za drugo mesto z Belorusijo.

Rajko Dolinšek, Val 202

Islandci še drugič premagali Slovence