26-letni Klemen Cehte, ki igra na položaju levega zunanjega, se po premoru vrača v reprezentanco. Foto: EPA
26-letni Klemen Cehte, ki igra na položaju levega zunanjega, se po premoru vrača v reprezentanco. Foto: EPA
Boris Denič
Boris Denič želi igro dvigniti še na višjo raven. Foto: MMC RTV SLO
Deničev seznam za Romunijo in Belorusinjo

Selektor Boris Denič je objavil seznam 19 igralcev, na katere računa na obeh srečanjih. Novi imeni sta 18-letni krožni napadalec Blaž Blagotinšek (Celje Pivovarna Laško, posojen Krškemu), debitant v članski reprezentanci, in Klemen Cehte, ki je sicer za Slovenijo odigral 23 tekem, a na zadnjih reprezentančnih akcijah ni sodeloval. Po poškodbi se vrača Nenad Bilbija.

Cehte v dobri formi, Blagotinšek "naložba" za prihodnost
"Cehte kaže kontinuiteto dobrih iger, zato si vpoklic enostavno zasluži. Videli bomo, kako se bo odzval. Pri Blažu pa gre za kontinuiteto pomlajevanja reprezentance in vpeljevanje v reprezentančni sistem delovanja in razmišljanja. Spremljal sem ga na evropskem kadetskem prvenstvu v Avstriji, ima 203 cm in dobre tekaške sposobnosti. Želim mu dati priložnost, povečati konkurenco na položaju krožnega napadalca in ga usposobiti, da bo jutri pomagal reprezentanci," je vpoklic novincev pojasnil Denič.

Slovenci lovijo vsaj drugo mesto
Cilj Slovenije v kvalifikacijah, kjer se bo pomerila z Romunijo, Islandijo in Belorusijo, je jasen - uvrstitev na prvenstvo. "Romunija in Belorusija sta reprezentanci, ki se želita vrniti na evropski rokometni zemljevid. Obe državi sta v zadnjem obdobju veliko vložili v rokomet, a tudi mi imamo svoje cilje. Mi moramo zadržati kontinuiteto uvrščanja na največja tekmovanja. Pri tem moramo sistem igre poskušati dvigniti še na višjo raven in dodajati novosti. Ne sme se nam zgoditi, da bi nas kdo 'prebral' le po ogledu starega DVD-ja," je razmišljal Denič. Slovenija mora za uvrstitev na evropsko prvenstvo osvojiti vsaj drugo mesto v skupini.

Pucelj, Natek in Kavtičnik še v fazi "rehabilitacije"
Slovenski selektor je nato razložil še nekaj "kadrovskih" vprašanj glede igralcev, ki jih ni na seznamu: "Borut Mačkovšek je še mlad in še vedno eden najboljših v Sloveniji na položaju levega zunanjega, a v tem trenutku nekdo deluje bolje kot on. Za Petra Puclja, Jureta Natka in Vida Kavtičnika pa velja, da so v fazi vračanja po poškodbah. Videli bomo, kako se bodo stvari razpletale. Pri tem je treba dodati, da je Vidovo vrnitev še nekoliko zavrla afera v Montpellieru." Na seznamu je tudi Dragan Gajić, ki se ga je prav tako omenjalo v aferi, a mu je nato sodišče - v nasprotju s Primožem Proštom - že dovolilo igrati in trenirati: "Pri Gajiću ne bi smelo biti težav. Treniral je, tudi psihično je v redu."

Tekma z Romuni 31. oktobra ob 20.15 v Kopru
Reprezentanca se bo zbrala v nedeljo, 28. oktobra, ob 13.00 v Ankaranu. "Legionarji" bodo prišli dan pozneje, tekma z Romuni pa bo v sredo ob 20.15 v Kopru. Po tekmi bo reprezentanca trenirala v Kopru, nato pa se bo v soboto odpravila proti Minsku, kjer jo v nedeljo ob 13.00 čaka še obračun z Belorusi. Kvalifikacije se bodo nadaljevale aprila prihodnje leto.

SEZNAM SLOVENSKE REPREZENTANCE
Vratarji:
Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško) in Gorazd Škof (Cimos Koper);

Krilni igralci: Luka Žvižej in Gašper Marguč (oba Celje Pivovarna Laško), Dragan Gajić (Montpellier), Jure Dobelšek (Cimos Koper);

Zunanji igralci: Marko Bezjak, Jure Dolenec, Klemen Cehte in David Miklavčič (vsi Gorenje), Dean Bombač (Cimos Koper), Sebastian Skube (Celje Pivovarna Laško), Uroš Zorman (Vive Targi Kielce), Nenad Bilbija (Minden) in David Špiler (Croatia Osiguranje Zagreb);

Krožni napadalci: Uroš Bundalo (Cimos Koper), Matej Gaber (Gorenje), Miha Žvižej (Toulouse), Blaž Blagotinšek (Celje Pivovarna Laško).

Deničev seznam za Romunijo in Belorusinjo