Po letu 2010 je najžlahtnejša lovorika v slovenskem rokometu znova v rokah Celja Pivovarne Laško. Celjanom je še pred dvema mesecema kazalo slabo, saj so za Velenjčani zaostajali pet točk. Gorenje je nato v dvobojih z Mariborom oddalo kar tri točke, kar so pivovarji znali izkoristiti. Foto: Aleš Fevžer
Po letu 2010 je najžlahtnejša lovorika v slovenskem rokometu znova v rokah Celja Pivovarne Laško. Celjanom je še pred dvema mesecema kazalo slabo, saj so za Velenjčani zaostajali pet točk. Gorenje je nato v dvobojih z Mariborom oddalo kar tri točke, kar so pivovarji znali izkoristiti. Foto: Aleš Fevžer
Gašper Marguč
Gašper Marguč se iz Celja poslavlja na najlepši mogoč način, z dvojno domačo krono. Foto: Aleš Fevžer
Niko Medved
Niko Medved in soigralci so se trudili, a tokrat ni bilo dinamita za kaj več kot častni poraz. Foto: Aleš Fevžer
Celjani v Velenju do nove zvezdice
Po štirih letih Celjani znova prvaki

Marguč, ki bo v naslednji sezoni igral v Veszpremu, in soigralci so v nabito polni Rdeči dvorani, kjer se je zbralo približno 3.500 gledalcev, že od prve minute naprej dali vedeti, po kaj so prišli. Čvrsta igra v obrambi, na drugi strani pa poletna igra v (proti)napadu sta domačim spodrezali krila. Gorenje se po uvodnem šoku in zaostanku 5:0 ni več zares pobralo.

Gorenje brez Skubeta brez možnosti
Celjani so bili enostavno močnejši, hitrejši, boljši v vseh elementih igre, medtem ko Velenjčani brez poškodovanega najboljšega igralca lige Staša Skubeta niso imeli nikakršnih možnosti za preobrat. Gorenje v zadnjem mesecu pač ni bilo več v formi, s kakršno je navduševalo večji del sezone. Poznala se jim je tudi krajša klop. "Pričakovali smo težko tekmo, saj so bili Velenjčani celo sezono prvi na lestvici. Je pa res, da smo bili v zadnjih dveh mesecih v odlični formi, in to smo tudi pokazali na igrišču," je dejal Marguč, z devetimi goli prvi strelec tekme.

Od Brankovega prihoda le navzgor
Pivovarji so na igrišču izžarevali samozavest. "Igrali smo strpno, vsilili smo jim svojo igro, to je, trda obramba in hitri protinapadi. Dosegli smo nekaj lahkih zadetkov. V vseh elementih igre smo bili boljši in na koncu zasluženo zmagali. Med sezono so bili vzponi in padci. Bila je slaba volja. Ampak z Brankom smo se odlično ujeli. Od njegovega prihoda naprej je šlo le navzgor. Ima veliko zaslug, da smo osvojili ta naslov," je črto pod sezono potegnil Sebastian Skube.

Tamše: Trud je poplačan
Eden najzaslužnejših za celjski naslov je trener Branko Tamše, ki je moštvo prevzel lani decembra, ko se je zdelo, da tudi letos ne bo nič z naslovom. A Celjani so nato v končnici nanizali deset zmag zapored in prehiteli padajoče Velenjčane: "Pred mesecem ali dvema ni nihče pričakoval, da se lahko vmešamo v boj za prvaka. Gorenje je bilo suvereno. Ampak jaz, moji sodelavci in ekipa smo verjeli v to, kar delamo. Trud je zdaj poplačan. Fantje so se držali dogovorov in jaz jim lahko samo čestitam, za to, kar so delali. Stremel sem k temu, da moramo igrati trdo v obrambi, da moramo igrati na hitre centre in protinapade. Fantje so to upoštevali. In tu smo delali razliko. Ob tem so se fantje držali dogovora in na postavljeno obrambo igrali do gola, čiste situacije, in to je bil ključ do dosti rutinirane, zanesljive zmage nad letos zelo dobrim Velenjem," je dejal Tamše.

Načrti? Le trdo delo bo obrodilo sadove
O prihodnosti pa je Tamše povedal: "Zavedamo se, da nas za naprej čaka izjemno težko delo. A jaz imam rad izzive, vem, da so vzponi in padce. Precej bomo spremenili ekipo. Čez noč ne bo šlo, a s trdim delom se bo prišlo na raven, ki smo jo igrali v zadnjih tednih. Situacija v gospodarstvu je zahtevna. V Celju ni več toliko denarja kot nekdaj. Prisiljeni smo varčevati, zato je naša pot le trdo delo. Želimo si pripeljati mladih igralcev, jih ustvarjati in nato prodajati. To je naša pot. Moramo delati, delati, delati in se veseliti vsakega treninga in tekme."

Medved: Odsotnost Skubeta ne sme biti izgovor
Kapetan domačih Niko Medved ni skrival razočaranja po porazu: "Tekmo smo odprli katastrofalno, potem smo jih vseskozi lovili. Ni jih bilo mogoče ujeti. Imeli smo svojo priložnost, da končamo sezono proti Mariboru. Odsotnost Skubeta se je seveda poznala, a to ne sme biti izgovor. Poškodbe so sestavni del športa. Kogar ni, brez njega se mora. S predstavami v Ligi prvakov smo lahko zadovoljni, medtem ko z drugim mestom v državnem prvenstvu ne."

Šoštarič: Nimamo igralske širine
Mario Šoštarič pa ne ve, zakaj so Celjanom na začetku dovolili, da se odlepijo na pet golov: "Presenetili so nas. Agresivno so začeli v obrambi, zelo globoko so izpadali, prisilili so nas v veliko napak. Nismo se predali, poskusili smo se vrniti, a nismo imeli moči. Pozna se, da nimamo širine. Že zadnjih nekaj tekem se vlečemo. Hvala našim navijačem, ki so prišli v tako velikem številu in čestitke Celjanom za naslov. Celjani so vendarle tri leta skupaj, medtem ko smo mi prenovili ekipo. Mi bomo že naslednje leto na tej ravni, kjer so Celjani. Trdo bomo delali čez poletje, s pravimi okrepitvami bomo postali eno zelo močno, evropsko Gorenje."

Kljub porazu Velenjčani ne smejo biti preveč razočarani. S prenovljeno ekipo, ki sta jo med sezono zapustila še Darko Cingesar in Klemen Cehte, so se uvrstili v osmino finala Lige prvakov, v obeh domačih tekmovanjih pa bili vse do zadnjega v igri za naslov. Letošnja sezona je zato dobra osnova in izkušnja za naslednjo.

Celjani v Velenju do nove zvezdice
Po štirih letih Celjani znova prvaki