Selektor Vranješ je na trening povabil 19 najboljših slovenskih rokometašev, ki so v Sloveniji in so zdravi. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Vranješ je na trening povabil 19 najboljših slovenskih rokometašev, ki so v Sloveniji in so zdravi. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski rokometni reprezentanti so v tem trenutku daleč od optimalne telesne pripravljenosti. Za njimi je skoraj trimesečna prisilna prekinitev, ki so jo danes končali in v hramu slovenskega rokometa opravili nezahtevno skupno vadbo, vodilne osebe reprezentance s selektorjem Vranješem pa so jih seznanile z načrti v prihodnjem obdobju. Rokometaše je pozdravil tudi prvi mož Rokometne zveze Slovenije (RZS) Franjo Bobinac.

"Na neki način so zadeve še vedno kritične, ob postopnem sproščanju ukrepov pa se nam je na zvezi zdelo logično, da se znova začne dogajati skupinska dinamika. Že pred časom je selektor Vranješ izrazil željo po prihodu v Slovenijo in srečanju z vsemi selektorji mlajših kategorij, kar smo takoj, ko je bilo to mogoče logistično izpeljati, tudi naredili. Vsi reprezentanti so se z velikim veseljem odzvali našemu vabilu, na današnjem skupnem treningu so manjkali zgolj igralci, ki so trenutno v tujini," je povedal Bobinac.

Od povabljenih igralcev so manjkali Dean Bombač, Matej Gaber in Klemen Ferlin, drugi so se odzvali vabilu.

Rokometaši navdušeni, ker so znova trenirali z žogo

Sredi junija dobijo tekmece v kvalifikacijah za EP 2022
Slovenska moška reprezentanca je prva v Evropi, ki je opravila skupni trening. Četrtouvrščena izbrana vrsta z letošnjega evropskega prvenstva na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji bo imela prvo tekmovalno preizkušnjo jeseni, ko se bodo začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2022. Svoje tekmece v tem tekmovanju bo dobila po žrebu, ki bo 16. junija na Dunaju.

19 vabljenih igralcev

Blaž Blagotinšek, Dean Bombač, Nejc Cehte, Darko Cingesar, Jure Dolenec, Klemen Ferlin, Matej Gaber, Nik Henigman, Kristjan Horžen, Blaž Janc, Urh Kastelic, Tilen Kodrin, Urban Lesjak, Žiga Mlakar, Rok Ovniček, Mario Šostarić, Rok Zaponšek, Miha Zarabec, Igor Žabič.

Cilja naslednje sezone: SP v Egiptu in olimpijske kvalifikacije
Januarja prihodnje leto bo Slovenija nastopila na svetovnem prvenstvu v Egiptu (14.‒31. 1. 2021), nato pa si bo med 12. in 14. marcem skušala izboriti četrti nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2021. V Berlinu se bo pomerila z Alžirijo, Švedsko in Nemčijo, napredovala bo le prvouvrščena izbrana vrsta.

"Na Švedskem smo nekatere zadeve opravili zares vrhunsko, bilo pa je tudi nekaj pomanjkljivosti tako na igrišču kot zunaj njega, ki jih želim že na naslednjih akcijah odpraviti. Če bo vsak od igralcev na naslednji akciji dodal vsaj pet odstotkov, bo tudi rezultat veliko boljši," je pojasnil Vranješ.

"V tem trenutku si ne upam napovedovati začetka nove sezone. Prepričan pa sem, da bo v naslednjih dveh ali treh letih zdajšnja igralska zasedba dosegala zelo odmevne rezultate. Selektor je na zadnjem velikem tekmovanju na Švedskem ugotovil vse slabosti in pomanjkljivosti svojih varovancev," je dodal Bobinac.

Janc: Prvi korak k izzivom v prihodnosti
"Pobude Rokometne zveze Slovenije sem bil izredno vesel. Večkrat smo s fanti že poudarili, da nismo zgolj ekipa, pač pa med različnimi pripravami živimo skupaj kot prava družina. V nepričakovanem večmesečnem reprezentančnem premoru zaradi odpovedi tekmovanj bi zelo pogrešal naše druženje, zato komaj čakam zbor na Kodeljevem,"
je že pred prvim skupnim treningom dejal Blaž Janc.

Slovenski rokometaši že na SP-ju

"Epidemija je resda ohromila dogajanje v našem športu in športu nasploh, a prepričan sem, da se bomo iz tega stanja vrnili še močnejši in boljši. V torek bomo v reprezentanci k temu naredili prvi korak in se znova ozrli k izzivom, ki nas čakajo v bližnji prihodnosti," je še dodal najboljši desnokrilni igralec zadnjega evropskega prvenstva.

V petek še prvi postpandemijski trening reprezentantk
Konec tedna bo po stopinjah moške članske reprezentance šla tudi ženska izbrana vrsta Slovenije. Reprezentantke se bodo zbrale v petek, prav tako v Ljubljani na Kodeljevem. Na trening je vabljenih 19 igralk, ki bodo tedaj v Sloveniji in jim zdravstveno stanje dovoljuje sodelovanje na treningu. To bo prvo snidenje selektorja Uroša Bregarja in njegovih izbrank po decembrskem nastopu na svetovnem prvenstvu na Japonskem.