Jan Grebenc ima nekaj težav s poškodbo hrbta, a bo pripravljen za obračun z Danci. Foto: BoBo
Jan Grebenc ima nekaj težav s poškodbo hrbta, a bo pripravljen za obračun z Danci. Foto: BoBo
Bjarte Myrhol
Krožni napadalec Bjarte Myrhol, norveški reprezentant, je bil najboljši strelec Skjerna na prvih dveh tekmah. Foto: EPA

Vsaj tako je Skjern označil trener Velenjčanov Željko Babić v intervjuju za MMC pred začetkom nove sezone. Skjern je bil ustanovljen pred 25 leti in prihaja iz istoimenskega mesta na zahodu Danske. Svoj edini naslov državnega prvaka je osvojil pred 18 leti, medtem ko ima v svojih vitrinah štiri danske pokalne lovorike (1999, 2014, 2016, 2017). V Ligi prvakov nastopa četrtič v svoji zgodovini. Nazadnje je v njej meril moči v sezoni 2015/16 in tekmovanje končal po prvem delu.

Tretjega tekmeca črno-rumenih kot glavni trener vodi 53-letni Ole Norgaard, asistira pa mu šest let mlajši Henrik Kronborg. Oba sta bila v preteklosti povezana z Mortnom Seierjem Larsenom, Dancem, ki pri Gorenju Velenju skrbi za telesno pripravo članske ekipe in bedi nad razvojem vratarjev klubskega podmladka. Norgaard je bil nekdaj pomočnik pri Silkeborgu, za katerega je branil nekdanji vratar, medtem ko sta si s Kronborgom v igralskih časih delila slačilnico.

Anders Eggert najbolj zveneče ime
Danski podprvaki so se pred novo sezono okrepili s peterico rokometašev, najbolj zveneče ime pa je zagotovo Anders Eggert Magnussen. Izkušeni levokrilni rokometaš se je na zahod Danske vrnil po sezoni 2008/09, ko ga je tja posodil nemški Flensburg. Njegov član je bil sicer vse od leta 2006. V sezoni 2011/12 ga je popeljal do naslova v Pokalu pokalnih zmagovalcev, dve leti za tem pa z njim osvojil tudi Ligo prvakov. V elitnem evropskem rokometnem tekmovanju je dosegel že več kot 500 zadetkov, ta sezona pa je njegova deseta.

Še nekoliko več izkušenj premore desni zunanji rokometaš Kasper Sondergaard Sarup. V svoji vitrini ima sedem kolajn z največjih tekmovanj. Dvakrat je bil evropski prvak (2008, 2012) in enkrat podprvak (2014), na svetovnih prvenstvih je osvojil bronasto (2007) in srebrni (2011, 2013) medalji, najžlahtnejša kolajna v zbirki pa je zagotovo zlata z olimpijskih iger leta 2016 v Riu de Janeiru.

Bjarte Myrhol najboljši strelec
Obe ekipi pred nedeljskim obračunom premoreta poln izkupiček štirih točk. Skjern je bil najprej doma boljši od Dinama (39:28), nato pa na Norveškem ugnal še moštvo Elveruma (32:27). Najboljši strelec danske ekipe na dosedanjih dveh preizkusih je bil norveški krožni napadalec Bjarte Myrhol (13 golov). Dva zadetka manj sta prispevala desnokrilni igralec Rene Toft Rasmusen in že omenjeni Eggert.

Babić: Bogatejši bomo za veliko izkušnjo
"V nedeljo se nam obeta zanimiv in zahteven obračun. Ne glede na končni rezultat bomo tekmo končali z novo veliko izkušnjo. Skjern je tipična danska ekipa, katere rokometaši dobro tečejo vseh 60 minut. Njegova specifičnost je igra na krožnega napadalca Myrhola, za katerega lahko rečem, da je trenutno najboljši posameznik svoje ekipe. Zaradi težav s poškodbami v zadnjih dneh na treningih nam ni uspelo napraviti vsega, kar bi si želeli, a priprave na dansko moštvo smo začeli že zgodaj, tako da bomo na novo tekmo v Ligi prvakov pripravljeni,"
pravi trener Gorenja Željko Babić.

Matjaž Brumen pa meni: "Na dosedanjih tekmah Lige prvakov se je vse izšlo po načrtih, v nedeljo pa v Rdečo dvorano prihaja najboljša ekipa naše skupine. Danski podprvaki igrajo hiter, moderen rokomet. Njihovo igro smo dobro preučili. Veliko igrajo na krožnega napadalca in krila. Igrajo tako rekoč brez napak, zato bomo morali prikazati našo najboljšo predstavo, če želimo osvojiti nove točke."

LIGA PRVAKOV

SKUPINA C, 3. krog

DINAMO BUKAREŠTA - KADETTEN 29:28 (14:12)

Sobota ob 19.30:
ADEMAR LEON - ELVERUM

Nedelja ob 17.00:
GORENJE VELENJE - SKJERN

Vrstni red: Skjern in Gorenje 4, Kadetten, Ademar in Dinamo 2, Elverum 0.