Slovenski rokometaši slavijo zmago nad Italijani. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski rokometaši slavijo zmago nad Italijani. Foto: www.alesfevzer.com

Sosedski obračun je imel tudi slavnostni pridih. Slovenija je pred tremi desetletji, natančneje 18. marca 1992, prav v Golovcu odigrala svojo prvo uradno tekmo po osamosvojitvi. Na njej je bila boljša od Italije z 19:13.

Ponovile so se nekatere napake s prve tekme. Moji igralci so igrali v krču in zapravili številne lepe priložnosti pri vodstvu s petimi goli. Izpolnili smo prvi del naloge in se prebili naprej. Čez tri tedne se bomo znova sešli in se pomerili z močnejšim tekmecem. Če so imeli moji varovanci težave z motivacijo proti Italijanom, potem tovrstnih težav zanesljivo ne bodo imeli proti Srbom.

Uroš Zorman, selektor

Skupni zmagovalec slovensko-italijanskega obračuna, torej Slovenci, se bo v tem kvalifikacijskem ciklusu pomeril s Srbijo. Prva tekma bo 13. aprila, povratna pa tri dni pozneje.

Zmagovalec aprilskih tekem se bo prebil na svetovno prvenstvo, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem.

Italijani dolgo niso dosegli zadetka
Slovenski rokometaši so v odsotnosti nekaterih nosilcev igre – Blaž Janc še vedno okreva po operaciji slepiča, Borut Mačkovšek je zbolel tik pred začetkom priprav za tekmi z Italijani, na današnji tekmi pa sta od prvokategornikov manjkala tudi poškodovani Jure Dolenec, po odločitvi selektorja pa tudi Miha Zarabec – in v pomanjkanju skupnih treningov na obračunih v Padovi in Celju izpolnili prvi del naloge. Temelje za zmago je slovenska reprezentanca postavila že v prvi polovici tekme, ko so Zormanovi varovanci – v prvi postavi so bili vratar Klemen Ferlin, krilna igralca Darko Cingesar in Gašper Marguč, zunanji igralci Nik Henigman, Bombač in Nejc Cehte ter krožni napadalec Blaž Blagotinšek – zasenčili Italijane. Z odgovorno in zavzeto igro so že v četrti minuti po golih Cehteta, Bombača in Henigmana povedli s 3:0, ob tem pa je Marguč zapravil dve lepi priložnosti za izdatnejše vodstvo. A slovenski ključ do uspeha je bila bojevita igra v obrambi, slovenska postavitev 6-0 je prvi gol prejela v peti minuti, dve minuti pozneje pa je vodila s 5:1.

Zorman je s hitrimi in pogostimi menjavami – zelo kmalu sta v igro vstopila tudi Matej Gaber in Domen Makuc, v nadaljevanju pa so priložnost za dokazovanje dobili tudi drugi igralci na klopi za rezervne igralce – držal visok ritem, ki mu "azzurri" niso bili kos in so mu le stežka sledili.

+6 v 21. minuti
V 21. minuti je slovenska prednost – največ zaslug za to imata obramba in vratar Ferlin, ki je do tedaj zaustavil osem tekmečevih strelov, skupno na tekmi pa deset – narasla na +6 (11:5).
V končnici prvega polčasa so Italijani izkoristili dvominutno izključitev Henigmana in v 27. minuti prepolovili zaostanek (12:9) ter postavili končni izid po polovici tekme.

V končnici niso stopili s plina
Uvod drugega polčasa je bil preslikava prvega, Slovenci so si hitro priigrali prednost petih golov (14:9), a odpora srčnih in bojevitih Italijanov niso zlomili. Prednost Zormanovih izbrancev je – tudi zaradi nekaterih zapravljenih strelov iz ugodnih položajev – znašala med tremi in petimi zadetki, po dolgem času je na +6 narasla v 48. minuti, ko je Domen Novak realiziral sedemmetrovko za vodstvo z 20:14. Slovenski rokometaši v končnici tekme niso zapravili lepega kapitala, zahodne sosede so imeli ves čas pod nadzorom in v kultnem Golovcu dosegli pričakovano zmago. Najvišjo prednost so si priigrali v končnici tekme, ko je Cingesar zadel za 28:20.

V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najučinkovitejši Bombač s sedmimi goli, Cingesar je dosegel štiri, Staš Skube in Cehte pa po tri.

Bombač: Potreben bo še čas, da se navadimo na vse, kar želi nov selektor

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO
1. KROG, povratna tekma

SLOVENIJA - Italija 28:21 (12:9)

Slovenija: Baznik, Ferlin, Skube 3, Blagotinšek 1, Henigman 1, Marguč 2 (1), Cingesar 4, Cehte 3, Kodrin 2, Gaber 1, Makuc, Grošelj, Bombač 7 (1), M. Kavčič, Novak 2 (2), Vlah 2.

Italija: Ebner, Sampaolo, Bulzamini, Nardin, Savini 2, Kasa, M. Mengon 2, D'Antino 2, Bronzo 4 (2), S. Mengon 3, Iballi, Bortoli, Oppedisano 1, Marrochi, Parisini 7, Prantner.

Sedemmetrovke: 4/6; 2/5
Izključitve: 8 min; 0 min.
Rdeči karton: /.

POSTAVA SLOVENIJE:
Levo krilo: Darko Cingesar, Tilen Kodrin
Levi zunanji: Nik Henigman
Srednji zunanji: Dean Bombač, Domen Makuc, Staš Skube, Aleks Vlah
Desni zunanji: Nejc Cehte, Matic Grošelj
Desno krilo: Gašper Marguč, Domen Novak
Krožni napadalec: Blaž Blagotinšek, Matej Gaber, Miha Kavčič
Vratar: Jože Baznik, Klemen Ferlin

Prva tekma (Padova):
ITALIJA - SLOVENIJA 28:29 (16:14)