Gašper Marguč je bil z osmimi zadetki najboljši strelec slovenske reprezentance, pet jih je dosegel v prvem polčasu. Foto: Reuters
Gašper Marguč je bil z osmimi zadetki najboljši strelec slovenske reprezentance, pet jih je dosegel v prvem polčasu. Foto: Reuters

Po prvem polčasu so vodili Italijani s 16:14. Slovenci so v uvodnih 30 minutah pokazali preveč raztrgano igro, naredili veliko napak v obrambi in napadu ter bili slabo učinkoviti.

Gostitelji so povedli z 1:0 in 2:1, Zormanovi izbranci pa prvič v 9. minuti pri izidu 2:3. V 13. minuti si je Italija priigrala dva zadetka prednosti (7:5), tako je bilo tudi pri izidu 9:7. Nato je trikrat zapored mrežo zatresla Slovenija in v 18. minuti nekoliko lažje zadihala (9:10). Štiri minute pozneje je tudi sama prvič vodila s +2 (10:12).

Toda s tem ni strla presenetljivo dobrega odpora domačih. Tudi ti so s tremi zaporednimi goli v 25. minuti naredili preobrat (13:12) in nato do odmora Slovencem niso več dovolili vodstva.

Zadnji dve minuti tekme Italija - Slovenija

Pobrali so se z delnim izidom 5:0

V drugem polčasu je Italija s srčno in bojevito predstavo najprej nadaljevala, kjer je končala v prvem. V 34. minuti je ušla na 19:15 in vodila tudi z 20:16. Ob agresivnejši igri v obrambi je potem le sledilo prebujenje Slovenije, pet njenih zadetkov in vodstvo z 20:21 v 43. minuti, za katerega je poskrbel Matej Gaber.

Gostitelji so nato hitro izenačili in se v 53. minuti znova znašli v prednosti (26:25). Vodili so tudi s 27:26, v nadaljevanju pa so Slovenci dosegli tri zaporedne gole in tudi po zaslugi obramb vratarja Jožeta Baznika vendarle zmagali. Ob koncu so Italijani še enkrat zatresli mrežo, vendar že po sireni in torej prepozno za izenačenje.

Zmagovalec aprila proti Srbiji

Skupnega zmagovalca slovensko-italijanskega obračuna čakata še dve tekmi proti Srbiji, ki bosta 13. in 16. aprila.

Zmagovalec aprilskih tekem se bo prebil na svetovno prvenstvo, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem.

Italijani so povzročali obilo preglavic Slovencem. Foto: Reuters
Italijani so povzročali obilo preglavic Slovencem. Foto: Reuters

Izjavi po tekmi

Uroš Zorman, selektor Slovenije: "Zmagi se ne gleda v zobe. Fantom nimam kaj očitati. Pokazali so željo in borbenost. Naredili smo preveč tehničnih napak in zgrešili preveč strelov. Na koncu smo izvlekli dober izid. Verjamem, da bo povratna tekma na višji ravni."

Gašper Marguč: "Za zmago smo morali trdo garati. Morda smo pred tekmo pričakovali, da bo nekoliko manj zahtevna, a Italijanov nikakor nismo podcenjevali. Izkazali so se za zahtevne tekmece. V Celju bomo pokazali, kaj je prava Slovenija."

Nove podobe pod Zormanovim vodstvom še ni
Slovenski navijači v Padovi. Foto: Reuters
Slovenski navijači v Padovi. Foto: Reuters

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO

1. KROG, prva tekma, Padova

ITALIJA – SLOVENIJA 28:29 (16:14)

2200 gledalcev

Italija: Bronzo 7, Marrochi 6, Arcieri in Parisini po 3, Bulzamini in Oppedisano po 2, Nardin, Savini, M. Mengon, S. Mengon in Bortoli po 1.

Slovenija: Marguč 8 (1), Vlah 5, Cehte, Gaber in Kodrin po 3, Dolenec in Blagotinšek po 2, Henigman, Zarabec in Bombač po 1.

RK: M. Mengon 55.

7-metrovke: 0/1; 1/1

Izključitve: 2 min; 8 min


Povratna tekma, Celje (Golovec)

Nedelja ob 14.30 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
SLOVENIJA – ITALIJA

Italija - Slovenija, celoten posnetek tekme