Slovenski rokometaši so bili pretrd oreh za Nizozemce. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski rokometaši so bili pretrd oreh za Nizozemce. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski rokometaši so v skupini 4 dosegli še četrto zmago, s katero so se uvrstili na evropsko prvenstvo. Varovanci Veselina Vujovića so bili preprosto boljši nasprotnik v vseh elementih igre. Nizozemci, ki so v Almereju skoraj pripravili presenečenje, tokrat niso imeli niti najmanjših možnosti za uspeh.

Vesel sem, da smo odigrali eno dobro tekmo, čeravno se zavedamo, da nam je na nasprotni strani stala Nizozemska. Najbolj pomembno je, da smo dosegli četrto zmago in vodimo v skupini ter smo si že zagotovili nastop na EP 2020.

Veselin Vujović, selektor

Povsem drugače kot na Nizozemskem
Slovenski rokometaši so tekmo v Celju začeli veliko bolje, kot sredi tedna v Almereju. Varovanci Veselina Vujovića so odpravili napake, ki so jih pestile na Nizozemskem, že od prvega sodnikovega žvižga je bilo zaznati povsem drugačen pristop. Hitro so povedli, a se jim od nasprotnika – tudi zaradi odličnega vratarja Barta Ravensbergna – ni uspelo odlepiti. Šele v drugi polovici polčasa so z delnim izidom 5:1 dosegli najvišjo prednost +7 (16:9), ko je s sedmih metrov zadel Rok Ovniček. Nizozemcem je v zaključku uspelo malce znižati zaostanek, izid ob polčasu je z zadetkom s krila postavil Alec Smit (16:11). V prvem polčasu je bil najučinkovitejši strelec Slovenije Miha Zarabec.

Veselin Vujović je moral nekajkrat med tekmo zavpiti na svoje varovance, a z razpletom in igro je zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović je moral nekajkrat med tekmo zavpiti na svoje varovance, a z razpletom in igro je zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com

Poteko zadel za +8
V nadaljevanju so Slovenci nasprotnika držali na varni razdalji, Nizozemcem se je sicer uspelo z delnim izidom 3:0 približati na štiri zadetke zaostanka (23:19), a so jim Slovenci hitro vrnili z enakim delnim izidom (26:19), za najvišjo prednost je po lepi kombinatorni igri dobre štiri minute pred koncem poskrbel Poteko (28:20). Vprašanja o zmagovalcu pravzaprav nikoli ni bilo, Slovenci so bili razred zase, navijači so v polni celjski dvorani igro svojih ljubljencev pospremili s prepevanjem Avsenikovega napeva Slovenija, od kod lepote tvoje. Prekrasna kulisa ob zmagi in uvrstitvi Vujovićevih varovancev na evropsko rokometno prvenstvo.

Vujović z izbranimi besedami o Nizozemcih
"Gledalci v Celju so se lahko prepričali o kakovosti Nizozemske, ki goji moderen, kreativen in hiter rokomet. Moji igralci so od prve minute imeli pravi pristop, v svojih vrstah smo imeli tudi dva razpoložena vratarja, tudi drugi moji igralci so dali svoj maksimum. Vzdušje v dvorani je bilo zelo pozitivno. Vesel sem, da smo odigrali eno dobro tekmo, čeravno se zavedamo, da nam je na nasprotni strani stala Nizozemska. Najpomembneje je, da smo dosegli četrto zmago in vodimo v skupini ter smo si že zagotovili nastop na EP-ju 2020. Pred nami sta še dve tekmi in naredili bomo vse, da ju dobimo," je po tekmi dejal selektor slovenske članske reprezentance Vujović.

Veselje ob 12. uvrstitvi na evropsko prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje ob 12. uvrstitvi na evropsko prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Kvalifikacije za EP, skupina 4:
SLOVENIJA
- NIZOZEMSKA 30:23 (16:11)

Slovenija: Zaponšek, Kastelic, Blagotinšek 2, Verdinek 2, Henigman 3, Kavtičnik, Janc 3, Poteko 4, Cehte, Kodrin 2, Zarabec 5 (2), Šoštarič 3 (2), Ovniček 2 (1), Bombač, Mačkovšek 3, Suholežnik 1.

Nizozemska: Ravensbergen, Kooijman 4, Baijens 1, Leenders, Sluijters 2, L. Steins 1, Schagen 3, I. Steins, Schoenaker, Smits, Adams 1, Boomhouwer 6 (4), Jerry 4, Smit 1, Eijlers, Ten Velde.

Sedemmetrovke: 5/7; 4/5
Izključitve: 10 min; 10 min
Rdeči karton: /.

LATVIJA - ESTONIJA 30:24 (17:12)

Vrstni red: Slovenija 8, Latvija 6, Nizozemska 2, Estonija 0 točk.

Na evropsko prvenstvo se uvrstita najboljši dve reprezentanci in še štiri najboljše tretjeuvrščene iz 8 skupin.

Slovenski rokometaši že na EP-ju 2020