Blaž Janc (na fotografiji) in Urh Kastelic sta slovenske rokometaše rešila precej sramotnega poraza. Dvoboj je pokazal, da selektor Vujović ne najde pravega recepta, kako preroditi ekipo, zato se njegov stolček vedno bolj maje. Foto: EPA
Blaž Janc (na fotografiji) in Urh Kastelic sta slovenske rokometaše rešila precej sramotnega poraza. Dvoboj je pokazal, da selektor Vujović ne najde pravega recepta, kako preroditi ekipo, zato se njegov stolček vedno bolj maje. Foto: EPA

Slovenija si nikakor ne more prislužiti pozitivne ocene za današnjo predstavo, a način, kako je izvlekla dve točki, je vendarle precej veličasten. Vso tekmo je zaostajala, tudi za pet golov. V odločilnih trenutkih je le unovčila kakovost, pomagali pa so ji tudi nespretni Nizozemci. Ključni zadetek je ob izteku predzadnje minute dosegel najboljši strelec obračuna Blaž Janc (9 golov). V zadnjih minutah se je z nekaj obrambami izkazal tudi vratar Urh Kastelic.

Nizozemci hitro povedli za pet golov
Nizozemci, ki še nikoli niso igrali na evropskem prvenstvu, so ob bledi slovenski igri (slabo vračanje v obrambo, napake, nemoč v napadu in tudi dve zgrešeni sedemmetrovki) kmalu začutili, da so sposobni presenetiti. V 10. minuti so ob domiselni igri povedli z 8:3, pri čemer je Ephrahim Jerry zadel trikrat. Varovanci Veselina Vujovića so se nato (tudi ob spremenjeni obrambi 5-1) le malce zbudili, v 28. minuti je Janc izenačil na 11:11, ob polčasu je bilo 12:11.

Trenutno smo zelo povprečna reprezentanca, ki je imela ogromno sreče na današnji tekmi.

Veselin Vujović

Blagotinšek izenačil, Janc odločil
V drugem polčasu so gostitelji spet ušli na štiri gole razlike (18:14), Slovenci pa nikakor niso mogli tehtnice prevesiti sebi v prid. V 58. minuti, ko je imela Slovenija igralca več, je Blaž Blagotinšek s črte izenačil na 26. Nizozemci so naredili prekršek v napadu, Slovenci pa so po zadetku Janca, ki je pred tem izsilil prekršek, prvič povedli. Izid se ni več spremenil. Nizozemci, ki so seveda tvegali brez vratarja, so imeli zadnji napad in igralca več (Mačkovšek je bil izključen), a je žogo prestregel Dean Bombač in Slovenija se je veselila zmage, ki jo je dosegla po eni uri nepričakovanega mučenja.

Zadnjih 70 sekund tekme Nizozemska - Slovenija

V nedeljo obračun še v Zlatorogu
Reprezentanci se bosta spet srečali v nedeljo ob 17.00 v celjskem Zlatorogu, takrat bo na slovenski klopi tudi Uroš Zorman, novi pomočnik selektorja Veselina Vujovića. Pred današnjo tekmo so vsi poudarjali, da bi bilo vse drugo razen štirih točk na dveh tekmah z Nizozemci neuspeh, celo polom. Slovenija je edina, ki ima v svoji skupini popoln izkupiček, na treh tekmah je trikrat zmagala. Na zaključni turnir se bosta uvrstili dve najboljši izbrani vrsti v tej skupini.


Veselin Vujović, selektor Slovenije: "Po tekmi sem se domačemu selektorju opravičil za našo zmago. Nizozemci so bili boljši od nas in prikazali lepši rokomet. Do zmage smo prišli z zvrhano mero sreče, po golu Janca in našem edinem vodstvu na tekmi. Zelo redke so tovrstne poti do zmage, a se dogajajo. Upam, da se bodo moji izbranci iz tekme v Almereju kaj naučili. V današnjem rokometu ne smeš nikogar podcenjevati, trenutno smo zelo povprečna reprezentanca, ki je imela ogromno sreče na današnji tekmi."

Igrali smo slabo, izjemi sta Janc in Kastelic. Morda si niti nismo zaslužili zmage.

Dean Bombač

Blaž Janc, reprezentant Slovenije: "Nizozemci so nas uvodoma povsem nadigrali, njihova igra je bila domiselna in polna idej. Čestitke za to, po drugi strani pa čestitke tudi nam, da smo se v končnici tekme izvili iz nerodnega položaja in dosegli zmago po prvem in edinem vodstvu na tekmi. Tudi to je kakovost vrhunskih ekip."

Urh Kastelic: "Zelo napeta tekma je za nami. Vedeli smo, da so Nizozemci zelo nevarni, kar so tudi dokazali. V naši igri se je poznala utrujenost igralcev po hudih preizkušnjah na klubskem prizorišču, prepričan sem, da se bomo že v nedeljo v Celju prikazali v veliko lepši luči."

Dean Bombač: "Čestitke soigralcem za zmago. V Almere smo prišli po dve točki in jih tudi osvojili. Igrali smo slabo, izjemi sta Janc in Kastelic. Morda si niti nismo zaslužili zmage, a smo jo vendarle dosegli zaradi nekoliko bolj zbrane igre v končnici dvoboja."


Kvalifikacije za EP 2020, skupina 4:
NIZOZEMSKA - SLOVENIJA 26:27 (12:11)
1.400; Boomhouwer 8, Jerry 6, Schagen 4; Janc 9, Verdinek 4, Marguč 3, Blagotinšek, Cehte, Kodrin, Mačkovšek in Zarabec po 2, Poteko 1.
Sedemmetrovke: 2/3; 7/9.
Izključitve: Nizozemska 6, Slovenija 10 minut.

ESTONIJA - LATVIJA 18:24 (11:10)

Nedelja ob 17.00 (Celje):
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA
(prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)
LATVIJA - ESTONIJA
Vrstni red: Slovenija 6, Latvija 4, Nizozemska 2, Estonija 0 točk.

Na evropsko prvenstvo se uvrstijo najboljši dve reprezentanci in še štiri najboljše tretjeuvrščene iz osmih skupin.