Rokometni svet se je zaradi novega koronavirusa ustavil. Foto: Radio Koper/web
Rokometni svet se je zaradi novega koronavirusa ustavil. Foto: Radio Koper/web

Zanimalo nas je, kako v času samoosamitve ukrepajo njihovi klubi, kako gledajo na prekinitve državnih prvenstev in evropskih tekmovanj, prav tako nas je zanimalo, kaj menijo o prestavitvi kvalifikacij za olimpijske igre.

Ko smo pred kratkim skupaj potovali po letališčih, smo z nasmeškom gledali druge z maskami na obrazih. Zdaj nam ni več do smeha. Vseeno smo še vedno mislili, da bomo ostali skupaj, vsaj v dvorani, in trenirali. A po navodilih smo se odločili, da igralcem damo prosto.

Tomaž Ovcirk, trener RK Celje Pivovarna Laško

Ta trenutek se v športnem svetu nizajo številne odpovedi tekmovanj, nikjer ni jasno, kdaj bodo panožne zveze dovolile nadaljevanje. Ekipe po predlogih epidemiologov in oblasti ne trenirajo, igralci so v samoizolacijah.

Ocvirk: Ni nam več do smeha
Najprej smo se za mnenje o razmerah obrnili na trenerja Celja Pivovarne Laško, Tomaža Ocvirka. "Ko smo pred kratkim skupaj potovali po letališčih, smo z nasmeškom gledali druge z maskami na obrazih. Zdaj nam ni več do smeha. Vseeno smo še vedno mislili, da bomo ostali skupaj, vsaj v dvorani, in trenirali. A po navodilih smo se odločili, da igralcem damo prosto," je dejal.

Dodal je: "Individualni programi se nanašajo bolj na telesno pripravo, in ne na rokometno tehniko in taktiko, ki ju potrebujejo sploh mladi igralci. Treningov mora biti čim več. Ne verjamem, da se bo prvenstvo nadaljevalo. Smiselno je, da se pove in prvenstvo konča, ne pa da držimo igralce v neki negotovosti."

Janc utegne biti v pravni zadregi
V kočljivem položaju se utegne znajti Blaž Janc, trenutni član PGE Vive Kielc. 23-letnik se je s poljsko ekipo uvrstil v osmino finala Lige prvakov, kjer je v tem delu tekmovanja tekmec prav celjskemu kolektivu. Če se mu s Kielcami uspe uvrstiti na zaključni turnir, bo v pravni zadregi, saj mu s 1. junijem uradno začne veljati pogodba z novim klubom, Barcelono. "Ni mi jasno, kako si oni to predstavljajo. Vse lige so že 'ugasnili', poljsko, slovensko ... tam pa še vedno govorijo, da se bo osmina finala Lige prvakov odigrala. Kako boš odigral tekmo, če nihče ne igra več. Predstavljajte si to, da ne greš na olimpijske igre, en mesec bomo prosti. Kako naj grem brez priprav in brez česar koli igrati Final 4? Če bom z Barco treniral ... ne vem, to mi je povsem nelogično," je poudaril Janc.

Blaž Janc se sprašuje, kako se lahko odigra zaključni turnir Lige prvakov brez priprav in kakršnih koli treningov. Foto: EPA
Blaž Janc se sprašuje, kako se lahko odigra zaključni turnir Lige prvakov brez priprav in kakršnih koli treningov. Foto: EPA

Član Barcelone je sicer že od leta 2017 Jure Dolenec, ki meni, da je treba najprej položaj z izbruhom koronavirusa obvladati, nato pa šele razmišljati o prihodnosti: "Najti trideset športnikov, ki se bodo za zaprtimi vrati pomerili med seboj, je po enomesečni karanteni težko. Najprej je treba urediti stanje v Evropi in svetu in šele potem razmišljati naprej."

Kavtičnik: Klubi se bodo znašli v težavah
Vid Kavtičnik, ki si kruh služi v Franciji pri Nimesu, je prepričan, da je nesmiselno nadaljevati sezono, če bodo igralci od štiri do pet tednov brez kakršnih koli treningov. "To je nevarno tudi z vidika poškodb. Zavedamo se, da bo za klube z ekonomskega vidika zelo težko, če sezone ne bo mogoče izpeljati do konca. Ljudje morajo prihajati na tekme, saj klub ne pridobiva sredstev, ki so bila predvidena v proračunu. Pokrovitelji so, recimo, plačali za 18 domačih tekem, odigrali smo jih samo deset, tako da tudi tu lahko zahtevajo vrnitev sredstev. To za seboj potegne veliko. Nekaj klubov se bo znašlo v velikih težavah," je prepričan rokometni veteran.

V Nemčiji klubom pomaga država
Rokometni klubi bodo po Evropi sprejeli različne ukrepe, do rokometašev se bodo različno vedli. V zibelki rokometa, Nemčiji, za Hannover brani Urban Lesjak. "Zadnja informacija je, da smo prosti do 18. aprila. Del bruto zneska naj bi krila država, preostalo klubi sami. Za razliko, dogovorili smo se za 90 odstotkov plače, bodo klubi opravičeni do plačila dajatev. S tem bodo prihranili med 50 in 60 odstotki denarnih sredstev. Klubi so enotni, da se mora sezona odigrati do konca, ker je velik del proračunov vezan na prodajo vstopnic in televizijskih prenosov," je pojasnil 29-letni vratar.

Blagotinšek vadi doma
Veliko slovenskih fantov igra tudi na Madžarskem. Pri Szegedu in Veszpremu po štirje. Vsi so v samoosamitvi. "Delam vaje z lastno težo – tiste vaje, ki jih lahko delam doma. Nekaj uteži imam, ni pa to isto, kot bi bilo v fitnesu. A tu nimaš kaj," je zaupal Blaž Blagotinšek, član Veszprema od leta 2016.

Naval na šport: Slovenski rokometaši na delu v tujini