Ivo Milovanovič: Načrt izpolnjen, želja neuresničena. Foto: RTV SLO
Ivo Milovanovič: Načrt izpolnjen, želja neuresničena. Foto: RTV SLO
Rokometaši iz Halleja s štirimi porazi

Po nedeljskih obračunih je trenutna svetovna rokometna slika bolj jasna. Zdaj vemo, kdo je kdo in kakšen je lahko končni razplet.

Že torkovi četrtfinalni obračuni ponujajo prave poslastice. Svetovni prvaki 2005 Španci bodo igrali z gostiteljico Nemčijo, ki je v naletu. V Kölnu bomo spremljali ponovitev velikega finala EP-ja 2006 Francija - Hrvaška, v Hamburgu bosta zanimiva "lokalna" obračuna, vzhodnjaški Rusija - Poljska in severnjaško-otoški Danska - Islandija. Torej, odpadla je tudi Tunizija, ki je tokrat v 2.delu predstavljala t. i. neevropski rokometni svet. Tako usodo so doživele tudi Češka, Slovenija in Madžarska in prav naši vzhodni sosednje bodo naši tekmeci za 9. mesto v Nemčiji.

Slovenski uspeh ali neuspeh?
Enostavno vprašanje, toda težak odgovor. Moje mnenje je, da smo nekje vmes. Na posameznih tekmah smo igrali zelo solidno, nekatere pa so take, da jih moramo takoj pozabiti. Skupnih imenovalcev je bilo na tokratnem SP zelo veliko. Preveč tehničnih napak, neučinkovita igra z igralcem več, rekordno število zapravljenih t. i. stoodstotnih priložnosti in navsezadnje tudi manj kakovostna igra v napadu.

Pred nami od 6 do 8 reprezentanc
Prav poročevalci smo skoraj na vsakem koraku podrobneje analizirali slovenske nastope. Priznati moram, da smo se pogostokrat razšli brez odgovorov na določena vprašanja. Naša razmišljanja so bila pogostokrat usmerjena na vprašanje, koliko res velja slovenski reprezentančni rokomet , koliko tokrat velja naša reprezentanca. Lahko uporabimo najrazličnejša merila in najprej lahko ugotovimo, da ne med prvih šest, celo osem. Hrvaška, Španija, Francija, Nemčija, Poljska, Danska so objektivno močnejše, tu sta še Rusija in Islandija. In nehote pridemo do naše realnosti., boja za 9. mesto.

Načrt izpolnjen, želja neuresničena
Šport pogostokrat ponuja presenečenja, marsikaj je odvisno od poškodb, dnevne forme, toda na koncu je vrstni red vedno pravičen. Vodstvo naše reprezentance je pred odhodom v Nemčijo napovedalo uvrstitev v 2. del, želeli pa so si četrtfinalni nastop. Načrt je torej izpolnjen, želja pa je ostala neuresničena.

Zadnji nastop še kako vpliva na vtis
Osebno verjamem, da bi lahko bil izkupiček boljši. Pogrešal sem Zormana in Kavtičnika, prav bi prišla tudi Pajovič in Vugrinec, toda njuni odločitvi velja upoštevati. Menim, da bomo pristali na mestu, ki si ga v tem trenutku realno zaslužimo, pa naj bo to deveto ali deseto. Zadnji nastop v Hamburgu proti Madžarski mora biti resen, srčen, kot da gre za finale tega turnirja. Zadnji nastop na vsakem turnirju še kako vpliva na celoten vtis , hkrati pa naj bo to še četrta zmaga na tem 20. SP-ju, na katerem so naši fantje dosegli doslej najboljšo uvrstitev na SP-jih nasploh, spodbuda za junijska kvalifikacijska dvoboja z Makedonijo za EP 2008.

Ivo Milovanovič

Rokometaši iz Halleja s štirimi porazi