Boris Denič je v dveh letih dokazal, da mu čevlji selektorja niso preveliki. Foto: EPA
Boris Denič je v dveh letih dokazal, da mu čevlji selektorja niso preveliki. Foto: EPA
Matej Gaber
Boris Denič rad daje priložnost mladim igralcem. Tako je širši javnosti neznani Matej Gaber marca 2011 debitiral proti Poljski pred polnimi Stožicami in že v prvi tekmi pustil dober vtis. Denič upa, da bo imel podobno "srečno roko" tudi pri Blažu Blagotinšku. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slovenija
Pomlajena Slovenija je v Srbiji navdušila s poletno igro. Zdaj jo je treba poskušati še izboljšati. Foto: EPA

"Vseskozi moramo dodajati nekaj novega naši igri, da ne bomo postali prepoznavni," razmišlja Denič, ki bo Slovenijo v sredo, 31. oktobra, v Kopru, popeljal v nov ciklus kvalifikacij. Tokrat za evropsko prvenstvo leta 2014 na Danskem. Štiri dni kasneje Slovence čaka še Belorusija v gosteh. "Gre za kvalitetni reprezentanci, a ciljamo na dve zmagi," napoveduje Denič.


Štiri mesece je minilo od zadnje reprezentančne akcije. S čim ste si v tem obdobju najbolj belili glavo?
Ko smo odigrali zadnjo tekmo na Portugalskem, je bila sredina junija. Potem je bila pavza, nato sem bil julija na evropskem kadetskem prvenstvu v Avstriji. Tam sem dobil tudi malo bolj konkreten vpogled v slovenski podmladek. Navdušil me je Blaž Blagotinšek. In glede na to, da sem znan po tem, da imam rad mlade igralce in da me ni strah dati jim priložnost, spomnimo se Mateja Gabra, sem se odločil, da ga pokličem. Menim, da nam Blaž lahko že zdaj pomaga. Videli bomo, kako bo odreagiral. Če bodo oči še 'prevelike', bomo še malo počakali. Sicer pa sem po najboljših močeh spremljal formo reprezentantov.

Z reprezentanti boste skupaj teden dni, kar ni veliko. Kakšne konkretne cilje ste si zadali za ta teden?
Konkretni cilj sta dve zmagi. V načrtu je sicer veliko stvari, časa je pa malo. Vsekakor upam, da bomo uspešni.

V konkurenci Islandije, Romunije in Belorusije bo potrebno osvojiti vsaj drugo mesto. Na prvi pogled se zdi, da to ne bi smel biti pretežak zalogaj?
Romuni so kvalitetna reprezentanca. Za Beloruse itak vsi razmišljamo, da so eksoti. A dejstvo je, da niso. Mislim sicer, da so Belorusi veliko močnejši od Romunov. Predvsem v Belorusiji bo zelo zanimiva tekma, saj imajo veliko podporo, polne dvorane, spremlja jih po pet, šest tisoč ljudi. Poleg tega se je vrnil Sergej Rutenka. Ne rečem, da je Rutenka zagotovilo, da bodo Belorusi zmagali. Ampak je igralec, ki nasprotnim ekipam povzroča velike probleme. Skratka, gre za kvalitetno reprezentanco. Videli smo, da so se uvrstili na svetovno prvenstvo, njihov klub Minsk se upira Barceloni do zadnje minute. So torej v vzponu in potrebno bo biti zelo skoncentriran, saj zmage same od sebe ne bodo prišle.

Romuni so prvi nasprotnik. Koliko ste se že ukvarjali z njimi?
Sem se. Gledal sem tekmo Romunije in Belorusije v predkvalifikacijah. Romuni so odigrali obrambo 5-1 na strani, igrali so 'človeka' na Rutenki. To jim na prvi tekmi ni uspelo, izgubili so za sedem razlike, nato so doma zmagali za dva. Ne glede na to tekmo, je njihova primarna obrambna postavitev 6-0. So zelo visoki, fizično močnejši od nas, imajo dobro bekovsko igro, na kar pa moramo mi odgovoriti z našo kvaliteto in jih premagati.

Reprezentanca si je pod vašim vodstvom z dobrimi predstavami v Srbiji pridobila določen ugled. Kako obdržati ta položaj?
Prav je, da smo si ustvarili nek rejting, ki ga moramo zdaj zadržati. Kako? Tako, da si skromen, da delaš še več, da nekaj novega dodaš. Zagotovo vemo, kaj bi dodali, imamo material, a zato potrebujemo čas. Imamo postavljen sistem, razmišljanje, moramo pa dodati nekaj novega, da ne bomo postali preveč prepoznavni. Vsekakor pa je potrebno proti vsakemu nasprotniku iti na zmago.

Menite, da bi afera Montpellier utegnila na kakršenkoli način vplivati na vzdušje v reprezentanci?
Zakaj? Saj je afera Montpellier.

Vam misli že kaj uhajajo k januarskemu svetovnemu prvenstvu?
Ne, uhajajo mi k tema dvema tekmama, ki sta pred nami. Zdaj razmišljam samo o Romuniji.

Omenili ste, da se Jure Natek in Vid Kavtičnik vračata po poškodbah. Kako resno je mogoče računati, da bi prišla v poštev za svetovno prvenstvo?
Težko odgovorim na to vprašanje. Ko se vrneta na igrišče, morata priti v ritem in formo, kar je spet določen proces. Koliko časa bo trajalo, ne bi vedel povedati.