Slovenija (na fotografiji Jure Dolenec) ima lepo priložnost, da ponovi uspeh izpred štirih let in se prebije v polfinale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Slovenija (na fotografiji Jure Dolenec) ima lepo priložnost, da ponovi uspeh izpred štirih let in se prebije v polfinale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Rafael Capote
Kubanec Rafael Capote je Nemcem zabil devet golov. Foto: Reuters
Vujović igralce vprašal, zakaj navijajo za Katar proti Nemcem

"Za celotno športno javnost smo favoriti, a se s tem ne strinjam, saj bomo igrali proti tekmecu, ki je izločil veliko Nemčijo. Ne iščem alibijev, tega nikoli tudi nisem počel v svojem življenju, preprosto želim zaščiti svoje fante v primeru poraza. Nočem, da bi poraz povzročil določene travme pri mojih igralcih in bil v javnosti označen kot velika zapravljena priložnost. Na torkovi tekmi se bomo borili do naših skrajnih meja in naredili vse, da se prebijemo v polfinale," je dejal selektor Veselin Vujović, ki na ponedeljkovem treningu ni mogel računati na stebra obrambe Vida Poteka, ki je zbolel.

Z moštveno igro premagali Nemce
"Katarju primanjkuje discipline v napadu, a ima zato v svojih vrstah izjemnega vratarja Danijela Šarića," je še povedal Vujović. Katar je na nedeljski tekmi presenetil Nemce, predvsem pa je navdušil z izjemno kolektivno predstavo. Tudi njihovi največji zvezdniki, kot sta Kubanec Rafael Capote in Francoz Bertrand Roine, sta se povsem podredila ekipnemu uspehu. Kljub vsemu v četrtfinalu vloga rahlega favorita pripada Sloveniji.

Rafael Capote dosegel devet golov
"Ogledali smo si tekmo z Nemci in bili vsi presenečeni nad njihovo dobro igro. V obrambi so zelo kakovostni, telesno so izjemno močni, prav tako v igri mož na moža. Treba bo igrati zelo hitro, saj v 'kontakt igri' proti njim nimamo veliko možnosti. Z našo iznajdljivostjo se lahko zoperstavimo njihovi obrambi, po drugi strani pa bo tudi naša obramba morala biti izjemno kompaktna in čvrsta, saj Katarci premorejo številne izjemne strelce. Izpostavil bi Capota (devet golov proti Nemčiji), ki je izjemno sposoben igralec, a premoremo dovolj kakovosti in gremo na zmago," je povedal Gašper Marguč.

Kdor premaga Nemce, je sposoben marsičesa
Katar je pred dvema letoma z naturaliziranimi igralci na domačem svetovnem prvenstvu osvojil srebrno medaljo. Na tistem turnirju sta se reprezentanci pomerili v skupinskem delu, Katar pa je bil boljši z 31:29. "Tedaj je bil Katar v malce drugačni postavi, tako da je težko vleči vzporednice. Še vedno so telesno zelo močni, v svojih vrstah imajo nekatere odlične posameznike," je nasprotnika ocenil Jure Dolenec, "Na njih se bo treba dobro pripraviti in jih podrobno analizirati ter postaviti taktične rešitve za njihovo igro. Ne bo nam lahko, Katar je premagal Nemčijo, torej je sposoben izločiti vse najboljše ekipe na tem prvenstvu."

Borut Mačkovšek meni, da so Katarci v primerjavi s Slovenci počasnejši, kar bo treba znati uveljaviti. Čeprav se zdi nasprotnik lažje premagljiv kot Nemčija, bo Slovenija popolnoma pripravljena tudi na Katar: "Z naše strani ne bo nobenega podcenjevanja, na nasprotni strani igrišča bomo vendarle imeli svetovne podprvake, ki so se izkazali že v skupinskem delu tekmovanja in proti olimpijskim prvakom Dancem popustili šele v končnici tekme," je dejal Mačkovšek.

Šarić spoštljivo o Sloveniji
Katarski vratar Šarić, ki je proti Nemcem zbral 15 obramb, je vlogo favorita namenil slovenskim rokometašem. "Slovenija ima kakovostnejši igralski kader od Katarja, močnejša je tudi na taktično-tehničnem področju, hkrati pa premore številne specialiste za posamične rokometne naloge. Po vseh kriterijih je v prednosti pred Katarjem, na četrtfinalnem dvoboju se ji bomo zoperstavili z ekipno igro."

Slovenski rokometaši so v ponedeljek popoldne opravili trening v pomožni dvorani v Bercyju. Za javnost je bilo odprtih le uvodnih petnajst minut treninga. V torek je v načrtu še en lažji trening v dopoldanskih urah. Tekma se bo začela ob 20.45, prenos bo na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Četrtfinale, torek ob 20.45 (Pariz):
SLOVENIJA - KATAR

Ob 20.45 (Montpellier):
ŠPANIJA - HRVAŠKA

Ob 17.00 (Albertville):
NORVEŠKA - MADŽARSKA

Ob 19.00 (Lille):
FRANCIJA - ŠVEDSKA

Vujović igralce vprašal, zakaj navijajo za Katar proti Nemcem