Jure Dolenec je bil med najbolj razpoloženimi slovenskimi igralci v Veszpremu. Foto: EPA
Jure Dolenec je bil med najbolj razpoloženimi slovenskimi igralci v Veszpremu. Foto: EPA

Mi smo izgubili vse možnosti za preboj na SP po odločitvi rokometnih veljakov o zamenjavi češkega sodniškega para s slovaškim. Vsi so lahko videli porazno slabo sojenje Slovakov v zadnjih petih minutah tekme.

Veselin Vujović, slovenski selektor
Borut Mačkovšek je bil s šestimi zadetki najboljši strelec slovenske izbrane vrste v Veszpremu. Foto: EPA
Slovenski selektor Veselin Vujović je bil zelo nezadovoljen s sojenjem slovaških sodnikov, zlasti v končnici tekme. Foto: EPA
Vujović: Kvalifikacije smo zapravili v Kopru

Izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića so se zavedali, da je primanjkljaj s prve tekme v Kopru težko nadomestiti, a dokler je tlelo upanje, se niso mislili vdati. Vseeno jim je za uvrstitev na svetovno prvenstvo zmanjkalo nekaj golov, zaostanek s prve tekme je bil prevelik.

V slovenski reprezentanci so manjkali poškodovani Matej Gaber, Nik Henigman, Niko Medved in Gregor Potočnik, nova igralca na Vujovićevem seznamu sta bila Matic Verdinek in vratar Rok Zaponšek. Prvi je v ekipi zamenjal Medveda, drugi pa vratarja Urha Kastelica.

Ob odmoru izid izenačen
Slovenski rokometaši so se v prvem polčasu enakovredno kosali z gostitelji, čeprav so kar nekajkrat padli v zaostanek treh zadetkov (7:4, 8:5 in 11:8), a so se vsakič vrnili. Madžari niso bili lahek zalogaj, v napadu so bili spretni, v obrambi pa nepopustljivi. Za prvo izenačenje po izidu 4:4 je v 28. minuti s sedmih metrov po prekršku nad Vidom Kavtičnikom poskrbel Jure Dolenec, najkoristnejši slovenski igralec v prvem polčasu. Mate Lekai je iz protinapada zadel za 12:11, izid pa je tri sekunde pred odmorom izenačil Blaž Blagotinšek.

Na koncu zmanjkalo časa
V nadaljevanju je bila igra obeh ekip podobna in izenačena – vse do izida 17:16, nato so Slovenci z delnim izidom 3:0 (zadeli so Darko Cingesar, Borut Mačkovšek in Igor Žabić) povedli s 17:19 in vodstva do konca tekme niso izpustili več iz rok. V končnici so Vujovićevi izbranci v napadu zaigrali precej bolje, končno jim je uspelo streti madžarsko obrambo, a je gostitelje na drugi strani vsakič znova rešil izjemni Lekai, ki je dosegal izjemno pomembne zadetke v ključnih trenutkih. Ob izidu 22:26 so Slovenci potrebovali pravi čudež za uvrstitev na prvenstvo. Nanj bi se uvrstili v primeru zmage s petimi zadetki razlike, če bi dosegli 30 zadetkov ali več, sicer pa s šestimi. Na koncu je ostalo pri +4.

Vujović besen nad sodniki
Slovenska reprezentanca, bronasta z zadnjega svetovnega prvenstva v Franciji leta 2017, ki je lovila deveto uvrstitev na svetovno prvenstvo, bo tako prvič po petih letih ostala brez velikega tekmovanja. "Mi smo izgubili vse možnosti za preboj na SP po odločitvi rokometnih veljakov o zamenjavi češkega sodniškega para s slovaškim. Vsi so lahko videli porazno slabo sojenje Slovakov v zadnjih petih minutah tekme," je po tekmi v svojem slogu dejal slovenski selektor Veselin Vujović in dodal: "Madžarom moram čestitati za preboj na SP, mi smo vse možnosti za to zapravili v Kopru. Razlog za slabo predstavo na prvi tekmi mi še vedno ni znan, izjemno žal mi je, da je ta sijajen rod ostal brez velikega tekmovanja. Naredili smo določen proces, naredili nabor mladih igralcev in vzpostavili pravo kemijo znotraj moštva, a to ni bilo dovolj. Takšnega sojenja, kot so ga imeli Madžari, mi nikoli ne bomo imeli."

Kvalifikacije za SP 2018, povratne tekme:
MADŽARSKA – Slovenija 22:26 (12:12) 29:24
5.000; Lekai 7, Balogh 5 (3), Banhidi in Hornyak po 3, Boka 2, Bodo in Nagy po 1; Mačkovšek 6, Dolenec (1) in Kavtičnik (4) po 5, Cingesar 3, Bezjak in Mlakar po 2, Blagotinšek, Vlah in Žabić po 1.

Sedemmetrovke: 3/5; 5/6
Izključitve: 4 min; 8 min


RUSIJA - Češka 29:21 (14:11) 26:27
Švica - NORVEŠKA 33:30 (15:16) 26:32

Romunija - MAKEDONIJA 26:25 (12:11) 24:32

ŠVEDSKA - Nizozemska 26:20 (14:7) 24:25

AVSTRIJA - Belorusija 31:26 (13:16) 28:28

ISLANDIJA - Litva 34:31 (18:16) 27:27

ČRNA GORA - Hrvaška 32:21 (18:14) 19:32

Portugalska - SRBIJA 25:25 (13:10) 21:28

V krepkem tisku so izidi prvih tekem. SP bo med 9. in 27. januarjem 2019 v Nemčiji in na Danskem.

Mi smo izgubili vse možnosti za preboj na SP po odločitvi rokometnih veljakov o zamenjavi češkega sodniškega para s slovaškim. Vsi so lahko videli porazno slabo sojenje Slovakov v zadnjih petih minutah tekme.

Veselin Vujović, slovenski selektor
Vujović: Kvalifikacije smo zapravili v Kopru