Slovenci se kljub gladkemu porazu v Kopru ne predajajo. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci se kljub gladkemu porazu v Kopru ne predajajo. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Bezjak
Madžari so v Kopru odigrali grobo in umazano v obrambi. Foto: www.alesfevzer.com
Vujović od igralcev zahteva boj do zadnjega diha

Slovenski rokometaši po spodrsljaju na Obali niso vrgli puške v koruzo, v središču madžarskega rokometa bodo skušali uprizoriti nov čudež. V preteklosti so ga že znali, še kako svež spomin je na tekmo za bronasto kolajno s Hrvati na lanskem svetovnem prvenstvu v Franciji, ko so v 40. minuti zaostajali za osem golov, v zadnjih dvajsetih minutah pa nadoknadili gromozanski primanjkljaj in slavili končno zmago.

Slovenija nazadnje ni igrala na prvenstvu leta 2014
Slovenija bo v Veszpremu morala igrati na vse ali nič, v nasprotnem primeru bo po petih letih in prvič pod selektorskim mandatom Črnogorca Veselina Vujovića manjkala na velikem tekmovanju. Nazadnje ni nastopila na evropskem prvenstvu leta 2014 na Danskem, ko je reprezentanco še vodil Boris Denič.

Slovenija po bolečem porazu na prvem dvoboju proti vzhodni sosedi ni postavila pod vprašaj zgolj preboja na svetovno prvenstvo, ki bo med 9. in 27. januarjem prihodnje leto v Nemčiji in na Danskem, temveč tudi svojo udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020, kar je bil po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 tudi njen končni cilj v novem štiriletnem ciklusu. Zadnjo priložnost za preboj v Tokio bo imela na evropskem prvenstvu 2020, kjer si bo celinski prvak izboril nastop na olimpijskih igrah.

Na Madžarsko brez Mateja Gabra
Slovenska reprezentanca bo povratno tekmo odigrala brez krožnega napadalca Mateja Gabra, ki je na prvi tekmi v Kopru v soboto utrpel poškodbo očesa. Dodatni ponedeljkov pregled pri okulistu je namreč pokazal, da se mora šestindvajsetletni Škofjeločan zaradi poškodbe dva tedna izogibati večjim fizičnim naporom, tako da ne bo mogel zaigrati na povratni tekmi. Med potniki za Veszprem ni tudi Nika Medveda, Urha Kastelica, Gregorja Potočnika, Nina Grzentiča, Gala Marguča in Roka Ovnička, nova igralca na Vujovićevem seznamu pa sta Matic Verdinek in vratar Rok Zaponšek. Prvi je v ekipi zamenjal Medveda, drugi pa Kastelica.

Vujović: Od svojih varovancev bom zahteval, da na igrišču pustijo srce in telo
"Od svojih varovancev bom na povratni tekmi v Veszpremu zahteval, da na igrišču pustijo svoje srce in telo ter dostojno zastopajo barve svoje države. To je najbolj pomembno. Požvižgam se na taktiko, od svojih varovancev hočem samo boj do zadnjega diha. Lahko pripravim najboljšo možno strategijo, a če moji igralci ne bodo pokazali srčnosti, strasti in predanosti do grba z državnim dresom, potem je vse to zaman,"
je pred današnjim treningom in izjemno pomembno povratno tekmo z Madžarsko dejal Vujović.

"Dvakrat zaporedoma ne moremo odigrati tako slabo, kot smo to storili v soboto v Kopru," je uvodoma dejal slovenski srednji zunanji igralec Miha Zarabec in dodal: "Od prve minute moramo zaigrati preudarno in zbrano. Tekma bo dolga, v tem obdobju lahko nadoknadimo velik zaostanek, a le pod pogojem, da aktiviramo vse naše rezerve v obrambi in napadu ter nasprotnih (pol)protinapadih."

Kavtičnik: Tudi Madžarom se bodo tresle roke
Slovenska reprezentanca se je proti Madžarski podala v torkovih zgodnjih dopoldanskih urah, popoldne pa bo opravila trening v dvorani, ki je na las podobna celjskemu Zlatorogu. "Pred nami je izjemno težka naloga. Na Madžare bomo morali 'pritisniti' z vseh položajev, obramba mora biti na veliko višji ravni kot v Kopru, v napadu pa uveljaviti našo prednost v hitrosti in poskušati tekmeca spraviti v položaj za mat. Pod pritiskom ne bomo le mi, tudi Madžarom se bodo tresle roke," je pred povratno tekmo dejal Vid Kavtičnik, s sedmimi goli tudi najboljši slovenski strelec na prvi tekmi v Kopru.

Mačkovšek: Madžare lahko premagamo za pet golov
"Na povratni tekmi bomo morali igrati veliko bolj agresivno v obrambi. Madžare lahko premagamo za pet golov, to ni nemogoče, v Veszprem gremo na zmago,"
je odločno dejal Borut Mačkovšek, ki se bo od prihodnje sezone naprej v Veszpremu pridružil reprezentančnima soigralcema Gašperju Marguču in Blažu Blagotinšku ter nekdanjemu reprezentantu Draganu Gajiću.

Pravico na tekmi v sredo v Veszpremu, ki se bo začela ob 19.00, bosta delila Slovaka Michal Badura in Jaroslav Ondogrecula. Prenos bo na TVS 2 in na MMC-ju.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2019

VESZPREM, povratne tekme

Sreda ob 19.00:
MADŽARSKA - SLOVENIJA 29:24
Prenos na TVS 2 in na MMC-ju.

RUSIJA - Češka 29:21 (14:11) 26:27

Švica - NORVEŠKA 33:30 (15:16) 26:32
Sreda:
ISLANDIJA - LITVA 27:27
AVSTRIJA - BELORUSIJA 28:28
ROMUNIJA - MAKEDONIJA 24:32
ŠVEDSKA - NIZOZEMSKA 24:25

Četrtek:
ČRNA GORA - HRVAŠKA 19:32
PORTUGALSKA - SRBIJA 21:28

V odebeljenem tisku je izid prvih tekem. Svetovno prvenstvo bo med 9. in 27. januarjem 2019 v Nemčiji in na Danskem.

Vujović od igralcev zahteva boj do zadnjega diha