Veliko veselje Norvežank, ki so se silovito dvignile v drugem polčasu. Foto: EPA
Veliko veselje Norvežank, ki so se silovito dvignile v drugem polčasu. Foto: EPA
Norveške rokometašice v polfinalnem trilerju izločile Danke

Norvežanke bodo tako imele priložnost za ubranitev naslova iz Španije leta 2021. To je lahko njihov peti naslov v zgodovini in četrti v zadnjih dvanajstih letih, s čimer bi postale absolutne rekorderke po številu zlatih medalj. Za zdaj si prvo mesto delijo z Rusijo. Norveška ima sicer s SP-jev enajst odličij (4-4-3).

Za Norveško je bil to 11. polfinale na SP-ju, izgubile so le tri, hkrati pa deveta zmaga na zadnjih 12 dvobojih z Dansko. Norvežanke so bile boljše od Danske tudi na zadnjem evropskem prvenstvu 2022 v Ljubljani.

Camilla Herrem in soigralke so se prebudile v končnici rednega dela. Foto: EPA
Camilla Herrem in soigralke so se prebudile v končnici rednega dela. Foto: EPA

Henny Elle Reistad dosegla 15 golov
Zmago so si priborile v napeti in izenačeni tekmi ter po zaslugi izjemne predstave Henny Elle Reistad, najboljše igralke zadnjega EP-ja, ki je iz 17 strelov dosegla 15 zadetkov. 24-letna igralka Esbjerga je zabila zadnjih šest golov Norveške, zadnjega ob zvoku sirene za zmago in uvrstitev v finale.

Danska je imela v prvem polčasu večkrat pet zadetkov prednosti (14:9), v ospredju pa je ostala vse do minute pred koncem rednega dela, ko je Norveška z delnim izidom 3:0 prvič na tekmi povedla (23:22).

Gostiteljice, ki so imele na tribunah dvorane Jyske Bank Boxen podporo več kot 12.000 gledalcev, so izenačile štiri sekunde pred iztekom časa, v podaljšku pa so večino časa lovile priključek.

Danska - Norveška: dramatična zadnja minuta podaljška

Francozinje z udarnim startom do finala
Olimpijske prvakinje Francozinje so se po udarnem začetku še drugič zapored in tretjič v zadnjih štirih izdajah uvrstile v finale SP-ja. Slavile so leta 2017 v Nemčiji, pred dvema letoma v Španiji pa pokleknile prav proti Norvežankam. Najboljše so bile še leta 2003 na Hrvaškem.

Varovanke Oliviera Krumbholza so sijajno odprle dvoboj v Herningu in že po sedmih minutah izzvale minuto odmora švedskega selektorja Thomasa Axnerja. Tudi naslednja nekaj minut pozneje ni pomagala, saj so Francozinje izkoristile popoln razpad sistema tekmic v obrambi in povedle kar s 13:3.

Švedinje so se nato le zbrale, znižale na 13:7, a so olimpijske prvakinje prednost do polčasa znova povišale na osem golov (19:11).

Drugi polčas so bolje odprle Švedinje, ki so po zaslugi golov Jenny Carlson in razpoložene vratarke Johanne Bundsen prednost večkrat znižale na pet golov, a so imele francoske rokometašice vedno pravi odgovor in se tekmicam znova odlepile na dvomestno razliko.

Pri zmagovalkah, ki so imele že tako več razpoloženih igralk, je Tamara Horacek dosegla kar devet golov, pri Švedinjah pa je pet golov prispevala Nathalie Hagman.

Francozinje v drugem polfinale zanesljivo ugnale Švedinje

Polfinale, Herning:
Danska – NORVEŠKA * 28:29 (23:23, 14:9)
12.136; Jörgensen 7, A. Hansen 5, Burgaard in Heindahl po 4, Friis in Höjlund po 3, Iversen in Hausted po 1; Reistad 15, Oftedal 5, Mork 3, Herrem 2, Rushfeld, Skogrand in Solberg Isaksen po 1.
* – po podaljšku

Švedska – FRANCIJA 28:37 (11:19)
8154; Hagman 5, Blohm in Carlsson po 4, Thorleifsdottir in Roberts po 3; Horacek 9, Foppa 5, Valentini in Nze 4, Grandveau, Toublanc in Flippes po 3, Kanor 2.

Finale in tekma za 3. mesto bosta v nedeljo v Herningu.


Četrtfinale, Trondheim:
FRANCIJA – Češka 33:22 (18:16)

Nizozemska – NORVEŠKA 23:29 (11:12)

Herning:
ŠVEDSKA – Nemčija 27:20 (16:6)

DANSKA – Črna gora 26:24 (13:10)