Norvežanke so aktualne svetovne in evropske prvakinje. Foto: EPA
Norvežanke so aktualne svetovne in evropske prvakinje. Foto: EPA

Nizozemke so na začetku tekme povedle s 4:2, nato pa so branilke naslova dosegle pet golov zapored. Gostiteljice so v nadaljevanju pobegnile za pet golov, vendar so jih Nizozemke na začetku drugega polčasa ujele.

Tekma je bila izenačena do sredine drugega polčasa, ko je Norveška povedla za pet golov in srečanje mirno pripeljala do konca.

Pri domačinkah je devet golov dosegla Stine Skogrand, pri Nizozemkah ob razpoloženih norveških vratarkah Silje Solberg in Katrine Lunde ni bilo posebej izstopajoče igralke. Angela Malestein in Dione Housheer sta dosegli po štiri gole.

Norvežanke lovijo rekordni peti naslov in so v igri, da prve po Rusinjah ubranijo naslov. Slednjim je to uspelo ob treh zaporednih naslovih med 2005 in 2009.

Čehinje držale korak do polčasa

Čehinje, ki bodo po uvrstitvi v četrtfinale vsaj izenačile doslej najboljšo uvrstitev s SP-ja 2017 (osmo mesto), so se olimpijskim prvakinjam v prvem polčasu še dobro upirale in na odmor odšle z zaostankom dveh golov.

V drugem polčasu je Laura Glauser (11 obramb) zaklenila vrata, njene soigralke pa so bile v napadu vse bolj učinkovite. Prednost je rasla in deset minut pred koncem znašala šest golov. To so Francozinje, ki lovijo tretji naslov svetovnih prvakinj (2003, 2017), le še oplemenitile.

Norveška in Francija prvi polfinalistki SP-ja v rokometu

SVETOVNO PRVENSTVO (Ž)

ČETRTFINALE, Trondheim

FRANCIJA – Češka 33:22 (18:16)

NORVEŠKA - Nizozemska 29:23 (12:11)

Sreda ob 17.30:
ŠVEDSKA – NEMČIJA
(Herning)

Ob 20.30:
DANSKA – ČRNA GORA
(Herning)
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.