Selektor Dragan Adžić je bil zelo zadovoljen. Njegove varovanke so na svetovnem prvenstvu dobile štiri tekme, izgubile pa so le proti Franciji in Norveški. Foto: EPA
Selektor Dragan Adžić je bil zelo zadovoljen. Njegove varovanke so na svetovnem prvenstvu dobile štiri tekme, izgubile pa so le proti Franciji in Norveški. Foto: EPA

Pred začetkom tekmovanja v Skandinaviji je bila Slovenija šesta v čakalnici, a so se z izidi na SP-ju mesta pred njo izpraznila. Francija kot gostiteljica OI in Norveška kot evropska prvakinja sta bili že uvrščeni na igre. Tja bodo potovale tudi nove prvakinje oziroma naslednja najuspešnejša reprezentanca SP-ja. V kvalifikacije neposredno vodi še šest mest. Z uvrstitvijo med elitno osmerico jih bodo pet zasedle Švedska, Črna gora, Nemčija, Danska, Nizozemska in Češka. Kot zadnja bo s SP-ja v kvalifikacije potovala desetouvrščena Madžarska, saj je deveto mesto zasedla Brazilija, ki je osvojila južnoameriško prvenstvo in tudi neposredno potuje na olimpijske igre.

Sloveniji bo iz dodatne evropske kvote pripadlo prvo izmed dveh mest. Njeni tekmici bosta reprezentanci, ki bosta na SP-ju zasedli četrto in peto mesto izmed ekip, ki prej še ne bodo imele zagotovljenega mesta v kvalifikacijah ali olimpijskih igrah, ter predstavnica Južne Amerike. S tretjim mestom na južnoameriškem prvenstvu bo dodatno mesto zasedel Paragvaj.

Kvalifikacije bodo potekale od 11. do 14. aprila
Kvalifikacije za OI bodo med 11. in 14. aprilom prihodnje leto, ko bodo potekali trije turnirji s po štirimi ekipami. Iz vsakega bosta v francosko prestolnico potovali dve najboljši.
Enajsto mesto Slovenije na SP-ju je najboljša uvrstitev po letu 2003 in tretja najboljša uvrstitev v zgodovini. Pred tem so bile Slovenke boljše le leta 2003 z osmim mestom in 2001 z devetim.

Sorodna novica Za konec zmaga še proti Avstriji, Slovenke že prej dobile vstopnico za olimpijske kvalifikacije

Adžić: Odkar sem trener reprezentance, smo vse zastavljene cilje dosegli
"Izjemno sem ponosen in hvaležen. Pravi privilegij je, da sem lahko selektor Slovenije, da lahko sodelujem s temi dekleti in člani strokovnega štaba. Odkar sem trener reprezentance, smo vse zastavljene cilje dosegli. To ne bi bilo mogoče, če ne bi bila dekleta pripravljena vlagati tako veliko truda in energije," je prvenstvo ocenil selektor Dragan Adžić.

Slovenke so v Skandinaviji premagale Islandke, afriške prvakinje Angolke, azijske prvakinje Korejke, severne sosede Avstrijke, premoč pa morale priznati le aktualnim olimpijskim prvakinjam Francozinjam ter branilkam svetovnega in evropskega naslova Norvežankam.

"Na šestih tekmah smo dosegli štiri zmage, poraza pa morali priznati ekipama, ki sta realno v tem trenutku boljši. A to je le posledica tega, da so na Norveškem manjkale določene igralke ter da je imela tudi aktualna ekipa težave z manjšimi poškodbami," je dodal Črnogorec na slovenski klopi.

Adžić: Kvalifikacije za OI so najpomembnejši cilj te generacije

Znane vse četrtfinalistke SP-ja
Na svetovnem prvenstvu so končali drugi del tekmovanja še v skupinah 1 in 3. Iz teh so v četrtfinale napredovale še reprezentance Švedske, Črne gore, Danske in Nemčije.

Švedinje so z 32:25 premagale Črnogorke in potrdile prvo mesto v skupini 1. Brez napredovanja so ostale Madžarke, Hrvatice, Senegalke in Kamerunke.

Danska je s 30:28 ugnala Nemčijo in s tem osvojila prvo mesto v skupini 3, obe ekipi sta nabrali osem točk. Prekratke za napredovanje so bile Romunke, Poljakinje, Japonke in Srbkinje.

Že v torek bodo na sporedu prvi četrtfinalni boji, ko bosta na sporedu tekmi Francija – Češka in Nizozemska – Norveška. V sredo sledita še obračuna Švedska – Nemčija ter Danska – Črna gora.

Že v nedeljo so drugi del končali v skupinah 2 in 4. V skupini 2, v kateri je igrala tudi Slovenija in zasedla tretje mesto, sta si četrtfinale zagotovili Francija in Norveška. Iz skupine 4 sta napredovali Nizozemska in Češka.


Četrtfinale, torek ob 17.30:
FRANCIJA – ČEŠKA
(Trondheim)

Ob 20.30:
NIZOZEMSKA – NORVEŠKA
(Trondheim)
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Sreda ob 17.30:
ŠVEDSKA – NEMČIJA
(Herning)

Ob 20.30:
DANSKA – ČRNA GORA
(Herning)
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.