Po Islandkah so padle tudi Angolke. Foto: IHF
Po Islandkah so padle tudi Angolke. Foto: IHF

Slovenke so v drugem polčasu sicer ekspresno zapravile visoko prednost šestih golov, ki so si jo priigrale v prvem polčasu, a so odlično odigrale zadnjih deset minut. V tem delu so popolnoma nadigrale afriške prvakinje in jih premagale šele drugič na šestih tekmah.

Prva strelka je bila Alja Varagić s petimi goli, po štiri so jih dodale Ana Abina, Nataša Ljepoja in Tjaša Stanko.

Odlična druga polovica prvega ...

Rokometašice do zadnjega garale za novo zmago

Slovenija je odlično odigrala prvi polčas. Angolke so na uvodu sicer trikrat povedle z dvema zadetkoma prednosti, toda varovankam Dragana Adžića je vselej uspelo hitro odgovoriti. Zadnje izenačenje je bilo pri izidu 6:6, nato pa so Slovenke pobegnile predvsem po zaslugi zelo razpoložene Ane Abine, ki je v prvem golu zadela štirikrat.

Slovenija je odlično igrala v obrambi, svoje je dodala še vratarka Maja Vojnović in prednost je začela naraščati. V 28. minuti je bilo celo 14:8, a so Angolke v zaključku znižale in odšle na odmor le s tremi goli zaostanka

... in drugega polčasa

Le šest minut so potrebovale Afričanke, da so ob medli slovenski igri v obrambi in nekaj zgrešenih "zicerjih" izničile slovensko prednost in izenačile na 15. Sledila je igra gol za gol, ki so jo Slovenke presekale v zadnjih desetih minutah. Po golih Eme Marković, Maje Svetik in Nataše Ljepoje so v 53. minuti povedle za tri gole in prednost do konca še povišale.

Proti Franciji morda tudi Ana Gros

Slovenske rokometašice s Francijo za prvo mesto

Tik pred obračunom z Angolo je v Stavanger prispela Ana Gros, ki zaradi poškodbe stegenske mišice ni opravila nobenega skupnega treninga z reprezentančnimi soigralkami. Najboljša strelka v zgodovini Slovenije je tekmo spremljala na tribuni.

Slovenijo v ponedeljek ob 21. uri čaka še tekma s Francijo. V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile najboljše tri reprezentance in se nato v Trondheimu križale z najboljšimi tremi iz skupine C. V njej nastopajo Norveška, Južna Koreja, Avstrija in Grenlandija.

Adžić izjemno ponosen

"Moje varovanke so proti Angolkam, ki so se že uvrstile na olimpijske igre v Parizu, v prvem krogu pa pošteno namučile Francozinje, prikazale izjemno predstavo. Izjemno sem ponosen na svoje igralke, ki so pokazale izjemno energijo. To je resnično velika zmaga. Angolke nastopajo v verjetno najmočnejši zasedbi v zadnjih letih, a tudi reprezentanca Slovenije je vse močnejša in nevarnejša za vsake tekmice. Po današnji zmagi se bomo osredotočili na Francozinje. Naredili bomo vse, da odigramo precej bolje kot na zadnji medsebojni tekmi," je dejal selektor Adžić.

"Glede na končni rezultat bi lahko kdo rekel, da je bila tekma lahka, a nikakor ni tako. Napeta je bila vse do konca. S soigralkami smo bile pripravljene na boj vseh 60 minut, saj so Angolke telesno resnično močne tekmice. Niso se predajale do zadnje sekunde. Na koncu je tekmo morda odločil kanček več izkušenj, želje in sreče," je dejala vratarka Amra Pandžić, ki v odsotnosti Gros nosi kapetanski trak.


SVETOVNO PRVENSTVO (Ž) 2023 (Danska, Norveška, Švedska)

SKUPINA D, Stavanger

2. krog:
SLOVENIJA – ANGOLA 30:24 (14:11)

Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Jurič, Novak, Marković 2, Spreitzer 1, Stanko 4 (3), A. Abina 4, Mavsar 3, Ljepoja 4, Varagić 5, Lazović 3, Svetik 1, Hrvatin, E. Abina.

Angola: Alberto, Almeida, Mario, Machado 5, Rosario 2, Paulo, Santos 3 (2), Kassoma 1, Quizelete, Fonseca, Gabriel, Pascoal 2, Venancio, Carlos 5, Belo, Guialo 6.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Angola 3 (2).
Izključitve: Slovenija 8, Angola 10 minut.

FRANCIJA - ISLANDIJA 31:22 (20:10)

1. krog:
SLOVENIJA – ISLANDIJA 30:24 (16:13)
FRANCIJA – ANGOLA 30:29 (18:15)

3. krog, ponedeljek ob 18.00:
ANGOLA – ISLANDIJA
Ob 20.30 (prenos TV SLO 2):
SLOVENIJA – FRANCIJA

LESTVICA

V drugi del se uvrstijo tri ekipe.