Branko Tamše se želi od klopi Gorenja posloviti z drugim zaporednim naslovom prvaka. Foto: Aleš Fevžer
Branko Tamše se želi od klopi Gorenja posloviti z drugim zaporednim naslovom prvaka. Foto: Aleš Fevžer
Gorenje
Rokometaši Gorenja so v prvem delu sezone že zmagali v Zlatorogu. Foto: Urban Urbanc
Matej Gaber
Matej Gaber in Marko Bezjak bosta med ključnimi možmi Gorenja. Foto: Aleš Fevžer

Velenjčani so odločeni, da se v Celju predstavijo v "šampionski" podobi, ki so jo kazali večji del sezone. "Želim si, da na igrišče prenesemo vse, kar smo ta teden delali na treningih. Če bomo to storili, potem si lahko obetamo ugoden izid," napoveduje Tamše, trener vodilnega moštva in aktualnih prvakov.


Kakšen je zdravstveni karton v moštvu pred eno najpomembnejših tekem v sezoni, saj ste imeli v zadnjem času nekaj težav s poškodbami?
Res je. Dolga sezona in igranje na treh frontah ter še reprezentančne obveznosti so terjali davek. Kot se reče, je "material" obrabljen. Določeni igralci čutijo dolgo sezono. Dino Bajram je izgubljen do konca prvenstva, medtem ko se že dalj časa s poškodbami ubadajo Niko Medved, Peter Pucelj, Janez Gams in Matej Gaber. A na to se ne smemo ozirati. Zavedamo se, da je pred nami derbi prvih in drugih, ki ga moramo odigrati po najboljših močeh.

Zdi se, da je Gorenje v zadnjem času v formi nekoliko padlo, medtem ko se Celjanom dviga. Je kaj resnice v tem ali gre zgolj za vtis?
Glede na to, kakšne igre smo kazali mi večji del sezone in kaj kažemo zdaj, je opažen rahel padec. Gre tudi za malo nesrečen splet okoliščin. A verjamem, da se bomo že v soboto sestavili in da bomo pustili tako dober vtis kot v večjem delu sezone. Verjamem, da bomo pokazali lep in dopadljiv rokomet, seveda pa tudi učinkovit, saj se od lepote pač ne da živeti. Na drugi strani pa so Celjani zdaj res mogoče na vrhuncu. So poletni, samozavestni, dobro igrajo. Na domačem igrišču so v vlogi favorita. A mi bomo storili vse, da jih presenetimo. Želim si, da na igrišče prenesemo vse, kar smo ta teden delali na treningih. Če bomo to storili, potem si lahko obetamo ugoden izid.

Ali dejstvo, da vi osebno in nekaj ključnih igralcev po sezoni zapušča klub, kaj vpliva na vašo pripravljenost boja do zadnjega atoma moči?
Jaz lahko obljubim tako v svojem imenu kot tudi v imenu igralcev boj do zadnje kaplje znoja. Vemo, čemu vse so se igralci odrekali, da smo prvi, da imamo takšen 'renome'. Nekateri igralci so se iz tega kluba prodali v ugledne tuje klube, kar je dokaz, da delamo dobro. Ni nobenega razloga, da bi v zadnjem mesecu vrgli puško v koruzo. Za to sem odgovoren jaz in moram priznati, da mi ni težko, saj so fantje profesionalci, zato kakršno koli kalkuliranje ne pride v poštev.

V letošnji sezoni ste dobili obe prvenstveni tekmi s Celjem, izgubili pa pokalno. Kaj bo tokrat odločalo?
Odločalo bo kup stvari - v prvi vrsti dnevna forma vseh igralcev, ki bodo stopili na parket. Tista obramba, ki bo bolje zajezila nasprotnika, si bo odprla pot do zmage. V napadu je treba biti strpen, potrpežljiv in pameten, ne iti z glavo skozi zid. Torej obramba, dober napad in hitro vračanje v obrambo je povzetek tega, kar bo enega ali drugega pripeljalo do končne zmage.

Trener pivovarjev Vladan Matić je dejal, da je njihov adut mladost. Kaj pa je vaš?
Tudi naša ekipa je sorazmerno mlada. Mogoče pa imajo moji igralci malo več izkušenj s takimi tekmami kot Celjani. Želim si, da fantje oddelajo tisto, kar smo se dogovorili. Če bo tako, kot smo si zamislili s sodelavci, potem verjamem, da bomo Celjane znali ustaviti. Menim in upam, da bo tekma zanimiva od začetka do konca. Zmagal bo tisti, ki bo boljši, spretnejši in potrpežljivejši. Želim, da ostanemo mirni in čakamo na svoje priložnosti.

Ne glede na razplet pa prvenstvo po sobotni tekmi še ne bo odločeno. Menite, da bo prvak znan po zadnji tekmi, ki bo 25. maja v Rdeči dvorani?
Vsi gledate predaleč. Pet tekem je še vmes in lahko se zgodi marsikaj. Liga za prvaka je izjemno izenačena. Vsi klubi, ki igrajo proti Celju in Gorenju, nimajo česa izgubiti, medtem ko moramo mi vse tekme dobiti. "Mine" so razporejene po vsej Sloveniji, naša naloga pa je, da vijugamo mimo njih brez napak. Prvenstvo se lahko konča že prej, upam pa, da bomo v boju za naslov do konca.

Lahko razkrijete, kam odhajate iz Velenja?
Agenti mi iščejo klub. Ko bo kar koli podpisano, bom to oznanil. Trenutno ni še nič na mizi. Tudi če ne bo, se bom še naprej izpolnjeval in čakal na priložnost, ki bo zagotovo prišla.