Slovenci so si že zagotovili uvrstitev na EP, ki ga bodo januarja 2020 gostile Avstrija, Švedska in Norveška. Za potrditev prvega mesta, ki prinaša nekaj ugodnosti pri žrebu, pa z zadnjih dveh tekem proti Latviji in Estoniji potrebujejo še tri točke oziroma dve, pri čemer v Latviji ne smejo izgubiti za več kot pet golov, saj se je prva tekma končala s slovensko zmago s 27:21.

Slovenska rokometna reprezentanca želi na zadnjih dveh tekmah potrditi prvo mesto v skupini 4, ki prinaša nekaj ugodnosti pri žrebu. Ta bo 28. junija na Dunaju. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska rokometna reprezentanca želi na zadnjih dveh tekmah potrditi prvo mesto v skupini 4, ki prinaša nekaj ugodnosti pri žrebu. Ta bo 28. junija na Dunaju. Foto: www.alesfevzer.com

Izbranci črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Veselina Vujovića so se danes proti Baltiku odpravili v zgodnjih jutranjih urah, po avtobusni vožnji od Zreč do Brnika pa so z letalom prek Bruslja nadaljevali pot do Rige. Po več kot dveh urah dolgi poti z avtobusom so okoli 16. ure prispeli v Valmiero, ki je nekaj več kot 100 kilometrov oddaljena od latvijske prestolnice.

V domovini so ostali Vid Kavtičnik, Jaka Malus, Gašper Marguč, Aljaž Panjtar, Tilen Kodrin in Nejc Cehte, Miha Zarabec pa bo v Latvijo prišel v večernih urah neposredno iz Nemčije.

Celotne priprave za junijsko akcijo so opravili v okrnjeni zasedbi, saj so manjkali vsi igralci iz nemške in francoske lige, nekaj "ugodnosti" je imela tudi šesterica Slovencev, ki je pred tednom dni nastopila na zaključnem turnirju evropske lige prvakov v Kölnu v Nemčiji.

Ne glede na to so se na generalki za zadnji tekmi – po sredini tekmi v Valmeiri bodo v nedeljo v Kopru gostili še Estonce – predstavili v izjemno lepi luči in v Cerkljah na Gorenjskem odpihnili Avstrijce ter slavili zmago s 35:19.

Krištopans prva violina Latvije
V sredo jih čaka obračun z drugouvrščeno Latvijo. Prva violina te ekipe je kar 215 cm visoki Dainis Krištopans, v tej sezoni eden najprepričljivejših igralcev v Ligi prvakov in član zmagovitega Vardarja iz Skopja na letošnjem zaključnem turnirju v Kölnu. Drugi domači igralci resda niso tako poznani, kot celota pa delujejo zelo spodobno. Slovenski rokometaši so jih na prvi medsebojni tekmi v Mariboru dokaj zanesljivo premagali, na sredini tekmi pa jih čaka veliko zahtevnejše delo.

Vujović si želi kolektivno predstavo

215 cm visoki Dainis Krištopans, ki je z Vardarjem pred kratkim osvojil Ligo prvakov, je prvi adut Latvije.  Foto: EPA
215 cm visoki Dainis Krištopans, ki je z Vardarjem pred kratkim osvojil Ligo prvakov, je prvi adut Latvije. Foto: EPA

"V obrambi se ne bomo osredotočili zgolj na Krištopansa. Imamo igralce, ki se lahko uprejo njegovi višini, prav tako dovolj znanja, da ustavimo še druge latvijske igralce, a le pod pogojem, da pokažemo kolektivno predstavo," je po naporni poti in prihodu v Valmiero dejal Vujović.

Janc: Na počitnice želimo oditi dobro razpoloženi

"Nastop na evropskem prvenstvu smo si že zagotovili, a zadnji kvalifikacijski ciklus želimo končati z dvema zmagama. Na zaslužene počitnice po dolgi in naporni sezoni hočemo oditi dobro razpoloženi. Na obračunu proti Latviji moramo biti povsem osredotočeni na tekmeca in verjamem, da bomo na najboljši način opravili svojo nalogo. Krištopans je motor latvijske ekipe, a tudi drugi Latvijci znajo igrati rokomet. V obrambi bo treba garati, na to smo pripravljeni," pa je pred sredino tekmo napovedal Blaž Janc.

Prenos tekme iz Valmiere od 18.35 na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Rokometaši v Latvijo po prvo mesto v skupini

Na Vujovićevem seznamu za tekmo z Latvijo so:
vratarja: Urh Kastelic (Zagreb) in Rok Zaponšek (Csurgoi);

krilni igralci: Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Vive Kielce), Mario Šoštarič (Pick Szeged) in Matic Verdinek (Gorenje Velenje);

zunanji igralci: Jure Dolenec (Barcelona), Nik Henigman (Pick Szeged), Borut Mačkovšek (Veszprem), Rok Ovniček (Celje Pivovarna Laško), Žiga Mlakar (Wisla Plock), Aleksander Špende (Metalurg Skopje), Aleks Vlah (Zagreb) in Miha Zarabec (Kiel);

krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Matic Suholežnik (Dunkerque).

ROKOMET (M)

KVALIFIKACIJE ZA EP

SKUPINA 4
Sreda ob 18.40 (Valmiera):
LATVIJA – SLOVENIJA
Prenos na TV Slovenija 2/MMC-ju.

Četrtek:
ESTONIJA – NIZOZEMSKA

Nedelja ob 18.00 (Koper):
SLOVENIJA – ESTONIJA
NIZOZEMSKA – LATVIJA

Vrstni red: Slovenija 8, Latvija 6, Nizozemska 2, Estonija 0 točk.

Na evropsko prvenstvo se uvrstita najboljši dve reprezentanci in še štiri
najboljše tretjeuvrščene iz osmih skupin. Slovenija se je na evropsko prvenstvo že uvrstila.