Izolanka Polona Barič, ki igra na levem krilu, bo pri 26 letih dočakala prvi reprezentančni nastop na velikem tekmovanju. Nosila bo dres s številko 13. Foto: MMC RTV SLO
Izolanka Polona Barič, ki igra na levem krilu, bo pri 26 letih dočakala prvi reprezentančni nastop na velikem tekmovanju. Nosila bo dres s številko 13. Foto: MMC RTV SLO

Tudi v prvo nadstropje gremo z dvigalom. Hecamo se, da moramo veliko počivati, da lahko potem treniramo. Dva treninga na dan bi težko zdržale, če bi vmes še 'letale naokrog'. Po kosilu gremo torej takoj v sobo počivat. Sem lahko spada tudi obisk družabnih omrežij, da malo odklopimo misli.

Polona Barič
Po mnenju Baričeve bo na predtekmovanju še najlažje premagljiva Črna gora, ki jo Slovenke dobro poznajo, saj večina igralk prihaja iz Budućnosti. Foto: MMC RTV SLO

V zadnjih letih je rokomet postal še bolj grob in agresiven. Predvsem v obrambi. Kdor spremlja rokomet le občasno, se čudi, kam je vse skupaj prišlo. V tem športu ne smeš biti ravno mevža.

Polona Barič
Polona Barič je tudi zelo uspešna študentka. Končala je študij logopedije in surdopedagogike, trenutno pripravlja magistrsko nalogo. Foto: Slavko Kolar

Čaka nas težka skupina, igrali bomo z olimpijskimi in svetovnimi prvakinjami, tako da imamo verjetno največ možnosti na tekmi proti Črni gori. To reprezentanco dobro poznamo, večina igralk je iz Budućnosti, odigrale smo veliko pripravljalnih tekem. Točno vemo, kakšen je njihov način igre.

Tako pri Krimu Mercatorju kot tudi v reprezentanci Slovenije je glavni trener Uroš Bregar. Foto: www.alesfevzer.com

Imam svoje zaloge, če hrana ni dobra. Vsaj banane in jabolka. Meni se zdi prehrana zelo pomembna. Veliko jem, rada jem dobro hrano, zato so lahko kje težave, če tega ne dobim.

Anita Görbicz
35-letna Madžarka Anita Görbicz, ki je z Madžarsko osvojila po dve medalji na svetovnem in evropskem prvenstvu. Foto: EPA

V četrtek se bo začelo evropsko prvenstvo v rokometu. Slovenija bo šestič nastopila med evropsko elito, tekme predtekmovanja bo odigrala v Nancyju, v Palači športov, ki sprejme 6.000 gledalcev. Prenosi tekem slovenske reprezentance bodo na TV SLO 2 in na MMC-ju. Za uvod bodo varovanke Uroša Bregarja v petek igrale s Črno goro, nato sledita dvoboja s favorizirano Francijo (nedelja) in z Rusijo (torek). Slovenska reprezentanca se na prvenstvo pripravlja v Zrečah. Pogovarjali smo se s Polono Barič, 26-letno igralko Krima Mercatorja.


Kar težko ste si vzeli eno uro za tale pogovor. Imate te dni v Zrečah natrpan urnik?
Zelo. Treniramo dvakrat dnevno, tu so še videoanalize, sestanki, danes (pogovarjali smo se v ponedeljek dopoldne, op. a.) nas čaka še fotografiranje in druženje z mediji. Vmes moramo seveda tudi počivati in dobro jesti.

Pravijo, da mora športnik znati tudi počivati ...
Drži. Varčujemo z energijo. Tudi v prvo nadstropje gremo z dvigalom. Hecamo se, da moramo veliko počivati, da lahko potem treniramo. Dva treninga na dan bi težko zdržale, če bi vmes še 'letale naokrog'. Po kosilu gremo torej takoj v sobo počivat. Sem lahko spada tudi obisk družabnih omrežij, da malo odklopimo misli.

Se veselite fotografiranja?
Niti ne. Nikogar ni, da bi nas naličil. Jaz se niti ne urejam preveč in sem potem po fotografiranju nekoliko razočarana nad slikami. Sicer pa imam raje kakšne igrive skupinske fotografije, portreti mi niso najljubši.

Reprezentanca ima novega opremljevalca. Kakšni so novi dresi?
V nedeljo smo jih prvič videle. Večje spremembe ni. Zdijo se mi lepi.

Ste dobili pravo velikost dresa?
K sreči sem. To je večni problem, nikoli mi ni nič prav. Pri meni sicer drugega kot "S" ne pride v poštev. No, tokrat imam zgornji del dresa celo velikost "M".

Bo številka na dresu 13, tako kot pri Krimu?
Končno sem dobila to številko! Že prejšnje leto bi jo morala nositi na reprezentančnem dresu, pa sem se poškodovala. To je moja prva številka, ki sem jo nosila na dresu, že ko sem bila stara 8 ali 9 let in sem dobila prvi dres. Takrat sem jo zagledala in jo izbrala brez posebnega razloga.

Naj vam prinese srečo! Na zadnjih dveh velikih tekmovanjih je res niste imeli ...
Predlani sem se poškodovala dan pred EP-jem na jutranjem treningu, lani na zadnji pripravljalni tekmi pet dni pred prvenstvom. Paziti moram, da pridem zdrava, zato sem verjetno tudi podzavestno previdnejša in ne grem na vsako žogo stoodstotno. Tudi trener me 'špara', kakšen jutranji trening sem spustila in šla raje v fitnes, saj je treba ohranjati močne mišice.

Visoki ste 166 cm. S čim to kompenzirate?
S hitrostjo, spretnostjo, agresivnostjo. Ne gre drugače. Da lahko ustavim višje in močnejše igralke, jih moram dohitevati z bočnim gibanjem in toliko bolj uporabljati roke, da prekinem akcijo in grem na telo.

Rokomet je grob šport, veliko je dotikov. Koliko je pomembna ta agresivnost?
Precej. V zadnjih letih je rokomet postal še bolj grob in agresiven. Predvsem v obrambi. Kdor spremlja rokomet le občasno, se čudi, kam je vse skupaj prišlo. V tem športu ne smeš biti ravno mevža.

Dobite veliko udarcev?
Seveda. Včasih so po tekmi opazne modrice. Veliko je tudi ščipanja. Med tekmo tega niti ne občutiš, naslednji dan pa so posledice vidne. Ampak, nič takšnega ni to.

Sodniki opazijo udarce, dosodijo prekršek?
Kakor kdo. Pomembno je tudi, da znaš kdaj odigrati prekršek in uporabljati trike iz teatra. Če te kakšna igralka namerno odrine, tako nekoliko bolj zavpiješ, da je sodnik pozoren.

Se teh trikov, kako je treba blefirati ob vsakem najmanjšem prekršku, učite od nogometašev, na primer od Neymarja?
(smeh) No ja, tem trikom se samo smejim. Tako očitnih teatralnih potez vendarle ni, znajo pa nekatere punce kar dobro odigrati vse skupaj. Sodniki večinoma ne nasedajo takšnim trikom.

Kdo od igralcev ali igralk, ki igrajo na vašem položaju, vam je posebej všeč?
Res veliko je vrhunskih igralcev ... Na levem krilu predvsem Uwe Gensheimer ki igra za PSG. Fascinantna mi je Madžarka Anita Görbicz. Najprej je bila na položaju srednje zunanje igralke in je postala najboljša igralka na svetu, zdaj pa igra kot levo krilo. Še vedno jo imam za idola.

Ker se je tako kot vi s položaja srednje zunanje igralke prestavila na levo krilo?
Drži.

Kakšne so razlike?
Velike. Strel z levega krila je videti enostaven, a ni tako. Položaj telesa, roke, skok ... vse to je treba natrenirati, da si uspešen pri realizaciji. Pri srednji zunanji se boj osredotočaš na organizacijo igre, prodore, podaje ...

Uroš Bregar je glavni trener tako v Krimu kot tudi v reprezentanci, ki je večinoma sestavljena iz krimovk. Je pozitivno, da je trener isti?
Večinoma da, saj sistem dela in igre, ki ga imamo v klubu, prenaša v reprezentanco. Igralke poznamo že skoraj vse akcije, točno vemo, kakšen način igre mu je všeč. Je pa res, da s tem ni nobene spremembe v reprezentanci, ves čas se gledamo in poslušamo ... Ampak, ker delujemo dobro tako v klubu kot v reprezentanci, pretehtajo ti pozitivni učinki.

Se je potem včasih dobro odmakniti in preživeti vsaj del dneva po svoje, da ni zasičenosti?
Seveda, že samo to, da je na sporedu le en trening in si polovico dneva prost, mi veliko pomeni. Lahko naredim kaj zase, grem po nakupih, se dobim s kakšno prijateljico ali preživim čas s fantom. Vrneš se boljše volje.

Je znotraj reprezentance kaj nesoglasij?
Ne. Dobro se razumemo s soigralkami, odnos je sproščen.

Jedro reprezentance je sestavljeno iz igralk Krima. V Ligi prvakinj ste to jesen igrale uspešno. Je to tista najboljša popotnica za evropsko prvenstvo?
Zelo pomembno je, da prideš na reprezentančni zbor v dobri formi oziroma da imaš za seboj dobro klubsko sezono. S Krimom smo dosegli prvi cilj, čeprav ni bilo tiste želene ekipe, saj se nam nista pridružili dve igralki iz Angole, pa še nekaj poškodb smo imeli. Vseeno smo osvojile 2. mesto v skupini in se prebile v drugi del tekmovanja, kar je velik uspeh. Skratka, mislim, da smo vse krimovke prišle v dobri formi v reprezentanco, in sem prepričana, da bomo igrale tako, kot znamo.

Na EP-ju vas že v predtekmovanju čakajo zelo težke tekme. Kaj pričakujete, kaj si predvsem želite v Nancyju?
Moj prvi cilj je priti zdrava in pripravljena na prizorišče, da končno doživim tisto vzdušje velikega tekmovanja. Tekma s Francijo je že razprodana. Res bi rada igrala pred tako številčnim občinstvom. Želim igrati čim več in pomagati reprezentanci. Težko bo priti iz skupine, a mislim, da imamo možnosti. Čaka nas težka skupina, igrali bomo z olimpijskimi in svetovnimi prvakinjami, tako da imamo verjetno največ možnosti na tekmi proti Črni gori. To reprezentanco dobro poznamo, večina igralk je iz Budućnosti, odigrale smo veliko pripravljalnih tekem. Točno vemo, kakšen je njihov način igre. To je voda na naš mlin, ker se bomo dobro taktično pripravile, dobro bomo analizirali nasprotnice.

Ampak po drugi strani tudi Črnogorke dobro poznajo vas in vaš način igre!
Mislim, da jih bomo v marsičem presenetile. Spremenile smo kar nekaj akcij in dodale nove. Upam seveda, da niso tudi one spreminjale načina igre, a po analizi njihovih zadnjih pripravljalnih tekem sodeč, ni tako.

Na tekmi s Francozinjami vas čaka peklensko vzdušje. Ste kaj vprašali Ano Gros, ki je vajena francoskih igrišč (od leta 2014 igra tam), kaj vas čaka?
Sem vprašala, ampak, saj smo bile že lani, pred svetovnim prvenstvom, na pripravljalnem turnirju v Parizu. Bilo je ogromno ljudi in smo lahko malce občutile vzdušje. Gotovo bo pa zame tekma pred največ gledalci.

Po čem bo prepoznavna slovenska igra na evropskem prvenstvu? Po mladosti, hitrosti?
Zagotovo, pri čemer so vse te igralke, ki jih lahko štejemo med mlade, vendarle tudi dovolj izkušene, saj so odigrale že precej tekem na veliki ravni. Reprezentanca je v zadnjih letih napredovala, imamo bolje organiziran napad, delamo manj napak. Upam, da bo naša agresivna globoka obramba 6-0 dobro delovala, da bomo ustavile nasprotnice.

Obramba je v reprezentanci precej podobna tisti v Krimu!
Drži, na položajih 2 in 5 imamo nižje in drobcene igralke, a bomo z agresivnostjo preprečevale strele zunanjih igralk od daleč. V Krimu to deluje, upam, da bo tudi tukaj. Tudi vratarki imamo dovolj dobri, samo še svoj dan morata imeti.

Je tudi za vas Francija prvi favorit evropskega prvenstva?
Gotovo. So gostiteljice prvenstva. To veliko pomeni. Tudi skandinavske reprezentance pričakujem med najboljšimi.

Znani ste po tem, da radi veliko pojeste. Je v tujini lahko težava, če ni prave hrane za vas?
Imam svoje zaloge, če hrana ni dobra. Vsaj banane in jabolka. Meni se zdi prehrana zelo pomembna. Veliko jem, rada jem dobro hrano, zato so lahko kje težave, če tega ne dobim.

V Termah Zreče, kjer ste na pripravah, s hrano ni problem, so pa težave z mački ...
(smeh) Res je, že tri dni nas zbuja neki mucek, ki se zunaj oglaša zgodaj zjutraj, tako da nam pokvari zadnjo uro spanca.

Med poškodbo ste pridno študirali. Kako uspešni ste bili?
Sem diplomirana profesorica logopedinja surdopedagoginja. Že pred dvema letoma sem končala magisterij logopedije in surdopedagogike. Trenutno končujem magistrsko delo.

Tudi v prvo nadstropje gremo z dvigalom. Hecamo se, da moramo veliko počivati, da lahko potem treniramo. Dva treninga na dan bi težko zdržale, če bi vmes še 'letale naokrog'. Po kosilu gremo torej takoj v sobo počivat. Sem lahko spada tudi obisk družabnih omrežij, da malo odklopimo misli.

V zadnjih letih je rokomet postal še bolj grob in agresiven. Predvsem v obrambi. Kdor spremlja rokomet le občasno, se čudi, kam je vse skupaj prišlo. V tem športu ne smeš biti ravno mevža.

Čaka nas težka skupina, igrali bomo z olimpijskimi in svetovnimi prvakinjami, tako da imamo verjetno največ možnosti na tekmi proti Črni gori. To reprezentanco dobro poznamo, večina igralk je iz Budućnosti, odigrale smo veliko pripravljalnih tekem. Točno vemo, kakšen je njihov način igre.

Imam svoje zaloge, če hrana ni dobra. Vsaj banane in jabolka. Meni se zdi prehrana zelo pomembna. Veliko jem, rada jem dobro hrano, zato so lahko kje težave, če tega ne dobim.