V odsotnosti Boruta Mačkovška, Nika Henigmana in Darka Cingesarja se bodo Slovenci v torek v Zlatorogu ob 20.10 pomerili s Poljaki v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2022, od petka do nedelje pa jih čaka še kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Tokiu.Foto: Reuters
V odsotnosti Boruta Mačkovška, Nika Henigmana in Darka Cingesarja se bodo Slovenci v torek v Zlatorogu ob 20.10 pomerili s Poljaki v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2022, od petka do nedelje pa jih čaka še kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Tokiu.Foto: Reuters

Slovenci so zdesetkani, manjkajo Borut Mačkovšek, Nik Henigman (oba imate težave z gležnjem) in po novem še Darko Cingesar. Krilni igralec Cingesar si je na sobotni tekmi v Velenju poškodoval stegensko mišico. V Celju zagotovo ne bo mogel pomagati, bo pa najbrž med potniki za Berlin. Vranješ je moral dodatno vpoklicati Tadeja Mazeja.

"Mačkovšek in Henigman sta bila na zadnjih dveh velikih tekmovanjih med najpomembnejšimi igralci v naši obrambi. Njuna odsotnost bo gotovo prinesla določene spremembe v naši igri v obrambi in napadu," je povedal selektor Ljubomir Vranješ, ki upa, da bo do tekme s Poljaki sestavil vsaj dva skupna treninga.

Jaka Malus bi bil lahko napadalska osvežitev na levi strani. Igra bo morala biti hitrejša in širša, če se bo želela Slovenija kosati s Poljaki in v Berlinu z Nemci.

Tekma uvodnega kroga kvalifikacij s Poljsko bi morala biti že novembra, v Celju pa je pričakovati napet in negotov boj. Slovenija je v kvalifikacijah (skupina 5) do zdaj odigrala dve tekmi z Nizozemci. V gosteh je slavila s 34:23, doma pa igrala neodločeno 27:27.

Poljski rokometaši bodo prava generalka za olimpijske kvalifikacije

"Tekma proti Poljakom je zaradi pomanjkanja časa zagotovo dobrodošla pred odhodom v Berlin. Na reprezentančno akcijo sem prišel z dobrimi občutki, verjamem v svoje soigralce. V vsakem primeru je naša želja, da serijo pomembnih in zahtevnih tekem začnemo z zmago," je povedal vratar Urban Lesjak.

V četrtek sledi odhod v Berlin, kjer si bodo poskušali Slovenci v konkurenci Alžircev, Nemcev in Švedov izboriti drugo mesto in četrti nastop na olimpijskih igrah. V dvorani Maxa Schmelinga jih najprej v petek ob 17.45 čakajo Alžirci, dan pozneje ob 15.35 Nemci, v nedeljo ob 18.15 pa še Švedi.

Vse tekme si boste lahko v prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Slovenska reprezentanca
– vratarja: Klemen Ferlin (Erlangen) in Urban Lesjak (Hannover);
– krilni igralci: Tilen Kodrin in Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško), Darko Cingesar (Trimo Trebnje), Gašper Marguč (Veszprem), Dragan Gajić (Limoges) in Blaž Janc (Barcelona);
– zunanji igralci: Staš Skube in Jaka Malus (oba Meškov Brest), Dean Bombač (Pick Szeged), Miha Zarabec (Kiel), Rok Ovniček (Nantes), Jure Dolenec (Barcelona), Gregor Potočnik (Trimo Trebnje) in Nejc Cehte (Hannover);
– krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Matic Suholežnik (Benfica).

Preostale tekme v kvalifikacijah za EP 2022:
1. krog, torek, 9. marca 2021, ob 20.10 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA - POLJSKA (prenos na TV Slovenija 2)

2. krog, torek, 27. aprila:
TURČIJA - SLOVENIJA

5. krog, četrtek, 29. aprila:
POLJSKA - SLOVENIJA

6. krog, nedelja, 2. maja:
SLOVENIJA - TURČIJA