Dražen Petrović je bil eden najboljših evropskih igralcev vseh časov, če ne celo najboljši. Foto: EPA
Dražen Petrović je bil eden najboljših evropskih igralcev vseh časov, če ne celo najboljši. Foto: EPA

Ekipa za promocijo Lige NBA pod vodstvom producenta Stevena Weintrauba je že opravila intervju z Draženovim bratom Aleksandrom Petrovićem in trenerjem Mirkom Novoselom, ki je pripeljal Petrovića iz Šibenke v zagrebško Cibono. V filmu bodo nastopili tudi Stojko Vranković in mati prezgodaj umrlega "Mozarta" Biserka Petrović.

"Izviram iz New Jerseyja in sem Dražena večkrat gledal v živo. Z dokumentarcem ga želim približati mlajšim generacijam, ki ga ni imela priložnosti spoznati," je svoje sodelovanje pri projektu pojasnil Weintraub.

Iz Šibenke do Lige NBA
Petrović, ki je s Cibono in z Realom osvojil Evropo, z reprezentanco Jugoslavije je bil bronast in srebrn na olimpijskih igrah ter svetovni prvak v Argentini, je s samostojno Hrvaško v Barceloni '92 igral v nepozabnem finalu z ameriškim Dream Teamom. V najboljšo ligo na svetu je prestopil s statusom najboljšega košarkarja stare celine, prva postojanka onkraj luže je bil Portland. Po letu in pol sedenja na klopi Blazersov je odšel k New Jersey Netsom, kjer je dokazal, da sodi med največje.

Odšel pri 29 letih
S povprečno 22,3 točke v zadnji sezoni je postal prvi v Evropi vzgojeni igralec, ki se je uveljavil v Ligi NBA in danes velja za predhodnika evropskih igralcev, ki uspevajo v NBA-ju. Umrl je v prometni nesreči 7. junija 1993 na avtocesti pri Ingolstadtu, zadnjo tekmo predtem pa je odigral v dresu Hrvaške proti Sloveniji. V sredo bi bil Dražen Petrović star 44 let.

T. G.