Bo stadion v Tokiu poleti gostil OI? Foto: EPA
Bo stadion v Tokiu poleti gostil OI? Foto: EPA

Na prvem mestu so seveda olimpijske igre v Tokiu, ki bi jih moral Tokio gostiti med 24. julijem in 9. avgustom. Japonski premier Šinzo Abe je sicer prepričan, da bodo igre izpeljane v skladu z načrtom: "Ustavili bomo širjenje, igre bomo gostili brez težav."

Preložene že nekatere kvalifikacije
Do iger so resda še štirje meseci, a organizatorji bodo imeli nemalo težav s številnimi kvalifikacijskimi turnirji, aprilske kvalifikacije rokometašev so tako, denimo, že preložene na junij.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach tako v torek načrtuje izredne pogovore s članicami MOK-a. Na telefonski konferenci naj bi mednarodne organizacije, nacionalne komiteje in športnike seznanil s trenutnim položajem, ki je posledica pandemije novega koronavirusa, govorili pa bodo tudi o kvalifikacijah za olimpijske igre, je vir blizu MOK-a povedal za AFP.

MOK bo predstavil ukrepe, ki so jih sprejeli kot odgovor na širjenje novega koronavirusa, članice pa bodo dobile priložnost za postavljanje vprašanj. Krovni olimpijski komite ima sicer reden dialog z olimpijskimi partnerji in jih redno obvešča o položaju, pravijo pri MOK-u.

Sorodna novica Giro 2020 uradno preložen, nov datum bo znan po 3. aprilu

Tudi Uefa bo odločala v torek
Še precej več nejasnega je v povezavi z evropskim prvenstvom v nogometu, ki naj bi po vsej Evropi potekalo med 12. junijem in 12. julijem. Oglaša se vse več organizacij, ki so naklonjene temu, da bi prvenstvo preprosto prestavili za eno leto. Uefa je že predtem za torek sklicala sestanek.

Na sestanku bodo razpravljali tudi o Ligi prvakov in Evropski ligi, ki ju je Uefa prekinila. Španski AS medtem piše, da vodstvo Evropske nogometne zveze preverja možnost, da bi se Liga prvakov končala v obliki finalnega turnirja s četverico udeležencev.

Format, ki je poznan predvsem v košarkarskih tekmovanjih na čelu z Evroligo, bi pomenil, da bi Uefa in evropski nogomet pridobila predvsem čas. Namesto domačih in povratnih polfinalnih tekem ter finala bi zadostovali dve polfinalni tekmi, takoj nato pa 30. maja načrtovani finale v Carigradu. Enako naj bi se zgodilo z Evropsko ligo, v kateri bo finale 27. maja gostil Gdansk.

V Ligi prvakov morajo nogometaši odigrati še štiri tekme osmine finala, četrtfinale in polfinale. V Evropski ligi pa so nogometaši odigrali le prvih šest tekem osmine finala, zato je časa za spremembo razporeda še manj. Kakšen dodatni termin bi na ta način dobila tudi nacionalna ligaška tekmovanja. A za zdaj gre le za ugibanja, saj ni jasno, kako se bo kriza razpletala.

Nove odpovedi:
Mednarodna veslaška zveza je odpovedala vsa tekmovanja do konca maja.

Moštvo formule ena Ferrari je do 27. marca odpovedalo vse dejavnosti pri razvoju vozila.

Švedska hokejska zveza je končala sezono državnega prvenstva, v kateri ne bo prvaka, končnice in izpadanja v nižji rang.