Ante Šimundža je Maribor popeljal na drugo mesto. Zaostanek za Celjem je znašal 12 točk. V naslednji sezoni želijo vijoličast znova na vrh, kjer so bili zadnjič maja 2022.  Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža je Maribor popeljal na drugo mesto. Zaostanek za Celjem je znašal 12 točk. V naslednji sezoni želijo vijoličast znova na vrh, kjer so bili zadnjič maja 2022. Foto: www.alesfevzer.com

Priprave so začeli Ažbe Jug, Menno Bergsen, Samo Pridgar, Martin Milec, Andraž Žinič, Sven Šoštarič Karič, Lan Vidmar, Luka Uskoković, Gregor Sikošek, Mark Strajnar, Max Alexander Bilać, Blaž Vrhovec, Jan Repas, Žiga Repas, Marcel Lorber, Alen Dizdarević, Marin Laušić, Hilal El Arabi Soudani, Redwan Bourles, Marko Božić, Behar Feta, Maks Barišić, Niko Grlić, Arnel Jakupović, Etienne Yves Beugre in Marko Kolar.

V primerjavi z ekipo, ki je zaključila prejšnjo sezono, so se po izteku pogodb od Ljudskega vrta poslovili Aleks Pihler, Nemanja Mitrović, Itsuki Urata, Marko Zalokar in Ishaq Rafiu.

Od prvega dne sta zraven tudi 17-letna upa iz nogometne šole, Niko Grlić in Max Alexander Bilać. Zaradi reprezentančnih obveznosti sta manjkala Josip Iličić in Pijus Širvys. Med udeleženci zbora je bil tudi Tine Čuk, ki dolgo ne bo na voljo zaradi poškodbe sprednje križne vezi, ki jo je staknil med nastopom z mladinsko ekipo v Italiji.

Uvodni del priprav bo moštvo opravilo v Ljudskem vrtu, 17. junija pa sledi selitev v tradicionalno pripravljalno bazo v Moravskih Toplicah.

Izjemna pomlad že preteklost, sledi novo dokazovanje
Priprave so zastavljene v tej smeri, da je prioriteta prvo mesto v državnem prvenstvu. Cilj v Evropi pa bo skušati odigrati osem tekem, z možnostjo uvrstitve v skupinski del enega izmed dveh evropskih tekmovanj. O delu in zadevah glede priprav je vse dorečeno, prva zahteva pa je povezana s tekmovalno ambicioznostjo. Izjemna pomlad je zdaj že preteklost, sledi novo dokazovanje,” je za spletno stran Maribora poudaril trener Ante Šimundža.

Josip Iličić bo najmanj do 25. junija igral za slvoensko reprezentanco na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Kmalu zatem ga čakajo evropske tekme v vijoličastem dresu. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić bo najmanj do 25. junija igral za slvoensko reprezentanco na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Kmalu zatem ga čakajo evropske tekme v vijoličastem dresu. Foto: www.alesfevzer.com

Razmišljajo o modelu igre z Iličićem in brez njega
Zadeve so razdelane, s športnim direktorjem imava cilj. Želja je, da bi imeli 90 do 95 odstotkov ekipe na voljo že do 17. junija, ko se selimo v pripravljalno bazo v Prekmurju. Seveda ne moremo imeti na voljo prav vseh predvidenih igralcev, Iličić in Širvys se priključita pozneje. Širvys bo z nami že v Moravskih Toplicah, glede Iličića pa imamo dve zadevi. Ena je povezana z željo po čim boljšem nastopanju Slovenije na evropskem prvenstvu, po tej strani velja, naj se pridruži čim pozneje. Zaradi klubskih ciljev pa ga bomo seveda veseli, ko bo čas za vrnitev v Ljudski vrt. Športni direktor si prizadeva, da bi bili do odhoda na priprave v čim bolj popolni sestavi. Želimo biti tekmovalni na vseh treh frontah in načrtno dopolniti določene igralne položaje.”

Iličić je blestel v spomladanskem delu sezone, ko je Maribor ostal neporažen na zelenici (za zeleno mizo je izgubil proti Muri z 0:3). Šimundža seveda upa, da bo kmalu lahko računal na nekdanjega zvezdnika Atalante: “Imamo načrt. Ne smemo biti malenkostni ali neprofesionalni, razmišljamo o modelu igre z njim in brez njega. Iskati nadomestilo za Iličića je nesmiselno, vsaka kopija je slabša od originala. Torej se moramo prilagoditi, če se bomo znašli v situaciji, da Josipa dlje časa ne bo z nami.

Če greš površno v kvalifikacijske tekme, se vse hitro vrne nazaj kot bumerang
18. junija bodo vijoličasti izvedeli, kje bodo začeli letošnje evropsko popotovanje. Možni nasprotniki so IF Elfsborg, Corvinul Hunedoara, Botev Plovdiv, Zira FK, MFK Ruzomberok ter KF Llapi.

"Nimamo vpliva na razplet žreba. Pripravili se bomo na tekmeca, ki nam bo namenjen. Vsi se zavedamo, kako in kaj je treba na evropskem prizorišču. Če greš površno v kvalifikacijske tekme, se to hitro lahko vrne nazaj kot bumerang. Do prve uradne tekme si želimo biti v čim boljši formi. Nekaj bo odvisno tudi od odhodov, prihodov, faze prilagajanja novincev. Zdaj so ob telesni pripravi v ospredju avtomatizmi, principi, ki jih bomo osvežili. Z namenom, da bodo vidni tudi v prihodnosti. Seveda z nadgradnjo. Vsi se zavedamo, kako pomemben je začetek. Dejstvo je, da želimo biti v čim boljšem stanju, v ta namen bodo zelo koristne pripravljalne tekme. Predvideli smo jih šest. Vsi se zavedamo, kako pomemben je začetek sezone. Ne bomo preračunljivi, ob igranju v Evropi ne bomo postavili na stranski tir domačega prizorišča. Vemo, kaj pomeni prvo mesto, ki je naš osrednji cilj v novi sezoni,” je dodal Šimundža.