Evropski prvaki v odbojki do 17 let – mladi Slovenci, ki so v Tirani na ključnih tekmah prikazali najboljše igre in na koncu osvojili nepričakovano zlato. Foto: MMC RTV SLO
Evropski prvaki v odbojki do 17 let – mladi Slovenci, ki so v Tirani na ključnih tekmah prikazali najboljše igre in na koncu osvojili nepričakovano zlato. Foto: MMC RTV SLO

Finalni obračun med Slovenijo in Rusijo je v dvorani Olimpik Park Feti Borova v Tirani trajal 78 minut. Prvi niz so Slovenci dobili na 23, drugega na 21 in tretjega spet na 23.

V finalu sta se v napadu pri novopečenih evropskih prvakih najbolj izkazala Luka Marovt s 16 točkami in Miha Okorn s 13. Pri poraženih Rusih je bil z 12 točkami najnevarnejši Gleb Stefanovič.

Premagali Ruse, ko je šlo za zlato

V skupinskem delu je sicer Rusija premagala Slovenijo z izidom 3:2 v nizih. A v finalu se je razmerje moči prevesilo na stran Slovencev, ki so tako Sloveniji priborili prvi naslov evropskih prvakov in nov izjemen dosežek za slovensko odbojko.

V polfinalu so mladi Slovenci premagali prvouvrščeno ekipo skupine B, Poljsko, s 3:0. V skupini A so varovanci Iztoka Kšele osvojili drugo mesto za Rusi, ki so slovensko izbrano vrsto v skupinskem delu premagali s 3:2 v četrtem krogu. V prvih treh so slavili proti Albaniji (3:0), Turčiji (3:0) in Belgiji (3:1), v zadnjem petem krogu pa so v dvoboju, ki ni odločal o potniku v polfinale, izgubili proti Latviji z 1:3.

Izjemno motivirana generacija

Iztok Kšela, selektor Slovenije: "Mislim, da je bila naša ekipa danes boljši nasprotnik. Dobro smo se pripravili na tekmece, saj smo proti njim igrali že v skupinskem delu tekmovanja. Za samo prvenstvo se sicer nismo imeli možnosti veliko pripravljati, a smo nato na turnirju iz tekme v tekmo rastli ter stopnjevali ritem in prav v finalu prikazali našo najboljšo predstavo. Moram biti iskren, tega uspeha nismo pričakovali. Presrečni smo. Rad bi pohvalil to izjemno generacijo fantov, ki je visoko motivirana in pripravljena garati. Verjamem, da je zanje meja le nebo."


EVROPSKO PRVENSTVO DO 17 LET

FINALE, Tirana

SLOVENIJA - Rusija 3:0 (-23, -21, -23)

Slovenija: Frece 2, Kosanc, Karadža Pevc, Podbregar Špes 9, Suhadolnik 8, Legen, Rajnar, Oman 5, Marovt 16, Najdič 1, Okorn 13, Purgar. Selektor: Iztok Kšela.

Rusija: Burlakov, Bistrov, Čekmizov, Repnikov, Kočenov Al. 6, Kvočko, Piatakov 3, Skvortsov 10, Stefanovič 12, Kapranov 8, Zinčenko, Vavilov. Selektor: Andrej Nozdrin.

Za 3. mesto:
POLJSKA - Italija 3:1 (-23, 16, 27, 16)