Navijači Olimpije še vedno čakajo na prvo evropsko zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Olimpije še vedno čakajo na prvo evropsko zmago. Foto: www.alesfevzer.com

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše vprašanje o slovenskih klubih v evropskih tekmovanjih. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2268. Olimpija, ACH in Celje Pivovarna Laško so v tej sezoni evropskih tekmovanj še brez zmage. Ali se je to že kdaj zgodilo?
N. N.

Sorodna novica Še naprej štejemo evropske Olimpijine poraze. Števec obrnjen na 14.

Pogled na evropsko sezono res ni lep. Košarkarji Cedevite Olimpije so v Evropskem pokalu izgubili vseh 14 tekem, rokometaši Celja Pivovarne Laško v Ligi prvakov vseh deset tekem, odbojkarji ACH Volley pa v istoimenskem tekmovanju vseh pet tekem.

Skupni seštevek pomeni kar 0−29, kar se v Evropi še nikoli ni zgodilo.

V Ligi prvakov celo trije slovenski klubi
Preveril sem vse evropske sezone slovenskih klubov v najbolj elitnih tekmovanjih (kvalifikacije, skupinski del in boji na izpadanje). Če slovenskega kluba ni bilo v najmočnejšem tekmovanju, sem upošteval drugi najvišji rang (kot je denimo zadnja leta Evropski pokal v košarki ali pred leti pokal Top Teams v odbojki). Če je v isti sezoni v tem tekmovanju sodelovalo več slovenskih ekip, sem upošteval izkupičke vseh ekip. V sezoni 2012/2013 so v rokometni Ligi prvakov sodelovale kar tri slovenske ekipe (Celje, Gorenje in Koper).

Sorodna novica Motiv igranja v slovenskem okolju? Rasti, razvijati sebe in klub.

Najslabša (v celoti končana) sezona je 2018/2019, ko so slovenski klubi na 34 tekmah zbrali vsega štiri zmage in en remi. Skupna uspešnost je bila tako le 13,2-odstotna.

Olimpija je takrat igrala v (tretjerazredni) Ligi prvakov, kjer je na 14 tekmah zbrala eno zmago, rokometaši Celja so v Ligi prvakov so na 14 tekmah zbrali sedem točk (tri zmage in en remi), odbojkarji ACH-ja pa so izgubili vseh šest tekem v Ligi prvakov.

Letos le še 10 priložnosti
Da bi slovenski klubi letos popravili ta izkupiček, bi morali tako zbrati pet zmag, priložnosti pa ni več veliko, Celje in Olimpijo čakajo še po štiri tekme, ACH ena.

Za zanimivost: največ slovenskih zmag v omenjenih treh športih (vključno v kvalifikacijskih fazah) je bilo v sezoni 2001/2002, in sicer 32, nabrali pa so jih košarkarji Krke (13), Olimpije (10), rokometaši Celja (6) in odbojkarji Calcita Kamnik (3).