Janne Ahonen je bil zadnji Finec, ki je osvojil skupni svetovni pokal v smučarskih skokih. Foto: EPA
Janne Ahonen je bil zadnji Finec, ki je osvojil skupni svetovni pokal v smučarskih skokih. Foto: EPA
Roar Ljökelsöy
Roar Ljökelsöy je edini skakalec, ki ima daljši niz uvrstitev v točke svetovnega pokala kot Peter Prevc. Foto: MMC RTV SLO

Tokrat na portalu Športni SOS odgovarjamo na vprašanje o zgodovinskem gibanju finskih skokov, izbrskali pa smo še eno zanimivost o Petru Prevcu.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


914. Petru Prevcu je v Engelbergu spodletela uvrstitev v finale prvič po 69 tekmah. Kateri tekmovalci so na prvih mestih v tej kategoriji – so torej največkrat zaporedoma osvojili točke za svetovni pokal v skokih/poletih?

Luka Guštin

Peter Prevc je 7. marca 2014 v Trondheimu naredil napako na odskočnem mostu in osvojil 45. mesto. Sledil je niz kar 69 tekem, na katerih je skakal in vselej osvojil točke za svetovni pokal. Serija se je končala v Engelbergu. Daljši niz zaporednih točk je imel le Norvežan Roar Ljökelsöy. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

SkakalecTekme
Roar Ljökelsöy71
Peter Prevc69
Wolfgang Loitzl55
Simon Ammann48
Gregor Schlierenzauer48
Thomas Morgenstern46
Ari Pekka Nikkola44
Richard Freitag42
Andreas Widhölzl41
Martin Schmitt41
Anders Bardal40

915. Ali so bili finski smučarji skakalci v svetovnem pokalu že kdaj v tako hudi krizi, kot so letos?
Gregor Valenčič

Svetovni pokal se je začel v sezoni 1979/1980. Od takrat pa vse do sezone 2000/2011 so imeli Finci v skupnem seštevku svetovnega pokala vselej vsaj enega tekmovalca med najboljšimi 15-imi.

Eden od vrhuncev je bila brez dvoma sezona 1994/1995, ko je bilo med najboljših 11 kar pet Fincev, to so bili Janne Ahonen (končno 3. mesto), Jani Soininen (5.), Ari Pekka Nikkola (8.), Mika Antero Laitinen (9.) in Toni Nieminen (11.).

Nekaj podrobnosti preverite še v spodnji infografiki.