Ineos zadnja leta proti najboljšima Slovencema nima veliko zmag. Foto: EPA
Ineos zadnja leta proti najboljšima Slovencema nima veliko zmag. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši kolesarski vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2141. Kdaj je nazadnje dirko (tritedensko, tedensko ali enodnevno) dobil Ineosov kolesar, ko sta bila na startu Primož Roglič ali Tadej Pogačar?
Jože Flajs

109 Jan Tratnik verjame, da Roglič še lahko dobi Tour (in to ne le enega)

Preveril sem vso statistiko od leta 2019, odkar v svetovni seriji tekmujeta oba Slovenca hkrati (takrat je Tadej Pogačar prestopil v UAE).

Od takrat je bilo 75 dirk, na katerih je dirkal vsaj eden od Slovencev, hkrati pa je bila na dirkah tudi ekipa Ineos Grenadiers. Razmerje dobljenih bitk je v tem času 50:25 v korist slovenskih asov (ki sta sicer samo dva, tekmecev pa je vedno vsaj sedem).

A podrobnejša analiza kaže še veliko bolj dominantno premoč obeh Slovencev, sploh na etapnih dirkah, ki jima prinaša še toliko večji pomen in vrednost (Pogačar v zadnjem obdobju precej energije in misli usmerja na enodnevne klasike).

StatistikaPog & Rog (vsaj en)Ineos (Grenadiers)/Sky
etapne dirke294
enodnevne2121
Skupaj5025

Na enodnevnih dirkah je razmerje torej 1:1, na etapnih pa sta oba Slovenca v "internem dvoboju" z britanskim gigantom le štirikrat ostala na krajši strani. A še vsi štirje primeri so nekaj posebnega, poglejmo vse podrobnosti.

1. Avstralija, 15.−19. januar 2019
Šlo je za Pogačarjev debi v svetovni seriji. Dirko je končal na 13. mestu, najboljši skyjevec pa je bil Wout Poels na tretjem mestu. Dirko je dobil Južnoafričan Daryl Impey.

Sorodna novica Dva padca in izpah rame Rogliču zadnji dan odnesli rumeno majico

2. Pariz−Nica, 7.−14. marec 2021
Primož Roglič je na tej dirki dominiral, saj je dobil kar tri etape, pred zadnjo nedeljo je imel pred poznejšim zmagovalcem Maximilianom Schachmannom skoraj minuto prednosti, a je v zadnji etapi padel dvakrat, si izpahnil ramo in v skupnem seštevku padel na 15. mesto, skupni seštevek pa je dobil prej omenjeni Nemec. Najboljši kolesar Ineosa je bil Dylan van Baarle, ki je dirko proti soncu končal na 13. mestu, le 27 sekund pred nesrečnim Rogličem.

3. Baskija, 4.−9. april 2022
Lani je Roglič dobro začel Baskijo, dobil je uvodno vožnjo na čas in vodil po vseh prvih štirih etapah. A kapetan Jumba Visme je imel težave z mišico za kolenom, zaradi katere je v zadnjih dveh dneh nekaj izgubil in padel na končno osmo mesto. Dirko je dobil član Ineosa Daniel Felipe Martinez.

Sorodna novica Engels: Primož je bil psihično potrt, bolečine so bile prehude

4. Dirka po Španiji, 19. avgust−11. september
Zadnji primer pa se je zgodil lani, ko Roglič zaradi padca v 16. etapi ni mogel dokončati Vuelte. Tik pred koncem dirke je zasedal drugo mesto (za poznejšim zmagovalcem Remcom Evenepoelom). Najboljši član Ineosa je bil v tistem trenutku Carlos Rodriguez, ki je bil peti (skoraj štiri minute za Rogličem). Španec je dirko na koncu končal na sedmem mestu.

Se pravi en debi in trije odstopi oziroma zdravstvene težave so bili edini primeri v petih letih, da je Ineos dobil interni boj proti najboljšima Slovencema.

A pozor, še večja − pravzaprav popolna − prevlada pa obstaja na tistih dirkah, na katerih sta Roglič in Pogačar hkrati nastopila proti omenjeni britanski ekipi. V teh primerih sta dobila vseh ducat dirk!

StatistikaPog & Rog (oba hkrati)Ineos (Grenadiers)/Sky
etapne dirke60
enodnevne60
Skupaj120

2142. Koliko je znašala najmanjša prednost v končnem seštevku za rožnato majico?
Bor Humar

Na italijanskih cestah smo bili priča eni najtesnejših razlik v boju za rožnato majico. Primož Roglič je Gerainta Thomasa ugnal za 14 sekund, kar je četrta najmanjša razlika. V spodnji tabeli so vsi primeri, ko je na koncu odločalo manj kot pol minute.

LetoZmagovalecDrugouvrščeniRazlika
1948Fiorenzo MagniEzio Cecchi11
1974Eddy MerckxGianbattista Baronchelli 12
1955Fiorenzo MagniFausto Coppi 13
2023Primož RogličGeraint Thomas14
2012Ryder HesjedalJoaquim Rodriguez16
1957Gastone NenciniLouison Bobet 19
1976Felice GimondiJohan De Muynck19
1960Jacques AnquetilGastone Nencini28
2005Paolo SavoldelliGilberto Simoni 28