Slovenija je na zadnji tekmi proti Angliji igrala 0:0. Foto: Reuters
Slovenija je na zadnji tekmi proti Angliji igrala 0:0. Foto: Reuters
Samir Handanović
Samir Handanović je za Slovenijo nastopil na 81 tekmah. Foto: Aleš Fevžer

Zadnjič se je zgodilo oktobra 2013, ko je enako enajsterico izbral za tekmi proti Norveški (3:0) in Švici (0:1). Katanec v petek proti Malti ne bo mogel podaljšati na tri, saj zaradi poškodb in kartonov ne more računati na iste igralce, kot jih je uporabil nazadnje proti Angliji.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


862. Srečko Katanec je na tekmi proti Angliji na igrišče poslal enako postavo kot na tekmi proti Slovaški. Koliko je najdaljši niz tekem, v katerih je za Slovenijo tekme začela povsem enaka enajsterica?

Anže Bašelj

Najdaljši niz enake slovenske enajsterice je tri. Zgodilo se je jeseni 2008, ko je Matjaž Kek na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010 trikrat zapored na igrišče poslal enako enajsterico.

To je bilo na tekmah Poljska - Slovenija (1:1), Slovenija - Slovaška (2:1) in Slovenija - Severna Irska (2:0).

Ti igralci so bili Samir Handanovič, Branko Ilič, Marko Šuler, Boštjan Cesar, Mišo Brečko, Mirnes Šišić, Andrej Komac, Robert Koren, Andraž Kirm, Milivoje Novakovič, Zlatko Dedič.

863. Kateri vratar je v zgodovini slovenske nogometne reprezentance največkrat zaklenil vrata? Se pravi, da je igral vseh 90 minut in ni prejel gola?
Andrej K.

To je nekdanji kapetan Samir Handanović, ki je mrežo ohranil nedotaknjeno na 27 tekmah. Vsaj enkrat se s tem dosežkom lahko pohvali še osem vratarjev.

VratarTekme
Samir Handanović27
Marko Simeunovič12
Jan Oblak6
Mladen Dabanovič5
Borut Mavrič5
Boško Bošković4
Branko Zupan3
Vid Belec1
Jasmin Handanović1

Opomba: V stolpcu tekme je število tekem, na katerih vratar ni prejel zadetka, na tekmah, v katerih je igral 90 minut.