Milivoja Novakoviča si bo zapomnil tudi branilec Liverpoola Martin Škrtel. Foto: MMC RTV SLO
Milivoja Novakoviča si bo zapomnil tudi branilec Liverpoola Martin Škrtel. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Komac
Andrej Komac je takole budno spremljal Roberta Vittka. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar je dihal za vrat slovaškim napadalcem. Foto: Reuters
Samir Handanovič
Samir Handanovič je bil tako kot vedno na visoki ravni. Foto: EPA
Branko Ilič in Martin Jakubko
Branko Ilič v ostrem dvoboju z edinim slovaškim strelcem Martinom Jakubkom. Foto: EPA
David Healy in David Rozehnal
Severna Irska in Češka bosta do konca letošnjega leta še nasprotnici Slovenije. S prvimi bomo igrali 11. oktobra doma, z drugimi pa štiri dni pozneje v gosteh. Na sliki David Healy in David Rozehnal. Foto: EPA
Robert Lewandowski in Lukasz Pisczek
Poljaki so v San Marinu prišli do rutinske zmage. Foto: EPA
Slovaki v Ljudskem vrtu na kolenih

Varovanci Matjaža Keka so dobrih 10.000 navijačev v Ljudskem vrtu navdušili z napadalno igro, bojevitostjo in zmagovalno miselnostjo. Terensko premoč v 1. polčasu je v 23. minuti kronal Milivoje Novakovič, ki je žogo z roba kazenskega prostora poslal pod prečko. Do odmora bi bilo vodstvo Slovencev kaj lahko še višje, saj so si priigrali kar nekaj lepih priložnosti.

Naveza Koren-Novakovič zapečatila usodo gostov
V nadaljevanju so nekoliko več pokazali Slovaki, a prvi so zadeli Slovenci (82.). Znova je bil "eksekutor" napadalec iz ljubljanskih Jarš, ki je na robu kazenskega prostora prejel podajo Roberta Korena, se otresel branilca in po tleh zadel za levo vratnico. Nekaj panike je povzročil hiter slovaški odgovor prek Martina Jakubke, vendar so Kekovi fantje tekmo dokaj mirno pripeljali do konca.

Škrtel grdo zgrešil
Slovenci so v uvodnih minutah pritisnili proti slovaškim vratom. Poskusila sta Mirnes Šišič in Novakovič. Gostje so kmalu vzpostavili ravnotežje. Po hitro izpeljanem protinapadu se je izjemna priložnost ponudila branilcu Martinu Škrtelu (!), a je na slovensko srečo grdo zgrešil z okoli 11 metrov.

'Nova' kaznoval Škrtela
Malo pozneje je prav največji slovaški zvezdnik, član Liverpoola, veliko pripomogel k slovenskemu vodstvu. Slovenci so po odvzeti žogi na sredini igrišča izpeljali hiter protinapad, podajo Andraža Kirma v sredino je Škrtel odbil naravnost na nogo Novakoviču, ki je z okoli 18 metrov "s prve" zadel pod prečko. Na drugi strani so Slovaki zapretili prek Filipa Hološka, čigar poskus z mrtvega kota pa je obranil Samir Handanovič.

Slovenske priložnosti so se vrstile
Slovenija si je do polčasa priigrala še nekaj priložnosti za povišanje vodstva. Najprej je po izigrani ofsajd zanki žogo z nekaj metrov zgrešil Novakovič, nato pa sta v eni akciji poskusila Andrej Komac (strel od daleč) in Šišič (odbita žoga). Obakrat je bil na mestu Štefan Senecky. V 44. minuti je z leve strani Mišo Brečko poslal sijajen predložek praktično na golovo črto, kjer je pred Šišičem žogo izbil Durica. Že pred tem so Slovaki zatresli mrežo, vendar je Petraš napravil očiten prekršek nad Kirmom.

Novakovič izkoristil drugo zaključno žogo
Tudi po odmoru se je živahna igra na obeh straneh nadaljevala. V 61. minuti je bilo zelo vroče pred slovenskimi vrati. Najhujše je preprečil Handanovič, ki je bil za las hitrejši od Vittka. V 73. minuti bi Novakovič lahko odločil tekmo. Napadalec Kölna se je okoli 30 metrov od slovaških vrat otresel branilcev, sam stekel proti Seneckemu, a je "spodkopana" žoga za nekaj centimetrov zletela mimo leve vratnice. Ljubljančan se je za "napako" kmalu oddolžil. V 82. minuti je na robu kazenskega prostora prejel podajo Korena, preigral slovaškega branilca in poslal žogo za levo vratnico v mrežo. Res mojstrsko.

Jakubko ušel Cesarju in zabil
Da pa končnica le ne bi bila mirna, je v 83. minuti poskrbel Jakubko. Robustni napadalec je lepo sprejel globinsko podajo v kazenski prostor, ušel Cesarju in spodbodel žogo preko 'Sarme'. Kljub hladnemu tušu so se varovanci Matjaža Keka do konca pametno branili, tako da se je slavje lahko začelo.

Matjaž Kek: "Mislim, da je ta tekma le nadgradnja tiste s Poljsko. Ne spomnim se, kdaj je imela Slovenija toliko priložnosti. Zaradi neumnosti smo srečanje spravili v infarktno končnico. Mislim, da ni gledalca, ki bi Ljudski vrt zapuščal nezadovoljen. Po teh desetih dneh čestitam fantom. Upam, da smo zadovoljili publiko, ker je bil to tudi naš namen."

Milivoje Novakovič: "Treba je dati kompliment fantom in čudoviti publiki. To je nova ekipa. Vemo, da moramo nekaj časa igrati skupaj, da bodo rezultati vidni. Današnja tekma je dokaz za to. Še naprej moramo biti optimistični."

Vladimir Weiss, selektor Slovaške: "Razplet za nas nikakor ni dober. Slovenija je bila na začetku res boljša ekipa, toda tudi mi smo si pripravili izjemne priložnosti. Nekatere celo takšne, ki jih na nogometnih stadionih malokrat vidimo zapravljene."

SKUPINA 3, Maribor
SLOVENIJA - SLOVAŠKA 2:1 (1:0)
10.000; Novakovič 23., 82.; Jakubko 83.

---------------------------------------
Handanovič             Senecky         
Ilič                   Pekarik         
Cesar                  Petraš          
Šuler                  Škrtel          
Brečko                 Durica ***      
Šišič **               Sapara          
Komac                  Karhan **       
Koren                  Štrba           
Kirm ***               Hološko *       
Dedič *                Hamšik          
Novakovič              Vittek          
---------------------------------------
* 76./Ljubijankič      * 46./Švento    
** 85./Žlogar          ** 58./Jakubko  
*** 92./Matič          *** 79./Kozak   
Sodnik: Svein Oddvar MOEN (Norveška)   

SAN MARINO - POLJSKA 0:2 (0:1)
Smolarek 35., R. Lewandowski 69.

SEVERNA IRSKA - ČEŠKA 0:0

Lestvica:                              
POLJSKA          2  1 1 0  3:1  4 točke
SLOVENIJA        2  1 1 0  3:2  4      
SLOVAŠKA         2  1 0 1  3:3  3      
SEVERNA IRSKA    2  0 1 1  1:2  1      
ČEŠKA            1  0 1 0  0:0  1      
SAN MARINO       1  0 0 1  0:2  0      

A. V.

Slovaki v Ljudskem vrtu na kolenih