Luka Elsner je zadovoljen z Evropo. Foto: Reuters
Luka Elsner je zadovoljen z Evropo. Foto: Reuters
Vsi zadetki s tekme West Ham - Domžale

Le malo ljudi je pričakovalo, da bi Domžalam uspelo v 3. krogu izločiti sloviti West Ham, a na prvi tekmi so pokazali, da niti to ne bi bilo nemogoče. Trener Luka Elsner je po koncu potegnil črto: "Morali bi igrati odlično, da bi imeli vsaj malo možnosti, a tokrat nismo bili niti dobri. Vseeno moramo biti ponosni na našo zgodbo v Evropi."

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.

Na portalu Športni SOS tokrat raziskujemo ekipe, ki so Evropsko ligo začele v 1. predkrogu, in koliko ekipam se je nato vseeno uspelo prebiti v skupinski del tega tekmovanja.

806. Nogometaši Domžal so sezono v Evropski ligi začeli v 1. krogu. Koliko ekipam je uspelo zmagati v vseh štirih krogih in se prebiti v skupinski del tekmovanja?
Primož Zaletelj

Drugi najmočnejši evropski nogometni pokal v taki obliki poteka od sezone 2009/2010. Od takrat se je štirim ekipam uspelo prebiti prek štirih ovir in se uvrstiti v skupinski del tekmovanja. Tak podvig je kar dvakrat uspel norveškemu Rosenborgu.

2011/2012: Fulham
2012/2013: Rosenborg, Twente
2015/2016: Gabala (Azerbajdžan), Rosenborg

807. Zanima me tudi, kako uspešne so ekipe, ki začnejo v 1. krogu kvalifikacij? Seveda se jih polovica prebija v 2. krog, kakšen pa je ta odstotek pri preboju v 3. in 4. krog?
Primož Zaletelj

V 3. krog se prebije 21,7 odstotka ekip, ki morajo tekmovanje začeti že v 1. krogu. Takih ekip je v 4. krogu le še 7,7 odstotka, v skupinski del pa se prebije 1,1 odstotka ekip (ki so navedena v prejšnjem odgovoru).

Vsi zadetki s tekme West Ham - Domžale