Mikaela Shiffrin je po rekordni zmagi najprej podvomila o pravilnem delu časomerilcev. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin je po rekordni zmagi najprej podvomila o pravilnem delu časomerilcev. Foto: Reuters
Shiffrinova zmagala z rekordnim naskokom

Mlada Američanka je namreč v Aspnu uprizorila simultanko, ki je najprej postregla z najvišjo zmago v zgodovini ženskih slalomskih tekem za svetovni pokal, na drugi tekmi pa je slavila z razliko 2,65 sekunde, kar je pomenilo četrto najvišjo zmago v tej disciplini na tekmah za svetovni pokal. Začetek sezone v zimskih športih pomeni, da je Športni SOS spet obarvan v zimske barve.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


652. Katera je bila najslabša uvrstitev smučarja po prvi vožnji v slalomu oziroma veleslalomu, pa mu je potem vseeno uspelo zmagati? Je komu uspelo, da je bil 30. po prvi vožnji in je nato zmagal?

Simon Bernard

Ne, to še ni uspelo nobenemu smučarju. Rekorder je Marc Berthod, ki je 7. januarja 2007 dobil svoj edini slalom na tekmah za svetovni pokal. Prvo vožnjo se je s številko 60 zavihtel na 27. mesto. Za vodilnim Švedom Markusom Larssonom je zaostajal za 2,76 sekunde. Druga vožnja je potekala v izjemno toplem vremenu, kar je Švicar izkoristil in se presenetljivo izstrelil na sam vrh. Drugo mesto je na koncu osvojil Benjamin Raich (+0,26). Zanimivo - Avstrijec je bil prejšnji tovrstni rekorder, saj je na isti dan osem let prej (torej 7. 1. 1999) prvo vožnjo v Schladmingu končal na 21. mestu, na koncu pa se prav tako veselil svoje prve zmage.

Drugi rekordi po disciplinah in spolu so v spodnji tabeli.

DisciplinaSmučarKrajMestoZaostanek
slalom (M)Marc Berthod (Švica)Adelboden 200727. +2,76
veleslalom (M)Cyprien Richard (Francija)Adelboden 201121.+1,46
slalom (Ž)Anja Pärson (Švedska)Mammoth Mountain 199815.+1,80
veleslalom (Ž)Nicole Hosp (Avstrija)Sölden 200211.+1,21

Opomba: V predzadnjem stolpcu je uvrstitev po prvih vožnjah, v zadnjem pa zaostanek za vodilnim po polovici tekme. Za vse je bila to prva zmaga v karieri. Anja Pärson je slavila na tekmi, kjer so obračali najboljših 15, in ne najboljših 30 po prvi vožnji, tako je nastopila s številko 1.

Zato pa je uspelo s 30. mesta zmagati Marcelu Hirscherju na letošnjem svetovnem prvenstvu v Vailu. Smukaški del superkombinacije je sprva končal na 31. mestu, a je zaradi poznejše diskvalifikacije Ondreja Banka dobil ugodno številko 1 na slalomu, ki jo je izkoristil in pretopil v zlato.

653. Tomaž Hudomalj je po vesoljski zmagi Mikaele Shiffrin govoril, da gre za najvišjo zmago v zgodovini ženskih slalomov za svetovni pokal. Katera pa je sicer najvišja razlika na tekmah svetovnega pokala?
Klemen T.

V ženski konkurenci je na tekmah za svetovni pokal z najvišjo razliko slavila Marie Therese Nadig, ki si je na veleslalomu v Furanu 19. marca 1979 pred prvo zasledovalko Annemarie Moser Pröll nabrala kar 5,20 sekunde naskoka.

Moški rekord znaša 4,06 in prav tako prihaja iz veleslaloma. Legendarni Ingemar Stenmark je 4. 2. 1979 v Jasni s tolikšno razliko premagal prav Bojana Križaja.

Shiffrinova zmagala z rekordnim naskokom