Peter Prevc je v Kuusamu kljub padcu postal 14. skakalec, ki je v svetovnem pokalu osvojil 50 stopničk. Foto: EPA
Peter Prevc je v Kuusamu kljub padcu postal 14. skakalec, ki je v svetovnem pokalu osvojil 50 stopničk. Foto: EPA
Zmaga Stocha v Lillehammerju
Domen Prevc po Lillehammerju povišal prednost

Na odru za zmagovalce sta pristala kar dva novinca (Maciej Kot in Markus Eisenblichler), ker je bilo izhodišče za tokratno brskanje po številkah.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


878. Na drugi tekmi v smučarskih skokih v Lillehammerju sta bila dva tekmovalca prvič na stopničkah. Kdaj se je nazadnje zgodilo, da so bili na prvih treh mestih tekmovalci, ki predtem niso bili še nikoli na stopničkah?

Miha Dajčman

To se je zadnjič zgodilo 23. februarja 1985 na poletih v Harrachovu, a pri tem je treba dodati, da se je takrat na zmagovalnem odru gnetlo kar pet skakalcev.

#SkakalecOder
1.Ole Gunnar Fidjestöl2
2.Miran Tepeš1
3.Trond J. Pedersen1
3.Tadeusz Fijas1
3.Jirži Parma5

V prvem stolpcu je navedeno mesto, ki ga je skakalec na tej tekmi dosegel, v zadnjem stolpcu pa števec stopničk. Za Tepeša, Pedersena in Fijasa so bile to prve stopničke v svetovnem pokalu, za Fidjestöla druge, za Parmo pa pete.

Edini štirje primeri, ki so bili na odru trije skakalci in vsi novinci, so se zgodili v uvodni sezoni svetovnega pokala 1979/1980. Zadnjič je bilo to 10. februarja 1980 na tekmi v St. Nizierju, kjer je zmagal Tom Christiansen, drugi je bil Alois Lipburger, tretji pa Tom Levorstad.

879. V kateri sezoni smučarskih skokov se je v prvi deseterici zvrstilo največ tekmovalcev?
Miha Dajčman

Največ skakalcev, ki so se vsaj enkrat v sezoni uvrstili med najboljših deset, je bilo prav v prvih sezoni svetovnega pokala (1979/1980). Takrat je v prvi deseterici vsaj enkrat končalo 76 skakalcev.

Zanimivo, na drugi strani ekstrema je prav zadnja, lanska sezona, saj je v prvo deseterico skočilo le 35 skakalcev. Podrobnosti so v spodnjem grafu (pod odgovorom na vprašanje številka 880).

880. V kateri sezoni je največ smučarjev skakalcev osvojilo točke?
Miha Dajčman

To je bilo v sezoni 1998/1999, ko je vsaj eno točko svetovnega pokala osvojilo 108 skakalcev. Podrobnosti so v spodnjem grafu.

Zmaga Stocha v Lillehammerju
Domen Prevc po Lillehammerju povišal prednost