Protesti za izpustitev Ghoncheh Ghavami so potekali tudi ob robu nedavnega svetovnega prvenstva, ki je potekalo na Poljskem. Foto: EPA
Protesti za izpustitev Ghoncheh Ghavami so potekali tudi ob robu nedavnega svetovnega prvenstva, ki je potekalo na Poljskem. Foto: EPA
Vanessa Mae
Vanessa Mae je v Sočiju uresničila svoje otroške sanje in nastopila na olimpijskih igrah. Foto: EPA
Nadiya Bychkova in Miha Vodičar
Nadiya Bychkova in Miha Vodičar sta v Rigi kronala dolgoletno sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kobe Bryant
Kobe Bryant je z Lakersi osvojil pet naslovov prvaka Lige NBA. Foto: Reuters
Niko Mihelič in Miran Ališič
Niko Mihelič in Miran Ališič sta skupaj komentirala deseto letošnjo zmago Lewisa Hamiltona. Foto: Twitter
Sasha Aneff
O dvoboju Maribor - Domžale je že v 4. minuti odločil Sasha Aneff. Foto: www.alesfevzer.com

Na portalu Športni SOS že nekaj časa objavljamo zgodbe tedna. Pri tem vabimo tudi vas, svoje predloge lahko vsak dan oddajate na Twitterju (pod oznako #ZgodbeTedna). Prejšnji teden vas je najbolj navdušil zaključek Lige MLB in uspeh plesalcev Nadiye Bychkove in Mihe Vodičarja.

Teden 4 (od 27. oktobra do 2. novembra)

10. V zapor zaradi ljubezni do odbojke
Junija sta se v Teheranu pomerili odbojkarski reprezentanci Irana in Italije. Tekmo si je želela ogledati tudi 26-letna Ghoncheh Ghavami, kar ni v skladu s tamkajšnjimi zakoni. Oblasti so jo aretirale, zdaj pa tudi obsodile na leto dni zaporne kazni.

9. Žoga v sodnika? 50 let neigranja
Številne nogometne lige se že dolgo bojujejo z nešportnimi potezami. Za eno najvišjih kazni so ta teden poskrbeli v Švici. V tamkajšnji četrti ligi je Portugalec Ricardo Ferreira po koncu tekme v sodnika brcnil žogo in ga polil z vodo. Vodstvo lige je 28-letnika kaznovala s 50-letno prepovedjo igranja. Ferreira je zaradi žaljenja nasprotnih igralcev že odslužil prepoved igranja na 45 tekmah.

8. Rivalstvo Brady - Manning
Dvoboj podajalcev Toma Bradyja in Peytona Manninga je eno največjih rivalstev v Ligi NFL. Čeprav podajalci običajno nikoli niso istočasno na igrišču, je zraslo v eno največjih medijskih zgodb tega stoletja. Nič drugače ni bilo prejšnji konec tedna, ko so mediji kar bruhali številne statistike in analize. Liga NFL potrebuje močne osebnosti, kar sta Brady in Manning še vedno, kljub bližajočim 40. letom. Njun zadnji obračun je prepričljivo dobil Brady oziroma njegov New England.

7. Makuc igral po notah Vanesse Mae
Zadnja leta ena od zgodb vsakih olimpijskih iger predstavljajo smučarski eksoti. Ta vloga je v Sočiju pripadla tudi sloviti violinistki Vanessi Mae. Smučarska zveza Slovenije je pred meseci razkrila, da so na Krvavcu priredili kvalifikacijske tekme tako, da se je Vanessa Mae uvrstila na olimpijske igre. Makuc je prejšnji teden zato ostal brez službe.

6. Ali je ples šport?
Kakšna je sploh definicija športa? Katere aktivnosti sodijo vanj? Tokrat se je v našem prostoru debata razživela ob uspehu Nadiye Bychkove in Mihe Vodičarja, ki sta v Rigi osvojila naslov svetovnih prvakov v kombinaciji. Zgornje vprašanje je seveda retorično.

5. Težko pričakovani začetek Lige NBA
Pa se je vendarle začelo. Sezona Lige NBA, namreč. Selitev enega samega gradnika je močno spremenila razmerje sil. Seznam vprašanj je dolg: Ali Cleveland z LeBronom Jamesom lahko končno osvoji naslov? Bo Miami še držal sapo? Ali lahko veterani v San Antoniu ponovijo svoj uspeh? Lahko Kevin Durant po strelskih naslovih poseže tudi po prstanu? Kaj bo naredil Zoran Dragić? Morda še najbolj zanimivo vprašanje pa je, kaj lahko Ligi NBA še da Kobe Bryant. Njegovi Lakersi so prvič, odkar igrajo v Los Angelesu, sezono začeli s štirimi porazi.

4. Jani Brajkovič: korak naprej ali nazaj?
Dolgo je veljal za velik up slovenskega kolesarstva. Z devetim mestom na Dirki po Franciji je svoj potencial tudi potrdil. Po treh letih dirkanja za Astano je novega delodajalca našel v UnitedHealthcare, kar pomeni, da prvič po letu 2005 ne bo vozil za ekipo, ki je del Pro Toura. Sam je po objavi novice izrazil prepričanje, da to vsekakor ni korak nazaj.

3. Ališič - Mihelič: Ne ali, ampak in
Karavana formule ena se je ustavila v ZDA, kjer je Lewis Hamilton niz zmag podaljšal na pet in je zdaj izrazit favorit, da konec meseca osvoji naslov svetovnega prvaka. Če sama dirka za VN ZDA ni bila najbolj razburljiva, sta za veliko dobre volje poskrbela Miran Ališič in Niko Mihelič, ki sta prvič združila moči in poskrbela za dinamičen komentar.

2. Domžale spet na zmagovalni poti
Za nogometaši Domžal je zanimiva sezona. Zmagam v prvih osmih krogih je sledil padec v formi. Varovanci Luke Elsnerja so med 11. in 13. krogom osvojili le točko, a zdaj so spet ujeli zmagovalne ritme. V prejšnjem tednu so v gosteh ugnali obe najslovitejši imeni slovenskega nogometa: v četrtfinalu pokala so izločili Olimpijo, nato pa v prvenstvu ugnali še aktualnega prvaka Maribor.

1. Širok vrh španskega prvenstva
Zadnje desetletje je bilo špansko prvenstvo v znamenju le dveh tekmecev - Barcelone in madridskega Reala. Prvih deset krogov letošnje sezone pa nakazuje, da se je kakovostni vrh razširil - prvi Real in peto Sevillo ločita le dve točki.