Tina Maze sodi med bolj zanesljive tekmovalke, saj je njen odstotek odstopov izjemno nizek. Foto: www.alesfevzer.com
Tina Maze sodi med bolj zanesljive tekmovalke, saj je njen odstotek odstopov izjemno nizek. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Hirscher Zagreb
Marcel Hirscher je imel na slalomih za svetovni pokal enico zadnjič pred tedni v Zagrebu, ko je tudi zmagal. Foto: EPA
Finalna vožnja Tine Maze pod Pohorjem
Odstop Tine Maze v prvi vožnji veleslaloma

Nekateri novinarji so obe mariborski ničli označili kot veliko smolo, a vodja njene ekipe Andrea Massi je po slalomu takoj dejal, da ni šlo za smolo, ampak napako v koncentraciji.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


517. Koliko odstopov ima v svoji karieri Tina Maze?
Natalija Mlakar in Lana

Tina Maze je na tekmah za svetovni pokal nastopila 388-krat, v tem času je odstopila na 46 tekmah. V svetovnem pokalu tekmuje od sezone 1998/1999 naprej, največ odstopov pa se ji je pripetilo v sezoni 2005/2006, ko je od 31 tekem ob progi končala šestkrat (kar znaša 19,4 % vseh tekem).

Če pa gledamo zgolj na odstotkovni ravni, je naštela največ odstopov v sezoni 1999/2000, ko je nastopila na petih tekmah, štirikrat pa je odstopila (80 %).

518. Kolikokrat je Tina Maze odstopila na dveh zaporednih tekmah?
Natalija Mlakar

Tina Maze je v Mariboru odstopila na obeh tekmah, kar se ji je pripetilo šele šestič v karieri. Črnjanka je bila diskvalificirana tudi na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom, ko je v St. Moritzu nepravilno izpeljala superveleslalom. To je tudi njen najdaljši niz odstopov (3). Takšen niz ima le še z začetka kariere, iz zgoraj omenjene sezone 1999/2000, ko je na treh zaporednih veleslalomih končala že na prvi progi (Serre Chevalier, Val d'Isere in Maribor).

519. Ves čas imam občutek, da Marcel Hirscher na večini slalomov nastopa s startno številko 1, s tem ima zelo dobro progo. Na kolikih slalomih v zadnjih treh sezonah je imel številko 1 in kolikokrat njegovi tekmeci? Kateri smučar ima najboljše številke v zadnjih treh sezonah?
Uroš Bokan

Marcel Hirscher in Felix Neureuther sta edina smučarja, ki sta v zadnjih treh sezonah prav na vseh 26 slalomih nastopila v elitni sedmerici. Po teoriji verjetnosti naj bi vsak od njiju številko 1 izžrebal na približno 4 od teh tekem (26/7). A pri žrebu je imel bistveno več sreče Avstrijec, ki je enico izžrebal na sedmih tekmah (na 27 odstotkih vseh tekem), Nemec pa na zadnjih treh sezonah niti enkrat ni dobil enice. Drugi na lestvici enic je Mario Matt (4 od 21 = 19 odstotkov).

Vse enice na slalomih v zadnjih 3 sezonah:
7: Marcel Hirscher (26)
4: Mario Matt (21)
3: Andre Myhrer (16), Henrik Kristoffersen (11)
2: Fritz Dopfer (13), Stefano Gross (9)
1: Ivica Kostelić (15), Matthias Hargin (15), Patrick Thaler (9), Alexis Pinturault (2), Jens Byggmark (2)
0: Felix Neureuther (26), Manfred Mölgg (9), Cristian Deville (6), Aleksander Horošilov (2).

V oklepajih je število tekem, na katerih je vsak smučar nastopal s štartnimi številkami od 1 do 7.

Preveril sem še povprečje vseh štartnih številk. Tekmovalec, ki ima povprečje vseh svojih številk (občutno) nižje od 4, je imel pri žrebu tako (občutno) več sreče in nasprotno. Upošteval sem vse zgornje smučarje, ki so nastopili vsaj na tretjini tekem (9), s tem je vzorec vsaj približno stabilen. Največ sreče sta imela prav večkrat omenjeni Hirscher in Stefano Gross (povprečje številk 3,00), največ smole pa Manfred Mölgg (5,33). Podrobnosti so v spodnjem grafu.

Finalna vožnja Tine Maze pod Pohorjem
Odstop Tine Maze v prvi vožnji veleslaloma
V zadnjih treh letih sta imela pri žrebu slalomskih številk največ sreče Marcel Hirscher in Stefano Gross. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič