Slovenski športni novinarji so leta 2017 razglasili Luko Dončića za obetavno športno osebnost, leto pozneje pa to nagrado podelili Tadeju Pogačarju. Foto: EPA/Mitja Lisjak
Slovenski športni novinarji so leta 2017 razglasili Luko Dončića za obetavno športno osebnost, leto pozneje pa to nagrado podelili Tadeju Pogačarju. Foto: EPA/Mitja Lisjak

Luka Dončić je prejšnji teden dopolnil 21 let, toliko je star tudi Tadej Pogačar. Voditelja podkasta SOS-odmev Toni Gruden in Slavko Jerič sta tako v zadnji epizodi govorila prav o omenjenih talentih in ju primerjala v 11 kategorijah. V imenu debate sta se vnaprej dogovorila, da Gruden v vsakem vprašanju izbere kolesarja, Jerič pa košarkarja.

Sorodna novica Meteorski vzpon Tadeja Pogačarja

85 let nikomur ni uspel gorski trojček
Začela sta z vprašanjem, kdo je bolje začel kariero. Gruden je izbiro Pogačarja utemeljil: "Lani je v Kaliforniji postal najmlajši zmagovalec dirke svetovne serije, ta rekord mu je sicer odvzel Remco Evenepoel. Na Vuelti je s tremi zmagami na gorskih etapah postal najmlajši kolesar na eni od tritedenskih dirk s takim dosežkom v zadnjih 85 letih! Kot novinec med elito je prvo sezono končal z osmimi zmagami, kar ni uspelo niti Petru Saganu. Na šestih dirkah pod okriljem UCI-ja je prišel do majice vodilnega in prav na vseh dirkah je majico tudi zadržal. Se pravi, ko med dirko pride v skupno vodstvo, to dirko vedno tudi osvoji!"

Sorodna novica Kako ravnati in optimizirati svoj talent

V Evropi osvojil vse, kar je bilo mogoče
Na drugi strani se je Jerič naslonil na vse Dončićeve lovorike: "Na tej strani luže je odigral skoraj popolno kariero. Nikoli ne bomo pozabili evropskega prvenstva 2017, ko je pri zlati zgodbi odigral eno izmed ključnih vlog, z Realom je postal evropski klubski prvak, postal je MVP Evrolige, ki velja za drugo najmočnejše tekmovanje na svetu. Še kot najstnik se je podal v Ligo NBA, kjer je prejel nagrado za novinca leta, v drugi sezoni je zaigral na tekmi vseh zvezd. Vso sezono sodi v najožji krog kandidatov za MVP-ja. Ko dodamo še razširjenost konkurence v košarki, ni več dvoma."

Novinarja sta si postavila še naslednja vprašanja:

Kdo je imel večji vpliv na svojo ekipo?

Kdo je večja globalna zvezda?

Kdo ima bolj raznovrstno konkurenco?

Kdo ima večjo korist od statistične analize?

Kdo bo potreboval manj pomoči, da bo razvil ves svoj potencial?

Kdo ima na svoji poti manj skritih pasti?

Kdo nosi večje breme pričakovanj?/Kdo bo bolj kritiziran v primeru neuspeha?

Kdo bo več dosegel v reprezentančnem dresu?

Kdo bo imel daljšo kariero?

Kdo bo osvojil laureusa?

Vabljeni k poslušanju celotne debate (kliknite na spodnjo sliko):

Novinarja sta po koncu vsake teme pozabila na deterministično načelo zagovorjanja svojega kandidata in podelila točke, kot mislita v resnici. En športnik je prejel 12 točk, drugi pa 10, vabljeni k poslušanju celotne debate!